GLASAJTE U ANKETI

Ako Eurosong dođe u Hrvatsku, tko bi ga trebao voditi? ‘A zašto ne Goran Višnjić i Severina?‘

Stručnjaci za Eurosong komentirali su potencijalni dolazak natjecanja u Hrvatsku i tko bi po njima bio idealni voditeljski par

Goran Višnjić i Severina

 Cropix/

Baby Lasagna i dalje uvjerljivo vodi na eurovizijskim kladionicama. Šanse da pobijedi na Eurosongu već tjedan dana su, prema kladionicama, velikih 17 posto. ‘Rim Tim Tagi Dim‘, sluša se diljem Europe, na Spotifyu je ova pjesma skupila milijun pregleda. Sve upućuje na to da bi se Eurosong nakon tri i pol desetljeća mogao vratiti u Hrvatsku, gdje bi ga organizirao HRT, što za njih nije, kazao je Tomislav Štengl, urednik projekta Dora i šef naše eurovizijske delegacije, nemoguća misija.

Pa krenimo onda maštati. Što kažu ljubitelji televizijskih spektakala i Eurosonga - koje bi zvijezde u tom slučaju trebale voditi najgledaniji i najpopularniji europski televizijsko-glazbeni show i tako naslijediti nezaboravni par: Helgu Vlahović i Olivera Mlakara?

Podsjetimo, 35. po redu Eurosong su 1990. godine u Zagrebu vodili upravo nenadmašni Helga i Oliver. Show se održavao u koncertnoj dvorani ‘Lisinski‘, natjecale su se 22 skladbe, a osim po pobjedi Tota Cotugna s pjesmom ‘Insieme‘, taj događaj pamtit će se i po Helgi i Oliveru, koji se prije nekoliko godina prisjetio kako je sve to izgledalo.

- Pripreme su u svakom segmentu bile rigorozne, razmišljalo se korak unaprijed. Dva voditeljska para morala su biti spremna za slučaj da Helga ili ja slomimo nogu, razbolimo se... Morao je postojati spreman drugi voditeljski par da uskoči - prisjetio se Oliver, koji je s Helgom bio prvi voditeljski izbor, dok su rezervni par činili Rene Medvešek i Dubravka Duca Marković. Malo je falilo da Duca i Rene vode Eurosong, jer je Helgu i Olivera razljutila izjava njihovog nekadašnjeg šefa Gorana Radmana koji je par dana prije natjecanja kazao kako se još uvijek ne zna tko će voditi Eurosong, davši do znanja kako smatra da su Helga i Oliver možda previše stari za tu ulogu.

Na sreću, stvar se izgladila, a Helga i Oliver na pozornici Eurosonga dali su najbolje od sebe. Osim na hrvatskom super su se snalazili i na stranim jezicima: Helga je tečno govorila njemački i engleski, a Oliver talijanski i francuski jezik...

Imamo li mi danas uopće televizijske voditelje tog kalibra? Tko bi mogao 2025. voditi Eurosong u Zagrebu?

- U slučaju da se to dogodi mogli bismo birati, jer doista imamo puno dobrih voditelja. Dakle, da se to dogodi i da se mene pita za mišljenje, ja bih predložio glumicu Zrinku Cvitešić, koja je zahvaljujući svojoj karijeri poznata i u zemlji i u inozemstvu. Također, tu je i Goran Višnjić, sa svjetskom glumačkom karijerom. Što se HTV-ovih snaga tiče, tu su Ivan Vukušić, Barbara Kolar... - kaže Tomislav Štengl.

image

Ivan Vukušić

Josip Moler/Cropix

- Mislim da je previše rano za tu temu, da prvo moramo pobijediti na Eurosongu. Ali, ako već sanjarimo, da imam tu moć svakako bih uzeo u obzir iskusne Barbaru Kolar i Duška Ćurlića, kojima je i životni san voditi Eurosong. Za drugi par bih uzeo naše glumce prepoznatljive u svijetu: Zrinku Cvitešić i Gorana Bogdana - govori novinar Ilija Jandrić, koji godinama prati Eurosong.

