ŽIVI S TEŠKOM DIJAGNOZOM

Anđa Marić za Jutarnji: ‘Svako jutro se tjeram da ustanem iz kreveta, a onda radim po 12 sati...‘

Pjevačica i spisateljica deset se godina bori s multiplom sklerozom, ali odlučila je da se zbog nje ograničava u životu, kaže

Anđa Marić

 Neja Markičević/Cropix

Svestrana glazbenica Anđa Marić koja je svoju karijeru gradila i kao spisateljica, kolumnistica te blogerica održala je sinoć u Zagrebu promociju svoje knjige ‘Moja revolucija u 365 dana’.

Iako je većini najpoznatija kao pjevačica pop rock sastava ‘Flare’, Anđa se danas posvetila borbi protiv multiple skleroze koja joj je dijagnosticirana prije deset godina i dijeljenju svojih iskustava s obožavateljima.

No, kako nam je rekla sinoć, to ustvari za nju nije nikakva borba.

- Ignoriram svoju bolest. Idem dva puta godišnje na terapiju, idem na fizioterapije, ali nema trenutka kada pomislim ‘Aha, ja imam dijagnozu’ Ne. Najbolje se boriti protiv toga tako da bolesti ne daješ na važnosti i živiš dalje. Uvijek primjećujem ono što mogu i ono što mi se sviđa i onda odjednom imaš hrpu stvari koje ti se sviđaju, a kada gledaš što sve nemaš možeš se ići odmah ubiti, kaže 45-godišnja Anđa koja se prije nekoliko godina odlučila vratiti na glazbenu scenu s prigodnim nazivom pjesme ‘Mala pauza’.

image

Pjevačica Anđa Marić predstavila je svoju knjigu naziva ‘Moja revolucija u 365 dana‘

Neja Markičević/Cropix

- Osjećam se super. Inače kada sam uzbuđena kao sada na primjer, onda teže hodam, ali super sam, otkriva nam pjevačica s vječitim osmijehom na licu koja nam je također objasnila što je rezultiralo pisanju ove knjige.

- Htjela sam prestati odgađati svoj život na ‘kada budem bolje’, kada se budem bolje osjećala, kada budem bolje hodala i tako sve ‘kada budem’. Odlučila sam se pojaviti svaki dan u svom životu. Kao ‘Ajmo svaki dan biti dosljedni Anđa i nećemo reći budemo sutra, danas mi ne izlazi iz kreveta, nego idemo to napraviti’. I to je izazvalo cijelu jednu mini evoluciju i revoluciju u meni, ali i potegnulo je druge ljude.Često mi pišu kako sam ih nadahnula. Meni to toliko znači...kao da je cijela moja borba dobila nekakvu skroz drugu konotaciju, priznaje autorica koja nam je i ispričala čime se u zadnje vrijeme još bavi.

image

Anđa Marić

Neja Markičević/Cropix

- Čini mi se kao da u životu nisam radila jedan dan zato što otkada živim ja radim ono što volim. Imam svoju školu za osobni razvoj, komuniciram puno s polaznicima, podrška sam im, imam privatne satove, savjetovanja. Nekada stvarno radim 12 sati dnevno, ali nemam taj osjećaj. Na kraju dana idem spavati sretna, zaključuje Anđa.

image

Anđa Marić

Neja Markičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:04