NAKON MOŽDANOG UDARA

AKI RAHIMOVSKI ZA JUTARNJI 'Dobro sam, slušam doktore!' DOKTORI 'Za njega nema više crne kave i cigareta. Mora se prebaciti na mediteransku prehranu'

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

“Dobro sam”, telefonski nam je rekao Aki Rahimovski, frontmen popularnog benda Parni valjak koji je doživio lakši moždani udar. Otpušten je iz bolnice i na kućnoj je njezi.

- Vjerujem da će sve biti dobro. Kod kuće sam. Znam da su se svi prestrašili kad su čuli što je bilo. Sad se trebam odmarati i slušati što liječnici kažu - rekao je kratko 62-godišnji Aki o svojem zdravstvenom stanju.

Vijest o zdravstvenom stanju mnogima omiljenog glazbenika prenijeli su gotovo svi mediji u regiji, a ražalostila je i brojne obožavatelje benda koji su Akiju poželjeli brz oporavak.

Bez skakanja po bini

Bend je na svojim službenim stranicama objavio kako vrlo ozbiljno shvaćaju svoj posao i ne žele razočarati tisuće obožavatelja koji su se veselili nadolazećim koncertima, ali Akijevo zdravlje im je sada na prvome mjestu. Stoga su otkazali sve koncerte do daljnjega. Kako kažu, nakon svih Akijevih pretraga znat će kada se vraćaju na scenu.

Menadžer Parnog valjka Dino Bahtijarević rekao je za Jutarnji kako Aki sada mora mirovati, ali nije ni u kakvoj životnoj opasnosti.

- Situacija je ozbiljna. Da nije tako, ne bismo otkazali koncerte, ali svi se nadamo da će se sve ovo dobro završiti i da će nam se Aki uskoro opet pridružiti na pozornici - optimističan je Bahtijarević koji nam je ispričao da je Aki u posljednje vrijeme primijetio da se osjeća lošije pa se zabrinut uputio na niz liječničkih pregleda.

Novi jelovnik

- Obavio je mnogo pregleda, među ostalim bio je i na magnetskoj rezonanci, a potom je ustanovljeno da je doživio lakši moždani udar. On normalno govori, može hodati, ali odlučili smo povući “ručnu” i do daljnjega otkazati sve koncerte - rekao je menadžer Bahtijarević.

Iako se pjevač oporavlja kod kuće, morat će ponovno u bolnicu na dodatne pretrage, kaže menadžer, kako bi bio siguran da je izvan opasnosti i da neće ponovno “prehodati” moždani udar.

Osim mirovanja i izbjegavanja stresa, liječnici su Akiju zabranili poroke i odredili restriktivniji stil prehrane s preporukama jelovnika.

- Liječnici su mu savjetovali da se odmah ostavi cigareta, kao i crne kave. Što se prehrane tiče, treba jesti što više voća i povrća, a jelovnik bi mu se trebao bazirati na laganijoj, mediteranskoj prehrani - otkrio je menadžer Parnog valjka.

Važno je unositi omega 3 kiseline i smanjiti šećer

Kada osoba doživi moždani udar, to podrazumijeva promjenu životnih navika. Pravilna ishranu, tjelesnu aktivnost, izbjegavanje alkohola, duhana su obavezne.

Magistar nutricionizma Nenad Bratković kaže kako prehrana koja je inače preventivna u ovakvom slučaju postaje terapijska.

- Kada je riječ o dijagnozama poput neuro i vaskularnih insulta, važan je unos konkretnih zdravih masnoća. Naravno, tu su omega 3 i jednostruko nezasićene masne kiseline, kao što je plava riba, riblje ulje, chia sjemenke, lanene sjemenke i laneno ulje - kaže Bratković. Navodi da su bitne i zdrave masti koje djeluju na elasticitet žila. Uz to važno je jesti povrće s antioksidanskim svojstvima - zaključuje Bratković.

Kako je moguće “prehodati” moždani udar te što nakon toga?

Moždani udar predstavlja poremećaj cirkulacije u mozgu. Taj poremećaj može biti blagi ili jako teški. Ako je blagi, može se prehodati i kod pacijenta proći relativno neopaženo. To se događa kada dođe do privremenog poremećaja opskrbe mozga krvlju i hranjivim tvarima. Tada je riječ o takozvanoj tranzitornoj ishemičkoj ataki, odnosno privremenom ishemijskom događaju.

Poznati neurokirurg Vili Beroš pojašnjava kako ljudi ponekad zanemare simptome, odnosno pripišu ih nečem drugom.

- Tu je uglavnom riječ o osjetu u vidu slabosti određenog dijela tijela poput ruke, noge, zatim slabosti govora pa čak i gubitka svijesti. U tom slučaju oporavak nije nemoguć, a tada govorimo o klasičnom privremenom ili tranzitornom ishemičnom događaju. U tom slučaju normalno je da čovjek to prehoda - pojašnjava Beroš.

Sve ovisi o uzroku, dodaje Beroš, i činjenici je li to potpuno ili blago oštećenje krvnih žila. Također je važno pitanje je li pad tlaka uzrokovan promjenama srčane aktivnosti ili je to pad tlaka zbog nekih vanjskih uvjeta. Sve je to složeno i nije jednoznačno jer uvijek može biti više faktora koji dovode do takvog ispada.

- Međutim, ako dođe do dugotrajnijeg prekida opskrbe kisikom neurona (moždanih stanica), razvija se pravi moždani udar koji opet može biti samo blagi pa da dođe do oporavka ili može biti i kompletan u smislu da je oduzeta čitava jedna strana tijela. To je definitivni ishemijski moždani udar koji nastaje zbog nedostatka kisika moždanih stanica - objašnjava Beroš te dodaje kako, s druge strane, vrlo često imamo situaciju da moždani udar zovemo i hemoragijski, a to je situacija kada dođe do krvarenja u mozgu. Tada često dolazi do stvaranja tipičnih hematoma pa se to naziva hipertenzivno krvarenje.

- Najčešće je to prouzročeno povišenim krvnim tlakom kod osoba srednje, ali poglavito starije životne dobi, no i to čovjek može prehodati kada je hematom manji, ali isto tako ako je takav hematom veći, može doći i do trenutne smrti ili ostati oduzet do kraja života. Međutim, ono što se svakako treba napraviti jest kompletna neurološka obrada. To uključuje CT, magnetsku rezonancu, ultrazvučni pregled krvnih žila na vratu, EKG, laboratorijsku obradu krvi, razine šećera u krvi, tlaka.

Ako netko ima povišen šećer, treba regulirati njegovu razinu, ako ima problema sa srcem, i to treba regulirati. Ima li osoba problem s tlakom, treba uzimati lijekove... Naime, svi ti problemi sa zdravljem mogu uzročno-posljedično dovesti od moždanog udara i pucanja malih krvnih žila.

Što se tiče trajanja oporavka, Beroš navodi kako je sve individualno i ovisi od osobe do osobe.

- Sam oporavak, ako nema trajnih posljedica, može biti tjedan ili dva, ali ništa nije definitivno jer ovisi o uzroku. Primjerice, ako je uzrok začepljenje žila, a nismo riješili taj uzrok, onda se za tjedan dana može ponoviti isti scenarij - zaključuje Beroš. (Ivana Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:25