image

Zrinka Cvitešić

Angela Weiss/Afp

S njegovim stavom slaže se i ‘mama Dore‘, legendarna Ksenija Urličić:

- Hrvatska ima sjajnih voditelja, a kao voditeljicu Eurosonga u Hrvatskoj na prvom mjestu vidim Barbaru Kolar. Ona je apsolutno dorasla takvim spektaklima, govori sjajno strane jezike, televizična je, pametna, po potrebi može zapjevati ili zasvirati klavir... Uz nju bih stavila i pouzdanog Duška Ćurlića, izvrsnog voditelja i velikog gospodina, koji godinama za HTV komentira Eurosong. Pridodala bih im još i nešto mlađeg Ivana Vukušića, koji mi je bio sjajan u showu ‘The Voice‘ - predlaže Ksenija Urličić.

- Siguran sam da je Duško Ćurlić najbolji izbor za voditelja. Uostalom, on bi mogao puno pomoći i u logistici jer je posljednjih petnaestak godina jedini stalni dio hrvatske ekipe i najbolje je uz vođu delegacije upoznat s cijelom procedurom organizacije Eurosonga - ističe Branimir Mihaljević, skladatelj s eurovizijskim iskustvom.

- Premda ne sumnjam da bi Duško i Barbara sjajno odradili i taj zadatak, smatram da voditeljski par ne treba tražiti isključivo među HRT-ovim voditeljima. Možda bi se pomoću audicija moglo isprobati i neka alternativna rješenja poput sportaša, glumaca, komičara... Kao mogući par izdvojio bi Renea Bitorajca i Milu Elegović, ali na prvu mi sad ovako na pamet padaju Stjepan Hauser i Luka Šulić koji su kao 2Cellos naš, a ujedno i svjetski ‘brend‘. Njih dvojica bili bi sjajni, recimo, u društvu Ide Prester koja je svestrana glazbenica, performerica, ima televizijskog iskustva i izraženu osobnost. Da ne zaboravim, što se odjeće tiče, voditelji bi morali biti odjeveni u domaće brendove, jer je poanta prezentirati i popularizirati našu modnu scenu, a ne kao na Dori pokazati da imamo internet i da znamo naručiti preko web shopa - upozorava Ivan Tandarić, poznati modni kreator, član dvojca ELFS i dugogodišnji pratitelj Eurosonga.

image

Barbara Kolar i Duško Ćurlić

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Eurovizijski znalac, modni i filmski kritičar Nenad Korkut ulogu voditeljice Eurosonga koji bi se zbivao u Hrvatskoj dodijelio bi Severini.

- Ona je naša najveća i najglamuroznija zvijezda. Sudjelovala je na Eurosongu, eurovizijski fanovi je pamte... Kada je nedavno na Dori nastupala s Letom3 ljudi iz inozemstva na društvenim su mrežama s oduševljenjem komentirali njezino pojavljivanje na sceni. Uz sve to, Severina je itekako sposobna voditi spektakl poput Eurosonga, a kao pomoć u toj njenoj ulozi angažirao bih mlada lica, možda neke mlađe glumce ili voditelje koji, jasno, savršeno govore engleski jezik - kaže Korkut.

image

Severina

/Instagram

Što kažu Duško i Barbara?

Što na sve ovo kažu Barbara Kolar i Duško Ćurlić? Što bi za njih značilo voditi Eurosong u Hrvatskoj?

