StoryEditor
LEGENDARNI PJEVAČ

ALEN ISLAMOVIĆ ZBOG MIGRANATA ULAZI U POLITIKU 'Ružno je to reći, ali uništavaju se vikendice, spaljuju kuće, želim vratiti slobodu mom rodnom gradu'

Alen Islamović
 Ronald Goršić/Hanza Media

Legendarni pjevač Divljih Jagoda i Bijelog Dugmeta Alen Islamović još je nedavno za Jutarnji govorio kako mu se cilj smiriti. Uzgojio je plantažu lješnjaka u svom Bihaću, a primio nas je i u svoj dom gdje je supruga Marjana, teška ovisnica o božićnim dekoracijama, tjednima prije Božića postavila ukrase i lampice.

Ipak, čini se da od Islamovićeve mirovine neće biti ništa. Potaknut teškom migrantskom krizom u rodnom Bihaću pjevač je odlučio - uključiti se u politiku. Cilj mu je, kaže, zaštititi svoj grad i sugrađane od navale migranata i situacije kojom, naročito u vrijeme korone, kao da nitko ne upravlja.

- Želim pomoći Bišćankama i Bišćanima da se ulice našeg grada ponovo vrate građanima Bihaća, da im se vrati sloboda šetanja, sloboda konzumiranja rijeke Une, sloboda svega onga što je nekad bilo. Putujem svijetom, ali često sam u Bihaću, imam svoje poljoprivredno dobro i svoja imanja i ja moram imati stražare da sve to čuvaju - rekao je Islamović za sarajevski Dnevni avaz.

Ističe da nitko ništa nije učinio ni pomogao da se riješi ovaj veliki problem.

- Čak ni lokalna vlast, koja se drži svoje fotelje, u gradu Bihaću ništa nije uradila. To je sramotno od rukovodstva i Vlade Federacije BiH i države BiH da se s konkretnim potezima ne dođe u Bihać i ne razgovara ozbiljnije. Katastrofa se dešava četiri godine. Ja sam čovjek koji će u svakom momentu skretati pažnju na problem migranta, nema koga neću napadati samo da zaštiti svoj grad - kategoričan je Islamović, koji već desetljećima živi u Zagrebu, ali rodni grad nikada nije zaboravio, piše Avaz.

Kaže kako je izdvojeno gotovo 160.000 kuna kako bi se napravio kamp koji "ne sliči ni na što".

- Obišao sam ga, to je jad i bijeda, da se grad cijedi kao narandža, uništava se i grad i kanton. Čiji je to cilj? Građani su se počeli naoružavati da čuvaju svoja dobra. Ružno je to reći, ali tamo se uništavaju vikendice, spaljuju kuće... Zadnji dinar koji dođe iz dijaspore, koji ljudu ulože u svoje poslove, u turizam, sad je to na dnu dna. To je tužno, jadno i bijedno. Vrijeme je da neko progovori. Ja ću biti ministar vanjskih poslova svog grada Bihaća, koji će žestoko galamiti - poručuje Islamović, javlja Avaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 01:27