LEGENDARNI SKLADATELJ

ALFI KABILJO 'Ako sam kao Hrvat sefardskog podrijetla preživio Drugi svjetski rat, ovoga se najmanje bojim'

Legendarni skladatelj napisao je u skladu s vremenom pjesme ‘Moj pozdrav’ i ‘Opet ćemo biti zajedno’. One su Kabiljeve poruke nade i zajedništva. Alfi, koji iza sebe ima osamdeset i četiri godine, ovaj put nije samo u ulozi skladatelja, nego i svirača i pjevača
Alfi Kabiljo
 Biljana Gaurina / HANZA MEDIA

Vrijeme izolacije uslijed pandemije koronavirusa na svakoga različito djeluje. Teško je biti zatvoren u nekoliko desetaka kvadrata, nemati prilike susresti se s prijateljima u omiljenom kafiću, ne odlaziti na posao... Iako mnogi na tu situaciju reagiraju depresivno, naš legendarni skladatelj Alfi Kabiljo nije među njima. On je ovo vrijeme iskoristio da bi pronašao novu inspiraciju i ljubitelje glazbe počastio novim glazbenim poslasticama.

Pjesme “Moj pozdrav” i “Opet ćemo biti zajedno” Kabiljove su poruke nade i zajedništva koje nas uvjeravaju da će sve ovo ipak proći, te da treba izdržati.

Njegova generacija

Zanimljivo je da Alfi, koji iza sebe ima već 84 godine, ovoga puta nije samo u ulozi skladatelja, nego i svirača i pjevača.

“Ovo je moj pozdrav za ljude što su doma. Sada je naš stav - ostanite doma. Ovo je moj pozdrav, nek’ svatko bude zdrav. Nek’ nema virusnih simptoma! Zato, ostanite doma”, pjeva naš legendarni skladatelj u videu “Moj pozdrav” objavljenom na YouTubeu koji je ilustriran njegovom fotografijom za klavirom.

Druga je pjesma, također inspirirana pandemijom novog koronavirusa, “Opet ćemo biti zajedno”.

“Ne budi tužan, ne budi tužna. U doba kad su vremena ružna. Budi dobre volje, znamo da bit’ će bolje. Čekaj na bolje sutra, doći će nam ljepša jutra”, pjeva legendarni skladatelj. Alfi Kabiljo za Studio kaže kako je ovim uradcima htio poslati poruku ljubavi i nade te tople emocije onima koji su pogođeni korona krizom. Ističe kako ga situacija s korona krizom nije naročito uznemirila - njegova generacija prošla je i gore. Imao je manje od šest godina kada ga je, kao Hrvata, dočekala zločinačka NDH. Velik dio obitelji pobijen je u logoru Jasenovac, a u ustaškom zatvoru završio je i sam.

- Ako sam preživio Drugi svjetski rat, ovoga se najmanje bojim. Prošao sam to teško razdoblje i definitivno se ne može usporediti s ovim, tako da vjerujem da će sve biti u redu. Baš je danas (u srijedu, op.a.) dan proboja ustaškog logora u Jasenovcu gdje su poginula moja tri strica. Ovo se nikako ne može uspoređivati i zato sam optimističan da će sve biti dobro - kaže Alfi Kabiljo. Dodaje kako shvaća da je situacija teška i ozbiljna, ali da u njoj mora biti optimizma, upravo onoga kojeg pokušava proširiti svojim novim glazbenim spotovima.

Triptih za Suriana

Nije to ni približno kraj koronavirusom uzrokovane kreativnosti ovoga velikog hrvatskog autora. Otkriva nam kako upravo dovršava još tri pjesme, triptih za opernog pjevača svjetskoga glasa Giorgia Suriana.

Suradnja ovog međunarodno proslavljenog bas baritona i našeg velikog skladatelja traje već godinama, još osamdesetih nastupio je u mjuziklu “Jalta, Jalta”, a sada se nastavlja i u vrijeme globalne zaraze novim koronavirusom i bolešću Covid-19. Triptih je inspiriran, otkriva nam Kabiljo, temama iz Starog zavjeta, na sjajne nove tekstove Mate Marasa. U isto vrijeme radi i dva simfonijska djela, a najzanimljivija je svakako Balada o Ninu Krnjusu.

