RASIZAM ILI?

‘Blackface‘ podijelio javnost: ‘A da se borimo za stvarne probleme koji su nam pred nosom?‘

Na osudu natjecatelja showa ‘Tvoje lice zvuči poznato‘ koji se transformiraju u tamnopute izvođače reagirala je Marina Orsag
Marina Orsag kao Ozuna
 INSTAGRAM

Popularni show "Tvoje lice zvuči poznato" vratio se na male ekrane, a epizoda u kojoj je naša stand-up komičarka Marina Orsag utjelovila portorikanskog pjevača Ozunu naišla je na oprečne reakcije gledatelja.

Mnogima je, naime, zasmetalo što se natjecateljima "mijenja" boja kože, a Marina je, nakon niza kritika, slučaj "blackface" i optužbe za rasizam u showu komentirala na svom Facebook profilu.

- Ne mogu se načuditi što živim u državi gdje će se ljudi dići na noge oko interpretacije druge rase u kojoj se nimalo ne ismijava niti karikira tu drugu rasu, ali se neće dići na noge kad nas političari kradu i uskraćuju nam prava, kad Romi/kinje nemaju nikakva prava, kad se žene zlostavlja i diskriminira na svim osnovama, kad se zlostavlja Srbe/pkinje i ostale manjine i slično.

Nitko sretniji od mene ako, nakon što se nas koji smo u 'Tvoje lice zvuči poznato' imali transformacije u drugu rasu razapne, nestane korupcije, Romi/kinje i sve manjine imaju ista prava kao i mi, diskriminacija i zlostavljanje žena prestane itd.

Ili da se barem pobunimo oko toga. Ali lakše je biti glasan/na za prava rase koja skoro da i ne postoji u Hrvatskoj, nego se boriti za stvarne probleme koji su ti pred nosom. Živjela Hrvatska.

P. S. Ovim postom ni na koji način ne umanjujem probleme raznih rasa bilo gdje u svijetu. I nadam se da ćemo jednoga dana doći do nivoa gdje ćemo moći s divljenjem interpretirati osobe koje cijenimo i volimo, koje god rase bili - napisala je Marina na društvenoj mreži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:52