LJETNI STUDIO

ANONIMNA MLADA GLUMICA U GODINU I POL POSTALA JE ZVIJEZDA HRVATSKOG FILMA: Otkriva kako uz ljubav svog dečka preživljava iscrpljujući radni ritam

 
Nadia Cvitanović
 Neja Markičević / CROPIX

Do prije godinu i pol dana ne samo da šira publika nije znala tko je Nadia Cvitanović, nego ni dobar dio njezinih glumački kolega. S prvim danima siječnja 2018., kada je film Ivana Salaja “Osmi povjerenik” snimljen prema istoimenom romanu Renata Baretića imao premijeru, za 30-godišnju splitsku glumicu preko noći sve se promijenilo.

Nije samo presudila njezina interpretacija Julije, Ukrajinke, bivše prostitutke, žrtve surove trgovine ljudima, za što je ovjenčana i brojnim nagradama, pa tako i onom Zlatni Studio. Redatelji i producenti u Nadji Cvitanović prepoznali su “faktor X”, tu mogućnost transformacije, koja je praktično od uloge do uloge čini neprepoznatljivom, ne trpa je u koš istih uloga što obično znači profesionalnu smrt za glumce. Ili jako dosadnu karijeru, što dođe na isto.

Na Novoj TV brzo su reagirali i odmah je angažirali kao glavnu junakinju Petru Masle u novom dramsko-humorističnom projektu “Na granici”, pa je zadnjih godinu dana provela snimajući najgledaniju seriju u protekloj televizijskoj sezoni. Uigrana ekipa u čijem su timu brojna renomirana glumačka imena poput Nine Erak, Milana Štrljića, Filipa Juričića i Žarka Radića, u gotovo rekordnom roku uspjela je odraditi dvije sezone “Na granici”, što znači da gledatelji njihov povratak može očekivati ove jeseni na programu Nove TV.

Zagreb, 040719.
Glumica Nadia Cvitanovic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Nadia Cvitanović

Posljednja klapa pala je krajem svibnja i normalno bi bilo za očekivati da su svi sada nakon tako intenzivnog razdoblja na odmoru. Ali ne. Nadia Cvitanović već je dva dana poslije bila na novom setu za treću sezonu serije “Novine”. Dalibor Matanić, redatelj serije koju producentska kuća Drugi plan radi za HRT, a otkupio ju je i Netflix, povjerio je Cvitanović ulogu Žane, strastvene, iskrene, aktivistice koja se bori za prava životinja. Što je dalje za njezin lik osmislio Ivica Đikić, scenarist “Novina”, ostat će do početka emitiranja tajna.

- Bilo je oko 9 sati ujutro, snimala sam seriju “Na granici”, presvlačila kostim za sljedeću scenu. Ugledala sam propušteni poziv i poruku od Dade, i vidjela da ima ulogu za mene - uz smijeh prepričava Cvitanović. Provjerila je termine i shvatila da ako malo stisne snimanja i zanemari umor, stigne i u Rijeku.

- I nisam se dvoumila. Ne dvoumiš se kada te Matanić nazove i ponudi ulogu. Ovo nam je prva suradnja, iako sam uvijek predosjećala da ćemo nekad raditi zajedno, nisam znala kada, u kojoj mjeri i u kojoj formi. Razgovarajući s njim shvatila sam da dijelimo dosta slične senzibilitete u vezi s filmom, kao i poglede na glumu, a nerijetko bi predlagali jedno drugom filmove za gledanje. Da, predosjetila sam moguću suradnju, ali nisam mislila da će to biti tako brzo - objašnjava.

Snimanje treće sezone serije “Novine” počelo je 28. svibnja u Rijeci, “Na granici” je završilo 31. svibnja, a Cvitanović se Matanićevoj ekipi pridružila 2. lipnja.

- U taj jedan dan pauze između ova dva snimanja odlučila sam se rano probuditi i odgledati cijelu drugu sezonu “Novina”. Prvu sam gledala kada je išla na HTV-u, no drugu sezonu nisam uspjela uloviti, a važno mi je bilo shvatiti daljnji kontekst, odnose među likovima, ritam scena te što se glumački traži. Otrčala sam još na mijenjanje frizure, uletjela u kombi i krenula za Rijeku - govori.

Zagreb, 040719.
Glumica Nadia Cvitanovic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Nadia Cvitanović

Ta promjena frizure sada je značila kako je plavu kosu koju je imala u “Na granici” pretvorila u platinastu, pa dok je pripremaju u salonu Vikler i ruž, friziraju i šminkaju za ovaj ljetni specijal Studija, Cvitanović sve više počinje nalikovati na slavnu Merlinku. Transformacija postaje potpuna nakon što je stilistica odjene za fotosession u odjeću karakterističnu za retro look ‘40-ih i ‘50-ih godina prošlog stoljeća i pretvara je u pravu pin-up djevojku. Privatno, Cvitanović je uglavnom nenamazana jer joj je šminke zbog posla navrh glave, odjevena je poput većine gradskih djevojaka, nosi cipele bez pete ili tenisice i ruksak na leđima. U međuvremenu se vratila sa seta u Rijeci, malo odahnula, premda su tragovi umora još vidljivi na njezinom licu. Uostalom ni dojmovi sa snimanja “Novine”, koje se nastavlja na jesen, nisu se još slegli.

- Taj prvi dan bilo kojeg snimanja zna biti stresan, jer uvijek postoji ta neka neizvjesnost kada hrliš u nešto novo. Koliko god je to stresno, toliko je uzbudljivo i izazovno. Ali, imala sam tu sreću da sam ipak donekle znala što me čeka, jer su već snimljene dvije sezone, bio je tu već uhodan tim i poznat material, što mi je jako olakšalo posao - kaže.

(...)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U LJETNOM STUDIJU JUTARNJEG LISTA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 19:20