SNALAZI SE

Battifiaca o borbi s rijetkim genetskim poremećajem: ‘Ostalo mi je manje od 20 posto vida‘

Naučiš živjeti s time, ali ono što me najviše muči je to što uz albinizam ide i slabovidnost, kaže Battifiaca

Mario Lipovšek Battifiaca

 Josip Cekada/Cropix/

Riječki pjevač, voditelj i komičar Mario Lipovšek Battifiaca progovorio je o novom poslovnom angažmanu u HRT-ovoj emisiji ‘Godina za pamćenje‘, ali i albinizmu, rijetkoj genetskoj bolesti zbog koje mu je ostalo manje od 20 posto vida.

"Naučiš živjeti s time, ali ono što me najviše muči je to što uz albinizam ide i slabovidnost. Ja u svom poslu moram puno više toga naučiti napamet za razliku od svojih kolega jer si ne mogu pomoći šalabahterom", ispričao je Battifiaca za Story.

"Meni je još ostalo manje od 20 posto vida, a albinizam često sa sobom vuče i sljepoću, tako da još je ovo i ok. Na daleko vidim relativno dobro, ali ove stine stvari, čitanje i tako dalje, e tu mi trebaju povećala. Snalazim se", dodao je i objasnio da zato ‘čuje predobro i pamti glasove‘.

"Jednom kad čujem osobu, odmah je zapamtim. Druga stvar je to što ne mogu na sunce, tako da ima to svojih minusa", dodao je te se osvrnuo na probleme s kojima se suočavao u djetinjstvu.

"To stanje sa sobom nosi i neke psihološke momente u djetinjstvu jer djeca znaju biti vrlo okrutna, no pozitivna strana je što te nauči kako reagirati na neke prozivke, ismijavanja, a i ranije očvrsneš nego ostali", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:43