ZLATNI STUDIO 2024.

Biramo koncert godine: Ovo je kruna njihovog rada, glasajte za svog favorita!

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata za nominirane

Zlatni Studio - najbolji koncerti

 Cropix/

Za svakog glazbenika koncert je onaj najintimniji kontakt s publikom i pravi pokazatelj popularnosti i uspjeha. Koncerti su tako svojevrsna kruna nečijeg rada i najiskrenije mjesto za predstavljanje novih materijala, ali i potvrda vrijednosti starih hitova. A kad je najveća medijska nagrada u pitanju, u konkurenciji za Zlatni Studio za koncert godine ovoga puta mjesto radnje je isto. Radi se o Areni Zagreb, a pod motom “najbolji biraju najbolje” svrstali su se Doris Dragović, Dalmatino, Jelena Rozga, Gibonni i Damir Urban.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Dobre vile glazbe

Jedna Arena ili 18.000 mjesta, bila je “pretijesna” za sve obožavatelje dobre vile hrvatske glazbe Doris Dragović, pa je omiljena pjevačica rasprodala dva zagrebačka koncerta. Bajkovitim odjevnim kreacijama koje je tri puta promijenila ujedno je obilježila i različite dijelove koncerta, a sve njezine pjesme publika je otpjevala s njom do posljednje riječi. Na koncertima se prisjetila i pjevača koji su ove godine preminuli, a njoj puno značili. Tako je prisutne u najvećoj zagrebačkoj dvorani iznenadila izvedbom pjesme “Umoran”, kojom je odala počast Jasminu Stavrosu, a tijekom impresivne obrade pjesme Tine Turner “We Don’t Need Another Hero” na pozornici su joj se pridružili plesni zbor Zagrepčanke i dečki i Lana Škrgatić. Gosti instrumentalisti, čelist Martin Kutnar i violinist Matej Mihaljević, s Antom Gelom, brojnim gudačima i Dorisinim pratećim bendom imali su crossover nastup spajajući klasiku s hitovima poput “Sedam mora, sedam gora”, koji je doslovce raspametio publiku.

image

Doris Dragović

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Doris Dragović

Vanesa Pandzic/Cropix

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE

Prije rasprodane zagrebačke Arene grupa Dalmatino svoju je popularnost stečenu kroz 20 godina karijere dokazala triput rasprodanim Lisinskim, kao i splitskim Gripama, da bi u najvećoj zagrebačkoj dvorani priredila pravi glazbeni spektakl popraćen velikim ekranima i light showom. Najupečatljivije su, pak, bile scene publike koja pjeva u zboru s Dalmatinom od početka do kraja koncerta. Ivo Jagnjić je odmah naglasio da neće biti pjevanja ni o čemu osim o ljubavi, a Dalmatino je svoje obećanje i ispunio. Jer, redali su se ljubavni hitovi, bilo da su upućeni ženi, Dalmaciji ili Hrvatskoj.

Napravila show

Tijekom izvođenja pjesme “Croatia” na pozornici s bendom bio je i majstor na hrvatskim tradicijskim instrumentima, Stjepan Večković iz Lada, što je dodatno naglasilo ljepotu domoljubne pjesme. Bend je odao počast i Oliveru Dragojeviću, koji je među prvima prepoznao njihov potencijal.

image

Grupa Dalmatino

Josko Supic/Cropix

Tijekom svog trosatnog koncerta u zagrebačkoj Areni Jelena Rozga dokazala je kako showom koji je napravila može mirno stati uz bok najvećim svjetskim zvijezdama, a njezin je nastup bio rasprodan u rekordnom roku. Koncert je otvorila pjesmom “Ne tiče me se” s 20 plesačica i plesača, a sve se nastavilo uz vrhunski uvježbanu koreografiju za koju je bio zadužen Žiga Sotlar. Spektakl koncipiran u tri dijela bio je popraćen vrhunskom pirotehnikom, vatrenim topovima i konfetima. Kroz nastup je, zajedno s publikom, otpjevala svoje najveće hitove, a u pjesmama se prisjetila i uspješnica grupe Magazin. Iako je u svojoj bogatoj karijeri imala glazbene suradnje, gostiju na koncertu nije bilo, osim na samom kraju koncerta, kad joj se pri izvođenju hita “Zar je ljubav spala na to” pridružio Matija Cvek.

image

Jelena Rozga

Dva rasprodana Gibonnijeva koncerta u Areni bila su čista emocija i ljubav glazbenika i njegove publike apsolutno svih generacija, koja je s njim upravo njegovim najvećim hitovima proslavila 35 godina iznimne karijere. Kroz trosatni nastup baš svima je pružio večer za pamćenje i pritom se prisjetio svih važnih trenutaka svojeg glazbenog putovanja, a sam koncert definitivno će u budućnosti imati status kultnog. Na pozornici su mu se pridružili vrhunski glazbenici iz svih krajeva svijeta, pa je iz Etiopije stigao Haddis Aleayehu Haddinq s kojim je Gibo izveo “Kišu (Z’Naab)”. Uz bok splitskom glazbeniku na gitari je bio Nikša Bratoš, a Maya Azucena pridružila mu se u nekoliko hitova, nezamislivih bez njenog vokala. Matija Dedić na klaviru je u Arenu donio intimnost jazz klubova u pjesmama “Nisi više moja bol”, “Divji cvit” i “Dvije duše”. “Ako me nosiš na duši” publika je s Gibom otpjevala a capella, a posebno emotivno bilo je izvođenje pjesama “Sve još miriše na nju” i “Lutka za bal” u čast pokojnom Akiju Rahimovskom, u kojima se na gitari pridružio njihov autor Husein Hasanefendić Hus i Marijan Brkić. Gibo se prisjetio i Arsena i Dine Dvornika i Massima, koji su utjecali na njegovu glazbu.

image

Zlatan Stipišić Gibonni

Marko Jurinec

Razgalili ga ljudi

Kao Gibonnijev gost pridružio se i Damir Urban, čiji nastup u Areni definitivno stoji kao potencijalni koncert godine. Riječkog glazbenika posebno je razgalio prijem publike koja ga je došla podržati u Areni, a svoju im je zahvalnost itekako prenio nezaboravnim nastupom, dosad najvećim u njegovoj karijeri.

image

Damir Urban

Lucija Ocko

Tijekom čitave večeri sa svojom četvorkom i Simfonijskim orkestrom HRT-a Urbanova je interakcija s publikom bila neposredna i iskrena, što je zapravo prepoznatljiv pečat svih njegovih koncerata. Ipak, ponesen iznimnom atmosferom, Urban je prilazio fanovima u prvom redu, grlio ih, rukovao se s njima, a u jednom je trenu spontano uzeo mobitel jednog od svojih obožavatelja i snimio kadrove pune Arene iz svoje perspektive.

Za ovu posebnu večer ispunjenu, kako je Urban kazao, uzbudljivom glazbom, ali i prožetu emocijama zaslužan je i Ante Gelo, koji je osmislio aranžmane pjesama, a pred kraj se i pridružio riječkom glazbeniku.

image

Zlatni Studio - novo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:03