NAJAVA TVORNICE

Bogović ‘provalio‘ u prazni klub, dočekao ga zaštitar s pitanjem ‘otkud sad ti‘: ‘Pa iz Dubrave‘

Prvo su izdali album, a tek onda slijedi koncert, koji će se zbiti 11. listopada u zagrebačkoj Tvornici kulture

Prljavo kazalište

 Marko Lopac/

Nekad je to išlo drugačije. Bend bi vježbao u garaži, potom bi uslijedili koncerti, a tek onda bi se krenulo u potragu za diskografom koji bi ili pristao da članovi benda snime album ili bi ih odbio i savjetovao im da se bave nečim drugim u životu, kao što je to davno opjevala Daleka obala u pjesmi ‘80e‘ kroz stihove: ‘Snimke smo pravili, nosili Škarici, praznih se ruku vraćali...‘.

Danas je druga priča, ali s pravom jer ‘Prljavo kazalište‘ koje je jesenas objavilo album ‘Underground‘ ipak čine ljudi s mnogo odigranih glazbenih ‘utakmica‘ u nogama. Pa onda i ne treba previše čuditi što je njihov glazbeni put krenuo obratno od uobičajenog: prvo album, a tek onda koncert, koji će se zbiti 11. listopada u zagrebačkoj Tvornici kulture. Na pozornicu će te večeri u formaciji ‘prljavijeg‘ Prljavog kazališta izaći Davorin Bogović, Tihomir Fileš, Alen Kraljić, Deni Kožić, Damir Selman i Adam Amižić.

image

Prljavo kazalište

Marko Lopac/

Na repertoaru će uz nove pjesme s albuma ‘Undergorund‘ biti i skladbe koje je ova grupa izvodila u vrijeme kada je pozornicom kao njihov frontmen vladao Davorin Bogović: prvi singl Prljavog kazališta, pjesma ‘Televizori‘, kao i ‘Ja sam mladić u najboljim godinama‘, ‘Neki dječaci‘, ‘Sretno dijete‘, ‘Subotom uvečer‘, ‘Crno bijeli svijet‘, ‘Mi plešemo‘, ‘Neka te ništa ne brine‘, ‘17 ti je godina tek‘, ‘Milioner‘... te još poneka pjesma sa svima bolje znanog best seller albuma Crno bijeli svijet.

Glazbenici se za ovaj koncert već spremaju na probama u Utrinama, a snimili su i video najavu koncerta u kojoj Bogović noću provaljuje u prazni klub, penje se na binu, a tu mu ispod bine iz mraka prilazi zaštitar i dovikuje: ‘Otkud sad ti?‘. Bogović mu samo lakonski odgovara: ‘Pa iz Dubrave‘.

Članovi benda vesele se nastupu u Tvornici.

- Jedva čekamo na nastup! Kada smo počeli uvježbavati pjesme, od kojih su neke stare i 45 godina, ni pretpostaviti nismo mogli kako će one zvučati kada ih sviraju originalni glazbenici, ali s tolikim vremenskim odmakom. Nismo mogli znati hoće li ‘Televizori‘, ‘Neka te ništa ne brine‘, ‘Crno bijeli svijet‘ i preostalih dvadesetak skladbi uspjeti zadržati onu originalnu energiju i izravnost.

image

Prljavo kazalište

Marko Lopac/

Samo netko tko je glazbenik zna kakav je to problem kada sa četrdesetak godina dugim odmakom želiš uhvatiti i reproducirati pjesmu na način na koji je ona živjela pred gotovo pola stoljeća. A opet i mi sami kao glazbenici kroz to vrijeme smo izgradili svoj izričaj svaki na svoj specifičan način. Uz to smo i pjesmama morali udahnuti i ponešto novog ruha, a da opet ostanu izvorne i novovalno prepoznatljive. Sve su to bili problemi kojima smo si razbijali glavu, ali pokazalo se bez neke velike potrebe. Strašno sam sretan što je cijela ekipa uspjela zadržati duh pjesama i nadam se da će i publika na koncertu to osjetiti i prepoznati. Za kraj, najvažnije je to da se mi kao ekipa i nakon toliko vremena i nadalje sjajno zabavljamo na bini i izvan nje. Vidimo se u Tvornici - poručuje Fileš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:36