Riječ je o ugostitelju iz Istre, vlasniku znamenitog restorana Astarea u Brtonigli, koji se smatra prvom žrtvom novog koronavirusa u Hrvatskoj. Nino Krnjus je preminuo krajem ožujka ove godine, što je našega sugovornika jako potreslo.

- On je bio najbolji čovjek na svijetu. Imao je kultni restoran, ali je bio i legendarni pustolov. Žalosno je da je supruga zvala Hitnu pomoć, a oni su došli tek nakon tri dana. Njegova smrt me potresla i htio sam napraviti pjesmu njemu u čast - govori nam skladatelj poznat po jednom od najizvođenijih i najboljih hrvatskih mjuzikala svih vremena - “Jalta, Jalta”.

Ni jedan dan ne prolazi mu u dokolici. Stvara, svira, sklada, a trudi se i intelektualno nadograđivati. Otkrio nam je kako mu izgleda svakodnevica u vrijeme izolacije zbog suzbijanja zaraze.

- Nastojim svakog dana barem sat i pol vremena provesti u čitanju. Svakog dana šetam. Imam lijepi pogled na zelenilo u vrtu, u tome uživam. Volim i gledati filmove. Nedavno sam pogledao ‘Bilo jednom u Americi’. Trudim se voditi zdrav život - kaže Kabiljo.

Životni uspjesi

Teško je uopće pobrojati sve njegove životne uspjehe. Davne 1969. izveden je njegov mjuzikl “Velika trka”, prvi mjuzikl ikada napravljen u Jugoslaviji. Uslijedili su “Jalta, Jalta”, “Dlakav život”, “Car Franjo Josip u Zagrebu”, “Kralj je Gol”, “Crveni otok”, “Vjenčani list”, “Tko pjeva zlo ne misli”... U Rijeci je 2009. praizvedena i opera “Casanova u Istri” Autor je i televizijskih mjuzikala poput “Dramolet po Ćiribiliju” ili “Porodično stablo”, kao i dječjih mjuzikala po Andersenu, Bjažiću, Simonelliju, Hitrecu... Prema službenim izvorima, njegove su kazališne predstave odigrane više od dvije tisuće puta.

Osim brojnih glazbenih škola koje je pohađao, diplomirao je i arhitekturu, a kompoziciju je usavršavao u Parizu kod belgijskog producenta Rogera Samyna. Iza njega je četrdesetak filmova i barem stotinjak televizijskih serija za koje je radio glazbu, uključujući prošlogodišnjeg “Predsjednika”. Impresivna karijera. Kroz smijeh kaže kako je u Parizu dobio ponudu da snimi singlicu čak i prije svog kolege Mire Ungara, što je podatak kojim ga redovito zadirkuje.

Uvjeti rada

Čini se pomalo nevjerojatno da Alfija Kabilja i nakon svega što je stvorio stvaralački nagon i dalje tjera da neumorno radi.

- Imam mnoge druge planove, iskoristit ću ovo vrijeme izolacije zbog koronavirusa za stvaranje - napominje.

Dodaje da je, ipak, sistem po kojem sada radi - od kuće - pomalo “čudan”.

- Nemam prave uvjete za profesionalne snimke, radim preko iPada. Ali, sve je to u redu, čovjek se samo treba organizirati - kaže.

U vrijeme pandemije koronavirusa, govori nam, zahvalan je na borbi koju svakog dana vode pripadnici Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Hvala Bogu da ih imamo. Oni rade fantastičan posao i to su istinski heroji ovog vremena. Uspjeli su nas organizirati u ovim teškim vremenima i vidljivo je da njihove mjere imaju rezultate. To je jako važno i hvala im - govori naš legendarni skladatelj.

Redovito se čuje i sa svojom obitelji, sinom Ilanom i kćeri Danielom koji žive u Beču. Kaže kako, kao i svi, žive pod strogim mjerama zbog pandemije.

- Jako su zaposleni. Rade preko interneta, a njihova djeca školuju se na daljinu. Čini mi se da se mjere kod njih polako opuštaju, ograničenja je sve manje. Nadam se da će se to uskoro dogoditi i u Hrvatskoj i da smo prebrodili i ovu krizu - govori nam Kabiljo.

Ne treba sumnjati da nas iz radionice ovog glazbenog virtuoza čekaju još brojna iznenađenja. Spotove koje je dosad objavio moći ćete već u nedjelju pogledati na našem portalu jutarnji.hr, a sigurno će ih uskoro biti još.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:24