ZBOGOM, RAJKO

Bio je naš najveći hitmejker, njegove pjesme izvodile su mnoge zvijezde, ovo su samo neke od njih

U svojoj bogatoj karijeri Rajko je napisao 1821 djelo, na većini pjesama bio je autor glazbe, ali i aranžer ili producent
Rajko Dujmić
 Roberto Orlic/arhiva CROPIX

Hrvatska glazbena scena tuguje - preminuo je Rajko Dujmić, legenda domaće estrade i autor legendarnih hitova na kojima i danas odrastaju generacije. Najveći dio karijere Dujmić je proveo u Novim Fosilima, punih 30 godina, a grupa je njegovim dolaskom, osim sjajnog klavijaturista, dobila i sjajnog skladatelja, koji je s punim pravom nosio epitet jednog od ponajboljih autora na hrvatskoj sceni.

Prva pjesma koju je napisao za bend bila je “Sanjaj me”, a Rajko se vrlo brzo dokazao kao vrsni kompozitor čijom zaslugom grupa ubire brojne festivalske nagrade i priznanja na domaćim pozornicama, ali i na inozemnim nastupima u Dresdenu i Bratislavi, objavilo je svojedobno Hrvatsko društvo skladatelja. Singl “Da te ne volim” prodan je u 65 tisuća primjeraka, a istoimena ploča dostigla je nakladu od 170 tisuća. Najprodavanija ploča Novih Fosila “Budi uvijek blizu” iz 1981. prodana je u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Ploče Novih Fosila prodane su u više milijuna primjeraka te su upravo oni diskografski najuspješnija grupa svih vremena na našim prostorima.

U svojoj bogatoj karijeri Rajko Dujmić napisao je 1821 djelo, na većini pjesama pojavljivao se kao autor glazbe, ali i kao aranžer ili producent. Značajne uspjehe zabilježio je i na natjecanjima za pjesmu Eurovizije, gdje se kao autor pojavljivao tri godine zaredom. Novi Fosili su 1987. osvojili četvrto mjesto s pjesmom “Ja sam za ples” (Bruxelles), Srebrna Krila su godinu dana kasnije s pjesmom “Mangup” (Dublin) bila šesta, dok je grupa Riva iz Zadra 1989. s pjesmom “Rock me” odnijela pobjedu u Lausanni i tako prvi i zasad jedini put dovela Euroviziju u Zagreb.

Dujmić je autor i mnogih hit pjesama koje su izvodila poznata imena naše, ali i regionalne estrade, a mi vam u nastavku donosimo kratak pregled nekih od njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:48