PRVA LJUBAV

Alka Vuica: ‘Žalim što se nisam udala za svog Porečanina. Danas kada ga vidim, zatitram, ali oženjen je‘

‘Ja uopće nisam hrabra u odnosima s frajerima, s njima sam uvijek sramežljiva. Kad su frajeri u pitanju onda sam staromodna‘

Alka Vuica

 Happy Fm/

U Special Happy Showu Happy FM radija gostovala je Alka Vuica i otvorila srce i dušu. Pjesnikinja i kantautorica, koja je svoj pečat ostavila u hitovima i stihovima koje pjevaju generacije, niti ne sluteći da ona stoji iza njih: "Gdje Dunav ljubi nebo", "Rušila sam mostove od sna", "Ja sam zaljubljen", "Lijepa bez duše", "Dotakni me usnama", "Vino na usnama"…, Elvisu Mehičiću priznala je da na nju utječe promjena vremena te da je kao posljedica toga nastao i njezin veliki hit ‘Danas sam luda‘. U opuštenom razgovoru, dobro raspoložena podijelila je sa slušateljima Happy FM-a profesionalno ali i životno iskustvo, zrnce mudrosti, tajnu dobrog izgleda, ali i ljubavne patnje.

image

Alka Vuica

Happy Fm/

Alka je tako otkrila da su joj svi frajeri u koje je bila zaljubljena "slomili srce".

- Možda je to bila moja karma, da nemam sretnu ljubav kako bi mogla napisati sve ove pjesme, možda je Bog tako odlučio za mene, možda sam ja kriva, možda sam previše htjela, previše tražila, nemam pojma. Danas s ovim odmakom neke stvari bi sigurno napravila drugačije. Recimo odmah bi se udala za svoju prvu ljubav iz školskih dana, jednog Porečana. Dan danas kad ga vidim zatitram. On o tome pojma nema. Oženjen je i ima skoro već i unuke, dobri smo frendovi - rekla je Alka, odvažna, ali ne i kada je ljubav u pitanju.

- Ja uopće nisam hrabra u odnosima s frajerima, s njima sam uvijek sramežljiva. Kad su frajeri u pitanju onda sam staromodna. Zagovarateljica istine, ali ne pod svaku cijenu. Nikada prevaru ne treba priznati, pogotovo ako nije bitna. Smatram da istina nije dobra ako će nekoga povrijediti. Zašto ćeš priznavati prevaru, da nekoga povrijediš? Ja ne bih priznala niti bih htjela da meni netko prizna - istaknula je.

image

Voditelj Elvis Mehičić

Happy Fm/

"Pisati je isto što i disati", govori Alka, a mnoge je svoje boli preživjela upravo pisanjem. Objasnila je da umjetnici prenašaju svoju bol u drugu dimenziju i apsolutno je "sve energija", a ona se kao takva ne može uništiti nego se može prenijeti. Dodala je da tako funkcionira i ljubavna energija. Naime, jedan od njezinih najvećih hitova, pjesma - Laži me, nastala je usred noći, u krevetu u Umagu. Tvrdi da se pjesma pojavila odjednom, a rukopis ima i dan - danas. Refren je dopisala naknadno. Ne žali za pjesmama koje je napisala za druge izvođače, jer smatra da nije svaka pjesma za svakoga.

Osvrnula i na jednu od najaktualnijih tema u medijima proteklih mjesec dana - pobjede Leta 3 na Dori, bandom s kojim je Alka napravila duet u obradi njihove pjesme "Drama".

- Let 3 me pozvao da surađujemo, fenomenalno je to ispalo. Let 3 su multimedijalni umjetnici, oni nisu samo bend i glazba. Jako sam sretna što će nas predstavljati na Eurosongu i mislim da bi nam se moglo dogoditi da pobijedimo. Šaljemo jednu snažnu poruku i političku i umjetničku, oduševljena sam Mamom ŠČ. Mrle mi je napravio kapu Mama ŠČ, najradije bi išla s njima na Eurosong. Let 3 je jedna starija generacija koja je ostavila trag i koja će sada opet ostaviti trag. Već to što svi pričaju o Hrvatskoj je jako puno. Ono što se meni sviđa je da oni imaju nastup, to je jedan cijeli koncept, to nije zezanje. Odrasla sam osamdesetih i bandovi su baš tako izgledali, frajeri su se šminkali i svi su se nastojali izraziti na drugačiji način. Ako si na sceni ne možeš izgledati kao da radiš na banci na šalteru - prepričala je 61-godišnja Alka.

Kaže da se i sama planirala prijaviti na Doru, jer u pripremi ima jednu, tvrdi, fenomenalnu pjesmu ali je zapelo kod teksta. Nikako joj "nije dolazio" hrvatski tekst, no naglašava da je pjesma "pri kraju i možda je pošalje iduće godine".

image

Alka Vuica

Happy Fm/

Od malena, i svojih 12-ak godina, od kada je pročitala knjigu, Alka se zaljubila u fiktivnog lika, apaškog poglavicu Winnetoua kojem je posvetila jedan cijeli album. Gotovo opsjednuta ovim Indijancem i knjigama o njemu, ova je "furka" dobila duhoviti obris i pečat kada je Alka dobila potvrdu da je prava pravcata Indijanka, ni više ni manje nego na papiru. Naime, na prvom popisu stanovništa još u bivšoj državi, na njezino ju je inzistiranje otac upisao kao Indijanku pa je tako Alka bila jedna od sedam Indijanaca u Jugoslaviji.

Sa sinom Arianom, hrvatskim glazbenim producentom i jednim od začetnika hrvatske trap scene, se odlično slaže, a misli da je jako važno što ga je naučila kako znati pokazati ljubav i emocije.

- Vjerujem da nas Bog tako voli onako kako majke vole svoju djecu. To kako žena stvara život i kako se on rađa u njoj to je nešto posebno. Ne postoji dovoljno dobra žena za moga sina - našalila se Alka.

image

Alka Vuica

Happy Fm/

Osim glazbe, velika joj je ljubav novnarstvo. Alka najviše voli forme intervjua. Imala je svoje talk showove, a sin je nagovara na povratak "s druge strane kamere". No, prije nego se odluči, smatra kako treba pronaći format koji bi bio nešto posebno i drukčiji od svih viđenih.

- Danas svatko tko ima fotelju i kauč ima svoj podcast - poručila je u svom stilu.

Slušateljima Happy FM-a otkrila je i tajnu dobrog i mladenačkog izgleda.

- Mislim da su dosta genetika, priroda i duh zaslužni za moj izgled, no činjenica je da pazim na sebe i održavam se. Nikada nisam zaspala sa šminkom, redovito se mackam kremama... - rekla je Alka i dodala da puno šeta, a sada se, kao i uvijek pred ljeto, sprema i na prave treninge u teretani. Ljeto joj je najdraže godišnje doba jer tada samo pliva i tako održava formu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 16:32