ULAZE U STUDIO

ALKA VUICA: JA SAM NOVA MUZA LETA 3! 'Mrle me tražio da otpjevamo 'Dramu', odmah sam pristala! To je pjesma baš za mene, ja sam party žena'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Kako je pisao Milan Kundera, karakter ljudi uvjetovan je njihovim jutrima. Oni koji svoj san prekidaju oštro - budilicom koja je poput kakvog elektrošokera - pa nastavljaju dan u žurbi, odvikavaju se od svakog zadovoljstva. To si možda mogu dopustiti bankari, trgovci, administrativci, ali ne i pjesnici, umjetnici. Baš ovako mi Alka Vuica objašnjava zašto se kasno budi.

- Strašno volim prvu kavu piti u krevetu, ne dogovaram ni sa kim ništa rano ujutro. Dostupna sam tek iza podneva. Mick Jagger kaže da poludi ako mu netko pusti muziku prije dva sata popodne. Nisam baš takva, mogu slušati glazbu, mogu čitati, nešto gledati, ali volim polako ući u dan kad to mogu - kaže mi ova glazbenica, modna ikona, zabavljačica, ali - njoj prvo i najvažnije - pjesnikinja.

Alka je kućni tip osobe, nakon kave odlazi u šetnju sa svojim Pakom, pa se ponovno vraća doma.

- Majka sam i domaćica, obožavam biti doma i kuham svaki dan - kaže mi. Osim jutra, najvažniji joj je dio dana njegova dijametralna suprotnost.

- Uvijek pišem noću. Budna sam kada grad zaspe, to mi je valjda ostalo iz vremena kada je Arian bio mali pa mi bilo najlakše raditi navečer. Nekad se osjećam kao čuvarica Zagreba. Svi spavaju, a ja bdijem i pišem - priča, dodajući da smatra prirodnim da umjetnicima najveće utočište bude upravo njihov dom:

Shizofreno pisanje

- Ima u tome pisanju nešto malo shizofreno. Sam u jednoj noći u vlastitoj sobi stvaraš pjesme koje će kasnije obožavati tisuće, milijuni ljudi, koje će postati vlasništvo generacija - kaže Alka, s čijim pjesmama to doista jest tako: već godinama redovito je na ZAMP-ovim listama najizvođenijih hrvatskih autorica. Pretražujući svoju arhivu, često se i sama iznenadi kada pogleda koje je sve pjesme napisala.

- Nedavno sam, recimo, naišla na ‘Plešem ispod oblaka’ Nene Belana. Već sam i zaboravila da je to moja pjesma - smije se, dodajući da je najviše pisala 80-ih. Tada je počela surađivati s Josipom Lisac, zbog čega joj je, priznaje, karijera krenula uzvodno. - Kad radite za Josipu, poštuju vas čak i oni koji ne vole što ona radi ili im je to prenapredno. Svi žele raditi s njenim suradnicima, pa je i meni tu krenulo - priča Alka o svojoj velikoj prijateljici, dodajući da svoju poeziju uvijek piše rukom, na papiru, a kompjuter tu ne dolazi u obzir. - Old school sam. Ne znam pisati na bizaran, sirov način koji je danas moderan - kaže.

Ipak, iako brojne stvari iz njezinog velebnog opusa već odavno imaju status klasika i evergreena, Alku uspjeh nikada nije naveo na to da se zaustavi. Njezina prisutnost na sceni je konstanta.

- Volim biti u trendu, Blizanac sam po horoskopu. Ne mogu biti staromodna, odrasla sam 80-ih, u revolucionarno doba, a taj me duh nikada nije napustio - kaže, pa mi ekskluzivno najavljuje jedan od svojih nadolazećih projekata: s grupom Let 3 snimit će reinterpretaciju njihove pjesme “Drama”.

Zagreb, 070220.
Studio Hanza.
Pjevacica Alka Vuica. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Outfit Alke Vuice omogućio boutique Versage (Importanne Centar)

- Vrlo rado sam pristala na suradnju s Let 3, obožavam ih. Oni su za mene multimedijalni umjetnici, a ne samo muzičari. Spremaju dosta dueta, u fazi su u kojoj se bave obradama vlastitih pjesama na novi, pomaknut način. Snimili su pjesme s Terezom, Vucom, tko zna što su još pripremili, a drago mi je da su i mene tu pozvali. Mrle je dobro izabrao ‘Dramu’, to je pjesma baš za moj glas - priča Alka, dodajući da s riječkim bendom vrlo brzo ulazi u studio na snimanje.

No, već i ovaj tjedan moći će ih se čuti na jednome mjestu, doduše još uvijek ne zajedno. I Alka i Let 3 dio su programa za Antivalentinovo, koje se petu godinu za redom održava u Boćarskom domu, 14. i 15. veljače. Prvi dan, na kojem pjeva Alka, ove je godine svojevrsni hommage zvuku 80-ih i 90-ih godina, dok ćemo drugi dan slušati pravi rock’n’roll.