- Prije svega bila bi mi to iznimna čast, jer to se bez sumnje ubraja među one ‘jednom u životu‘ prilike. Naravno, bio bi to i veliki profesionalni izazov, ali i ostvarenje skoro pa već povijesnog sna (smijeh), budući da dobrih 20 godina na pitanje koja mi je ultimativna voditeljska želja dio odgovora uvijek glasi - Eurosong. Već sam se počela šaliti da, ako ne uspijemo odnijeti pobjedu koja će natjecanje dovesti u Hrvatsku prije mojeg 85. rođendana, lijepo molim da me se tijekom prijenosa bar prošeta ili proveze po pozornici, ovisno o tome u kakvoj ću formi biti… Gotovo svake godine u nekom razgovoru s našim predstavnikom napomenem neka se na Eurosongu potrudi i zbog mene. Ove godine sam Baby Lasagni to prešutjela, nadajući se, naravno, kako je to put prema zajedničkom uspjehu. Nadam se da nećemo sad ovim razgovorom opet nešto zacoprati - kroz smijeh kaže Barbara.

- Ne volim inače ono ‘što bi bilo kad bi bilo‘, ali mislim da bi svakom voditelju i voditeljici, pa tako i meni, to bila definitivno kruna karijere i nešto što bi zauvijek ostalo negdje zapisano. Ako se i kad se dogodi tko god to bude, imat će ogromnu čast i odgovornost voditi na sceni - govori Duško koji savršeno govori engleski jezik, a služi se i talijanskim.

- Ja manje-više aktivno govorim engleski, njemački, francuski i talijanski jezik, a za zlu ne trebalo mogu se snaći na još barem dva-tri jezika. Jezici su mi uvijek lako ulazili u uho, možda je šteta što im se nisam i više posvetila - napominje Barbara.

image

Duško Ćurlić i Barbara Kolar

Htv/

Kako bi ovaj par izgledao na eurovizijskoj sceni, što bi odjenuli?

- Postoji ražanj bez zeca, a ovo se pitanje vraća do šumarka u kojem još nije posječen onaj štap na koji ide meso! Šalu na stranu, moja je želja uvijek izgledati najbolje moguće iz ovog donesenog materijala. Sigurna sam da bi za taj projekt bili angažirani najbolji stilisti koji znaju kako da voditelji - ma tko oni bili - budu sretni i zadovoljni svojom pojavom tako da im briga o vizualnom dojmu ni na trenutak ne odvlači pažnju od temeljnog zadatka - kaže Barbara, na koju se nadovezuje Duško:

- Godinama radim sa sjajnim ljudima i profesionalcima koji bi sigurno našli najbolje rješenje. Kako bi rekla jedna meni draga kostimografkinja ‘nema loših oblina, samo loših krojeva‘. Svi imamo svojih mana i vrlina, treba ih naučiti prihvatiti i to je najveći izazov. Osobno mi je dugo trebalo i još to učim - priznaje televizijski voditelj kojeg pitamo kako bi izgledala njegova priprema za ovaj zadatak.

- Godinama kao komentator gledam probe voditelja u raznim zemljama i na raznim scenama. Scenaristi su ti koji osmišljavaju priču, a na voditeljima je da je više ili manje uspješno izvedu. Eurosong je prilično zadan format sa svojim zakonitostima koje vam se mogu sviđati ili ne, ali tako su formatirane. Od razglednica preko vođenja, show programa…. Puno je tu elemenata jer se radi o ogromnoj produkciji, a svaka opuštenost i spontanost, vjerujte, na vrlo je čvrstim temeljima scenarija, režije i same ideje koja se promovira i obično je slogan samog događanja - ističe Čurlić, dok Barbara kaže:

- Usudila bih se reći da je esencija pripreme sažeta u znanjima i vještinama stečenim kroz skoro 30 godina koliko se bavim ovim poslom. Iz istog izvora došla bi, nadam se, i ona doza sigurnosti koja poštuje odgovornost, ali joj ne dopušta da preraste u strah i tremu. Sjećam se iz vremena kad sam na Eurosongu čitala glasove hrvatskog žirija da se natjecanje i bodovanje razrađuje i vježba do najsitnijih detalja tako da mi se i tada činilo kako je marljivim radom pomno odabranog tima na tom i takvom projektu mogućnost greške svedena na minimum - kaže Barbara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:50