IVO ROBIĆ

100. godišnjica rođenja ‘Mister Morgena‘: Bio je najveće ime hrvatske glazbe i prodao više od milijun ploča

U svojoj gotovo polustoljetnoj karijeri objavio je zavidan broj domaćih i inozemnih albuma i singl-ploča

Ivo Robić

 HGU

U subotu se navršava sto godina od rođenja Ive Robića, najvećeg imena hrvatske glazbe i pop kulture druge polovice 20. stoljeća.

Veliki pjevač i skladatelj rođen je 28. siječnja 1923. u Garešnici, a preminuo je u Rijeci 9. ožujka 2000. godine. "Mister Morgen", koji je ploču s pjesmom "Morgen" prodao u više od milijun primjeraka, svoju je pjevačku karijeru počeo 1943. godine, a njegove pjesme poput "Tiho plove moje čežnje", "Samo jednom se ljubi", "Ta tvoja ruka mala", "Stranci u noći", "Sedamnaestogodišnjoj", "Jesenska ruža", "Golubovi", "Tebi grade moj"... odavno su postale evergreeni. Nastupao je na festivalima u Zagrebu, Opatiji, Splitu, Krapini ... gdje je pjevao "Autobus Calypso", "Mala djevojčica", "More, moje Jadransko more", "Podoknica Zagrebu", "Vužgi", "Kukuruzi se njišu"...

Za tadašnji Jugoton snimio je prvu pjevanu LP ploču u bivšoj državi pod nazivom "Pjeva Vam Ivo Robić". "Mister Morgen" svojom je pojavom obilježio razvoj zabavne glazbe u Hrvatskoj. U svojoj gotovo polustoljetnoj karijeri objavio je zavidan broj domaćih i inozemnih albuma i singl-ploča koje je snimao za velike svjetske i domaće diskografske kuće: Polydor, Supraphon...

image

Ivo Robić

HGU

Pjesme koje je Robić izvodio prodavale su se u milijunskim tiražama po cijelom svijetu, ali je ostao vjeran i domaćoj publici. 50-tih godina započinju njegovi slavni ljetni nastupi u Crikvenici, zatim u Opatiji (terasa Hotela Kvarner), te dugogodišnja glazbena suradnja s domaćim glazbenicima i festivalima. Bio je i ostao uzor mnogim mladim glazbenicima, koji i danas snimaju kompozicije koje je Robić interpretirao ili skladao.

Zbog svega toga, u znak sjećanja, Hrvatska glazbena unija - HGU-Seniori, Hrvatsko društvo skladatelja, Croatia Records i HRT tijekom cijele godine pripremaju brojna događanja kojima će obilježiti obljetnicu rođenja glazbenika. U petak, 27.siječnja 2023. u 13 sati, (uoči Robićeva rođendana), predstavnici HGU-a, HDS-ZAMP-a, HRT-a i Croatije Records polaganjem cvijeća na Mirogoju u Zagrebu, posljednjem počivalištu Ive Robića, prisjetit će se glazbenog velikana i njegovog velikog glazbenog opusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:32