- Kad smo mi bili mladi, nismo slavili Valentinovo, nego 8. mart, Dan žena. Mada me moja Paola, prijateljica iz Italije, znala pitati što sam dobila za Valentinovo. To je kapitalistički praznik, ali ja sam inače party girl, ili, možda bolje da kažem party woman. Volim kada se slavi ljubav, iako sam ove godine na Antivalentinovu - kaže Alka.

Posebno joj je drago da na Antivalentinovu pjeva na danu koji oživljava retro melodije 80-ih i 90-ih. Alka primjećuje da je taj zvuk doživio svoj veliki povratak, pa ne sumnja da će ovo biti veliki tulum.

- Ovo sam ljeto bila na Ibizi, gdje živi moj dobar prijatelj Sandi Marton, inače Zagrepčanin, koji je 80-ih imao veliki hit ‘People From Ibiza’ i prodao 60 milijuna singlova. On dosta nastupa po Europi, njegova je glazba ponovno aktualna, na tim je partijima raji ispod 30 godina zabranjen ulazak. No, vidim da se taj zvuk sviđa i klincima. Puno bendova se fura na elektro pop. Bilo je to u vrijeme dok su se pjesme još pjevale. Mada volim i rokenrol i glazbu Novog vala, mi smo odrasli na elektro popu i disko muzici - priča glazbenica.

Alka itekako prati trendove. Oduševljava je, kaže, Billie Eilish, čiju kvalitetu je prepoznala čim ju je prvi puta čula. - Odmah sam rekla da je ona revolucionarna i genijalna. Svađala sam se sa svima oko sebe. Podržala me jedino Josipa Lisac, i njoj se Billie svidjela - priča Alka dodajući da joj je drago da je Eilish zasjala na dodjeli Grammyja.

Zagreb, 050216.
Damir Mrle Martinovic i Zoran Prlja Prodanovic, clanovi grupe Let 3, fotografirani u klubu Route 66.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Damir Mrle Martinović i Zoran Prlja Prodanović, članovi grupe Let 3

Nedavno je gledala i jedan intervju s tom mladom glazbenicom, koja pokazuje svoju sobu u kojoj je snimila danas svjetske hitove. Alku je to, kaže, jako podsjetilo na situaciju kod nje doma. Njezin sin Arian trenutno snima vlastiti album, radi za Luku Nižetića, surađuje sa Tončijem Huljićem, njegovom kćeri Hanom, ali i producira glazbu mnogim novim glazbenicima. - U našem se podrumu stvarala nova regionalna trap scena. Tu su nastali hitovi Kuku$a, Devita Anonima ,High 5-a, Kolektiva Haze, Yugosa, Shire rodbine, a Arian je surađivao i sa Los Santos te La Vedndicion Records labelima iz Barcelone. Pekla sam im pite dok su snimali, pa me zovu trap mamom - smije se Alka.

Britki jezik

Mnogi su pričali da trap nikada neće biti mainstream, a sada je, smatra ona, nezaobilazan i vrlo važan žanr. Alka, uvijek britkoga jezika, smatra da je neumjesno to što mainstream mediji ignoriraju tako veliki trend.

- Mladi imaju pravo na svoju muziku, a mislim da bi i glazbeni urednici na našim radijima mogli malo istražiti novu scenu i shvatiti da bi ih trebali puštati, a ne da stalno inzistiraju na nekom šatro urbanom zvuku zamaskiranom u radio friendly stvari koje ništa ne znače. Moraju malo oslušnuti i mlađu generaciju, pustiti ih da se razvijaju, da kažu svoje, imaju svoje top liste. To što se dogodilo hrvatskoj glazbi je prestrašno, inzistiramo na nečemu što je netko prozvao urbanim, čime smo ljudima zabranili zabavnu glazbu, hitove - priča, dodajući da ne može vjerovati da postoje pjesme koje imaju milijunske preglede na YouTubeu, a nikada se nisu vrtile na radiostanicama.

Drago joj je što ima priliku iz prve ruke slušati što mladi rade.

- Dino Dvornik, koji je bio moj veliki prijatelj, mi je uvijek govorio da se trebam družiti s mladima i slušati što oni rade jer oni znaju kako treba zvučati muzika. Zato sam svoje dečke iz studija u podrumu sada zaposlila da i meni rade novi album. Napravili smo tri nove pjesme, koje žanrovski koketiraju s reggaetonom. Napravit ću i trap pjesmu, sigurno. Čak imam ideju da od najvećih hitova koje sam pisala za druge, poput ‘Hajde da ludujemo’, ‘Danas sam luda’, ‘Moj mali je opasan’ i ‘Vino na usnama’ napravimo trap verzije. Mislim da bi to bilo genijalno. A mogu se zamisliti i da ja pišem pjesme nekome od mladih - kaže Alka.

