DONOSIMO PREMIJERU

Alen Vitasović na novom singlu ‘Dopri oči‘ surađivao s Liviom Morosinom, a u spotu za isti bježi iz zatvora

Sam video zapravo je metafora oslobađanja od negativnih misli te pronalazak vlastite slobode u sreći i zahvalnosti

Alen Vitasović

 NUNU

Čak 30 godina prošlo je od premijernog predstavljanja prvog velikog hit singla "Ne moren bež nje" koji je obilježio zvjezdani početak samostalne karijere nagrađivanog istarskog barda Alena Vitasovića. Pobjednička autorska i glazbena kombinacija Alen Vitasović i Livio Morosin, koja je rezultirala albumom ‘‘Gušti su gušti‘‘ i višestrukim nominacijama za Porin 1995., ponovno nas osvaja na prvo slušanje novim singlom ‘‘Dopri oči‘‘. Njihov neosporan talent na ovoj pjesmi osvježile su domaće glazbene snage, producenti Marco Grabber i Ivan Arnold s kojima Vitasović bilježi već četvrti uspješni singl. Uz prethodno objavljene hitove ‘‘Ili si ili nisi‘‘, ‘‘U dušu‘‘ i ‘‘Oštarije su mi zaprli‘‘, nova pjesma ‘‘Dopri oči‘‘ najavljuje i skori izlazak albuma ‘‘Fenix‘‘.

Jedan od vodećih skladatelja pop, rock i etno glazbe, Livio Morosin, rado se odazvao pridružiti timu Grabber-Arnold-Vitasović za čiju suradnju ima samo riječi hvale. Već na prvo slušanje Morosin je znao kako stihovima obogatiti ovu predivnu pjesmu. Emotivno nabijen pop dragulj "Dopri oči" zrači optimizmom i osjećajem mira. Na jeziku čakavštine donosi svima jasnu poruku zahvalnosti za prošlost, ali i otvoreno srce za novi dan: ‘‘Daj, otvori ta vrata. Pusti sunce da se vrati. Daj si hrabrosti, otvori oči, sve loše prođe kad-tad‘‘.

- Vrijeme je da otvorimo oči te pustimo ljubavi i sreći da uđu u nas. Da se riješimo negativnih i crnih misli koje su nas ugnjetavale tijekom i poslije pandemije, a i općenito. Vrijeme je za nove početke. Koliko daš, toliko i dobiješ, odnosno koliko se otvoriš prema ljudima, toliko ćeš i sreće privući - poručuje Alen Vitasović povodom predstavljanja pjesme.

Ove lijepe riječi na neki način upućuje i svojem dugogodišnjem prijatelju i suradniku Liviju. On pak u pjesmi govori "Alene moj, najljepše godine smo zajedno prošli" i pita se što bi bilo da se tog davnog dana nisu sreli u autobusu iz Vodnjana za Pulu.

- Drago mi je što sam sudjelovao u realizaciji nove pjesme Alena Vitasovića i zahvalan sam Marcu Grabberu što me pozvao. Zapravo je bilo već i krajnje vrijeme da se Alen i ja sretnemo i nastavimo suradnju. Proveli smo naše najljepše dane stvarajući pjesme prije toliko godina, ali ostali smo i dalje duhom mladi. Kako stihovi koje u ‘Dopri oči‘ recitiram govore - danas je sve to u magli i ponekad mi se čini da su te naše pjesme starije i od nas samih, a s druge strane, vjerujem da će nas uspjeti nadživjeti. Pjesma mi se jako sviđa i bilo mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati u njezinu nastanku i podsjetiti se na neke dobre stare dane.

Složni da su proveli najljepše godine zajedno stvarajući, Alen i Livio ne kriju dobre osjećaje prema zlatnim vremenima dua Vitasović i Morosin. Ove prave istarske legende svojim stvaralaštvom postali su neizbrisiv djelić hrvatske kulturne povijesti, a njihova glazba živjet će zauvijek, čak i kad njih ne bude.

image

Alen Vitasović i Marco Grabber

NUNU

Premijeru pjesme ‘‘Dopri oči‘‘ prati i videospot prepun simbolike. Zatvor i bijeg iz njega metafora su oslobađanja od negativnih misli te pronalazak vlastite slobode u sreći i zahvalnosti. Za njegovu realizaciju, kao i na predhodna tri singla, zaduženi su Danijel Bartolić i Marijana Banko iz NUNU, pripomognuti redateljskom palicom Marca Grabbera. Spot je sniman na utvrdi Punta Christo pored Pule (Štinjan) te se u videu, uz Alena i Livija, pojavljuje i legendarni meštar Dalibor Dabić koji je ponajviše zaslužan za današnji lijep i očuvan izgled navedene utvrde.

Pjesmu ‘‘Dopri oči‘‘ Alen Vitasović premijerno će uživo predstaviti zagrebačkoj publici na koncertu u klubu Sax!, najavljenom za 1. travnja 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 20:01