Zimska bajka u dvorcima i kurijama Slavonije i Podravine

Adventsko vrijeme kao stvoreno je za putovanje Plemićkom rutom Virovitičko-podravske županije

Dvorac Janković_Suhopolje

 Matija Turkalj_izvor TZ VPŽ/

Zima ima svojih čari. Priroda utihne, hladnoća štipa za obraze i ruke, pa nema ljepšeg od vrućeg napitka ili čaše vrhunskog vina u ugodnim ambijentima s daškom luksuza u kojima su nekada živjeli plemići.

Ako tražite inspiraciju za novo putovanje u ladanjskom stilu ne trebate daleko ići. Slavonija i Podravina neočekivano su blizu. Susreću se u Virovitičko-podravskoj županiji koja će vas očarati jedinstvenom Plemićkom rutom s obnovljenim dvorcima i kurijama, posebno privlačnim u ovo adventsko vrijeme, a ovih pet povijesnih mjesta nikako ne biste trebali propustiti.

image

Dravska priča

Borna Subota_izvor TZ VPŽ/

Dvorac Pejačević u Virovitici

Impresivna barokna zgrada s početka 19. stoljeća drvenim mostovima povezana je s modernom Viroviticom kreirajući prepoznatljivu vizuru grada. Ime je dobila po obitelji Pejačević, rado viđenim gostima na habsburškom dvoru. Danas je u obnovljenom dvorcu Gradski muzej s atraktivnom multimedijalnom pričom o drvu, koja je u isto vrijeme i edukativna i zabavna i topla. Jednostavno mami na istraživanje i interakciju. Tamo ćete piliti drva, fotografirati se u omiljenoj krinolini, dobiti najfiniji tradicionalni recept (kažu da je kolač od rajčice poseban) i uživati u vrhunskoj umjetnosti.

image

Dvorac Pejačević, Virovitica

Matija Turkalj_izvor TZ VPŽ/

Dvorac Janković u Suhopolju

Otprilike desetak minuta vožnje treba vam od središta Virovitice do živopisnog Suhopolja u kojem je vrlo lijepa crkva Sv. Terezije Avilske. U njezinoj kripti počivaju Jankovići, nekadašnji vlasnici danas bajkovitog dvorca izgrađenog u zaštićenom perivoju nasuprot crkve. Uz moderan Centar za posjetitelje, dvorac nudi i 30 komfornih soba odlučite li se na plemićki odmor. Nema ljepšeg nego kad vam dan započne s bogatim slavonskim doručkom, prefinim kolačima i vrućom mirisnom kavom, a budete li imali sreće možda vam čaroliju upotpune i pahulje.

image

Slastice u Dvorcu Janković

Matija Turkalj_izvor TZ VPŽ/

Kurija Janković u Kapeli Dvoru

Nekad sjedište vlastelinskog imanja, danas je ova lijepa klasicistička građevina iz 19. stoljeća heritage hotel s 18 soba, idealan za duboko opuštanje na selu. Tu jutra započinju mirisima domaćeg kruha i slasnih pogačica. Decentno uređen u skladu s plemićkom tradicijom idealno je polazište za izlete Virovitičko-podravskom županijom. Sve vam je na dohvat ruke, Virovitica, Višnjica, Slatina, Voćin, Križnica…, a ako ste ljubitelj vina svratite u neku od butik vinarija po kojima je ovaj kraj sve poznatiji.

image

Kurija Janković

Matej Sudar

Pustara Višnjica

Neočekivano gurmansko iskustvo na velikom gospodarskom imanju u blizini Slatine vratit će vas u djetinjstvo, kad se kuhinjom širio miris domaće juhe od kopuna. U duhu slavonske tradicije nazdravite čokanjčićem rakije, otvorit će apetiti i zagrijati trbuh u ovo zimsko vrijeme. Nastavite s vrućim kiflicama i čvarkušama, a za jelo birajte što vam drago. Šetnja imanjem smiruje, pogled puca na nepregledna polja, a ako ste ljubitelj ovakvog tipa odmora, na Pustari je i hotel pa izdvojite nekoliko dana samo za sebe.

image

Pustara Višnica

Matija Turkalj_izvor TZ VPŽ/
image

Zimska bajka, Slavonija i Podravina

Matija Turkalj_izvor TZ VPŽ/

Ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovcima

Ljetnikovac u kojem se nekada opuštao grof Drašković postao je omiljeno je odredište za ljubitelje prirode, male istraživače, prirodoslovce, obitelji s djecom... Moderni Posjetiteljski centar s udobnim dnevnim boravkom, kuhinjom i spavaonicama i bio-istraživačkom stanicom, podsjetit će vas na važnost zaštite staništa. Tu ćete otkriti najljepše bajke i legende, zaviriti u Dabrovu nastambu, uživati u street artu, prošetati parkom s oporavilištem ptica... Za ekološki osviještene Noskovci su nezaobilazna stanica na Plemićkoj ruti.

image

Zimska bajka, Slavonija i Podravina

Matija Turkalj_izvor TZ VPŽ/
image

Slavonija i Podravina

image

HTZ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:53