S obzirom na broj pjesama koje je napisala drugim glazbenicima i činjenicu da su neke od njih doista već generacijama neizostavni dio svake zabave, pitam Alku je li joj ikada bilo žao što je neku pjesmu dala drugome umjesto da ju je ostavila sebi. - Ne! Recimo, ‘Danas sam luda’ sam napisala za sebe. Karlo i ja smo preslušavali materijale za Josipin album i zaključili da joj fali jedna brza pjesma, da su sve balade. On je sjeo uz klavir, tako smo nekada radili, dok si danas šaljemo mailove. Ljepše mi je bilo prije, dan danas imam kasete s nekim pjesmama iz toga doba koje nisu izašle, a posebno mi drago što imam jednu s glasom Dine Dvornika. Spasila sam je, mislim da ću je snimiti. No, da se vratim na Karla, on je krenuo svirati neku stvar pa sam ja rekla da bi tu pasao tekst ‘Danas sam luda’. Rijetko znam svoje tekstove napamet pa sam mu samo odrecitirala početak, koji mu se svidio, pa sam brzo išla taksijem kući po tekst. Sjeli smo uz klavir i napravili aranžman za Josipu. Nije mi žao, mada mi dođe da i ja otpjevam tu pjesmu. Ne mogu to bolje od Josipe, ali mogu drugačije - priča, dodajući da sve pjesme imaju svoju priču, pa nekako prema tome i same nađu svoj put. Ove godine joj izlazi i knjiga notnih zapisa pod Cantusom i CD njenih najljepših suradnji i vlastitih pjesama. Promocija je 26. ožujka u Opatiji, što će biti iznimna prilika za prisjetiti se svih pjesama, njihovih priča i putova.

Zagreb, 070220.
Studio Hanza.
Pjevacica Alka Vuica. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Birajte pametno

Kako nam je povod razgovora (anti)Valentinovski, pitam Alku što bi iz današnje perspektive poručila mlađoj sebi ili mladim djevojkama. - Da paze kad biraju životnog partnera. To je užasno važno. U životu sam puno puta bila rob svojih ljubavi. Ljubav me odredila kroz život, radila sam zbog nje i neke loše izbore, napatila se. Imam svojeg partnera već devet godina i volim što sam smirena u vezi. Ne treba birati samo po onome što ti kaže srce. Slušajte ga, ali i promislite! - kaže Alka, dodajući da “ludoj glavi teško može pomoći ijedan savjet”. Važno je, smatra, shvatiti da je prebolno i preglupo pokušavati mijenjati drugoga. - I, najvažnije od svega, morate se moći zajedno smijati - zaključuje.

Baš na dan kada razgovaramo dolazi vijest o tome da je homoseksualnim parovima u Hrvatskoj zakonski dozvoljeno udomljavanje djece. - To je veliko pitanje, uvijek sam za to da se djetetu da ljubav. Na kraju krajeva, što fali djeci Eltona Johna? I ja bih voljela biti njegovo dijete - smije se, pa nastavlja: - Važno je da dijete odrasta u ljubavi, bez obzira je li to u heteroseksualnoj ili homoseksualnoj zajednici. Sve je zdravije od toga da dijete odrasta u domu. Čovjek koji odrasta bez ljubavi to ne može nadoknaditi cijeli život. Majčinska ljubav je zapravo najsličnija božanskoj - smatra. Dok razgovaramo, Alka više puta spominje Boga i crkvu. - Da, idem u crkvu, vjernica sam, odrasla sam u tome duhu. Stric mi je bio svećenik. No, nekako sam sama razvijala svoju duhovnost i objašnjavala si stvari kako znam. Nisam u tome smislu zatucana, mislim da bi se Crkva trebala otvoriti, zato i obožavam papu Franju, on je baš na Kristovom putu. Meni je Isus Krist užasno blizak i njemu se molim. Na kraju krajeva, on je bio prvi ljevičar - tumači svoje viđenje religije. To shvaća, smatra, i aktualni papa Franjo, “zato pere ljudima noge”. - On je svjestan da kršćanstvo nije ljubljenje kipova, dapače. Isus je rekao: što učiniš najmanjem od moje braće, učinio si meni. I po tome svi trebamo živjeti - zaključuje.

Alkine mudrolije

Mogu li homoseksualni parovi udomiti djecu?

A što fali djeci Eltona Johna? I ja bih da me on posvoji!

Ideje za novi album?

Želim najveće hitove koje sam pisala za druge, poput “Hajde da ludujemo”, “Danas sam luda”, “Moj mali je opasan” ili “Vino na usnama” pretvoriti u trap verzije.

Religija?

Idem u Crkvu, vjernica sam, tako sam odgojena. Isus Krist mi je posebno blizak, mislim da je on bio prvi ljevičar.

Poruka za Valentinovo?

Pazite kad birate životnog partnera. To je užasno važno. U životu sam puno puta bila rob svojih ljubavi. Ljubav me odredila kroz život, radila sam zbog nje i neke loše izbore, napatila se. Imam svojeg partnera već devet godina i volim što sam smirena u vezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:29