GLAZBENA ZVIJEZDA

Albina ima prvu autorsku pjesmu na hrvatskom: ‘Svjesna sam da lijepe stvari ne padaju s neba‘

Pjevačica je nedavno objavila singl ‘Plači mila’, u kojemu prevladava pregršt emocija, a nominaciji za Zlatni Studio svakako se raduje

Albina Grčić

 Ante Odak za Universal Music Hrvatska

Iako je nova pjesma tek vani, uvijek se radi na nečem novom - bili to novi glazbeni brojevi, projekti ili nastupi. Glazbena scena naprosto je tako koncipirana da nikad nema mirovanja u punom smislu te riječi. Budući da sam i sama sve više uključena u autorski proces, sve više shvaćam koliko to vremena i truda iziskuje, a pogotovo kad težiš nečem dobrom i kvalitetnom, kaže pjevačica Albina, koja je nedavno objavila svoju prvu autorsku pjesmu - “Plači mila”, u kojoj prevladava pregršt emocija.

- To je moja prva autorska pjesma na hrvatskom. Za mene je pisati tekst, točnije priču, popriličan izazov. Iako znaš da je to nešto tvoje, tebi blisko, teško se odlučiti na taj korak i podijeliti intimu s publikom. Tekst je ovaj put inspiriran pričom meni bliske osobe, a govori o gubitku voljene osobe, oslonca, bolje polovice i svim fazama koje osoba prođe u tom periodu te svemu što je izvlači iz toga. U videospotu taj tračak nade i simbol gledanja naprijed predstavljaju upravo djeca - otkriva nam.

Čast nominacije

I ove godine održava se peta dodjela medijske nagrade Zlatni Studio Jutarnjeg lista, a glazbenica je već bila nominirana za kategoriju “Novo lice” te je i nastupala sa svojom pjesmom “Imuna na strah”.

- Uvijek mi je čast biti među nominiranima za takvu vrstu priznanja, kao i nastupati na jednoj takvoj dodjeli. Prošlogodišnji nastup u HTV-ovu studiju ‘Anton Marti’ itekako mi je ostao u sjećanju zbog svih okolnosti i pobjede na Dori. Kao i u svakom projektu, a i inače u životu, volim smanjiti očekivanja, pa se radije iznenaditi nego obrnuto - nastavlja.

Što se na Albininu putu promijenilo nakon Eurosonga?

- Za početak, postala sam javna osoba, na što se još navikavam. Naravno, i prije Eurosonga bila sam aktivna na glazbenoj sceni, ali ovakav nastup i priznanje ipak su mi donijeli mogućnost da se obratim široj publici i pokušam stvoriti vlastitu publiku, na čemu, naravno, intenzivno radimo moj tim i ja. Svako natjecanje i projekt imaju svoj kraj, pa tako i Eurosong. Natjecatelji se mijenjaju i netko novi dobiva priliku zablistati na toj pozornici. Sretna sam što sam u tako ranoj fazi karijere upravo ja dobila tu priliku, a sad je na meni da radim i pronađem svoj zvuk, koji će, nadam se, jednoga dana okupljati moju publiku na vlastitim koncertima - priča.

image

Albina Grčić

Ante Odak za Universal Music Hrvatska

- Kao što sam prethodno spomenula, mislim da sam tek na početku puta, za koji ćemo tek nakon nekog perioda moći reći je li to karijera u tom smislu. Toplo se nadam da su lijepe stvari ispred mene, ali isto sam tako svjesna da one ne padaju s neba. Trud, rad i pozitivno razmišljanje, pa ćemo vidjeti - dodaje Albina.

‘Kupovanje’ publike

No neki dosadašnji glazbeni nastupi bili su joj izuzetno važni.

- Nastup kojim sam na neki način ‘kupila’ publiku, a i kojim sam samu sebe iznenadila, bio je onaj na prošlogodišnjoj Dori. To su bili neponovljivi energija i trenutak i uvijek se toga rado prisjetim - iskreno govori pjevačica.

Odrasla je, kaže, na pjesmama raznih izvođača i raznovrsnih žanrova.

- Kako sam iz Dalmacije, glazbeni zakon svakako je bio pokojni Oliver Dragojević, ali i Doris Dragović, grupa Dalmatino, Gibonni. A kako sam rasla, sve više sam se okretala stranoj pop glazbi, Avril Lavigne, Taylor Swift, Christini Aguileri... Danas sam prilično otvorena po pitanju glazbenih žanrova i glazbe općenito - kaže.

Otkrila je koje su joj želje i ambicije za budućnost.

- Intenzivno radimo na pjesmama, zvuku, općenito imidžu u kojem se ja kao izvođač vidim i želim predstaviti. Ne želimo srljati, idemo korak po korak. Nadamo se i albumu, ali kad točno, ne mogu reći. Još su neki lijepi projekti uskoro u planu, svakako ćete biti obaviješteni - zaključuje Albina, koja će Novu godinu najvjerojatnije provesti u znaku odmora i s bližnjima.

image

Albina Grčić

Ante Odak za Universal Music Hrvatska
image

Zlatni studio 2022.

Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 22:36