Završena je berba maraške u Maraskinom višnjiku: evo zašto je ova godina posebna

 press

U Maraskinom višnjiku Vlačine uspješno je završena ovogodišnja berba višnje maraške. Kvaliteta ploda ove je godine izuzetna, a miris svježe ubranih višanja još jednom je potvrdio zašto maraška ima posebno mjesto ne samo u srcu Dalmacije, već i u svakoj boci Maraske.

image
press

Unatoč iznimno visokim temperaturama koje su obilježile početak ljeta u dalmatinskom zaleđu, urod je ostao na razini prošlogodišnjeg, što je iznimno dobar rezultat s obzirom na izazovne vremenske uvjete. Agronomski tim i tridesetak berača pokazali su visoku razinu predanosti i stručnosti u svim fazama berbe, potvrđujući važnost maraške za dalmatinsku poljoprivredu i proizvodnju.

image
press
image
press

Ovogodišnja berba bila je odlična i iznimno smo zadovoljni postignutim rezultatima – kvaliteta ploda je na visokoj razini, što nas posebno veseli s obzirom na zahtjevne uvjete tijekom sezone. Ova berba ne bi bila moguća bez izuzetne predanosti cijelog tima, od agronoma do berača, koji s jednakim žarom brinu o nasadima tijekom cijele godine. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom zahtjevnom, ali ključnom poslu – njihova stručnost, strpljivost i ljubav prema maraški osiguravaju da kvaliteta ostane na razini koju Maraska njeguje generacijama izjavia je Nina Christina Stanić direktorica marketinga Stanić Grupe.

image
press

Višnja maraška je simbol tradicije, upornosti i autentičnosti. Ova autohtona sorta, koja uspijeva gotovo isključivo u zadarskom području i njegovu zaleđu, poznata je po intenzivnoj aromi, jedinstvenoj ravnoteži slatkoće i kiselosti te bogatstvu korisnih tvari. Maraška je prava riznica nutritivnih vrijednosti koje imaju snažan utjecaj na zdravlje i vitalnost. S pravom se svrstava među tzv. "superfood" namirnice – bogata je melatoninom koji poboljšava san, snažnim antioksidansima poput antocijanina koji štite organizam od upala i oksidativnog stresa, a uz to ima izrazito nizak glikemijski indeks, što je čini posebno pogodnom za osobe s dijabetesom. Već godinama nutricionisti i liječnici potiču korištenje lokalnih i sezonskih namirnica u svakodnevnoj prehrani, a upravo je maraška savršen primjer vrijednog ploda s domaćeg tla.

image
press

Povijest maraške i njezine prerade duboko je ukorijenjena u zadarskom području. Još u 16. stoljeću zadarski redovnici počeli su proizvoditi prve likere od maraške, a u 18. stoljeću Zadar je postao svjetski poznat po likeru od maraške – vrhunskom proizvodu koji se dobiva destilacijom cijelih plodova. Danas je upravo Maraschino najpoznatiji ambasador višnje maraške u svijetu. Od dragocjenog ploda maraške Maraska proizvodi širok asortiman – od slavnog likera od maraške, preko voćnih likera i rakija, do prirodnih sokova i sirupa čuvajući u svakom proizvodu autentični okus Dalmacije.

Višnjik Vlačine, u vlasništvu tvornice Maraska Zadar, prostire se na ukupno 220 hektara, gdje se pažljivo njeguje oko 100 000 stabala maraške različite starosti. Cijeli tim stručnjaka svakodnevno ulaže svoje znanje i trud u potpunu obnovu ovog vrijednog nasada, a plan je da se cjeloviti višnjik obnovi u sljedećih 5 godina. Ove godine je zasađeno 6.000 stabala, a na jesen će se posaditi još dodatnih 25.000 stabala.

image
press

Zahvaljujući predanom radu cijelog tima, višnja maraška još jednom potvrđuje svoj status neprocjenjivog dijela dalmatinske kulture i identiteta. Jer maraška nije samo višnja – ona je duh Dalmacije pretočen u kap tradicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2025 14:09