TELEVIZIJSKA LEGENDA

Branko Uvodić o nominaciji za najboljeg glumca: ‘Bog mi je dao lijepi glas i sposobnost da mogu ‘kajkati‘‘

Poznati voditelj nominiran je za najprestižniju medijsku nagradu u Hrvatskoj, Zlatni Studio, radi filma "Po tamburi‘

Branko Uvodić

 Vedran Peteh/Cropix

Gotovo pet desetljeća Branko Uvodić jedno je od zaštitnih lica televizije u Hrvatskoj. Njegov glas i vještina voditelja ušli su u legendu, a ni danas mnogi ne mogu nadmašiti tu karizmu. I tko bi rekao, nakon toliko godina voditeljskih i novinarskih angažmana, Branko je postao glumac. Igrao je u parodijskom filmu "Po tamburi", svojevrsnom remakeu "The Warriorsa". Prva uloga i odmah - nominacija za Zlatni Studio za mušku ulogu, najprestižniju domaću medijsku nagradu za koju nominacije predlaže stručni žiri, a nagradu svojim glasovima dodjeljuju čitatelji Jutarnjeg lista kao i portala Jutarnji.hr.

Bio je to povod da porazgovaramo s Uvodićem, a on je bio sretan čuvši da je nominiran za ulogu koju mu je dodijelio redatelj Stanislav Tomić, a u kojoj je zapravo igrao samog sebe.

- Filmska ekipa došla je do mene i rekla da imaju ideju, žele napraviti jedan zabavni film u kojem ću ja glumiti sebe. Razmislio sam i shvatio, pa premalo je komedije i zabave u našoj zemlji. Prihvatio sam. Bilo je to sjajno iskustvo. To je jedna zgodna ideja iza koje su mladi ljudi. Uživao sam u svakoj sekundi. Pomogao sam koliko sam mogao, a za uzvrat sam dobio brojne nove prijatelje i na tome sam zahvalan - iskreno nam govori poznati voditelj kroz smijeh otkrivajući kako je sa svojih 67 godina bio najstariji u filmskoj ekipi.

'Parodijski remake'

"Film "Po tamburi" redatelja Stanislava Tomića u osnovi je parodijski remake poznatog filma "The Warriors" Walter Hilla u ambijentu tamburaške muzike. No, ako bi se po duhu i žanru tražio parnjak Tomićevom filmu, prije bi se moglo reći kako je "Po tamburi" neki pokušaj slavonske, tamburaške inačice "Blues Brothers", zapisao je kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić. Radnja prati popularnog voditelja još popularnije emisije "Lijepom našom" koji poziva sve slavonske tamburaše na veliki festival, a najbolji će dobiti veliki zlatni kulen. Ne valja otkrivati detalje, ali dovoljno je reći da Uvodić glumi u pravoj akcijskoj komediji, gdje se pojavljuje policija, junake love helikopteri, a tu je i cijela jedna romska svadba. Parodija je to, ali i društvena kritika.

- Režiser Tomić i njegov koscenarist Marko Martin Krce ovaj su zaplet zasolili sa svom silom što filmskih posveta i citata, što ideološko-kulturoloških dosjetki. Film je posut citatima na "Warriors", "Deliverance", "Otpisane", "Maratonce" i "Vlak u snijegu". U filmu se u malim ulogama pojavljuje niz faca iz hrvatskog muzičkog i medijskog života, uključujući Mrleta i Prlju iz "Leta 3". Ambijent filma ocrtan je kao hiperbolična satira na konzervativnu hrvatsku provinciju. Glavni lokalni radio vodi i uređuje časna, u školskoj učionici visi fotografija predsjednika Domazeta Loše, a sam Branko Uvodić u filmu je izdignut u razmjere legendarnog bića: među ostalim, on koordinira hajku tako što osobno vozi helikopter iz kojeg se uključuje u radio program - napisao je Pavičić.

Tambura mu je "pod jastukom", kako kaže Uvodić. No, nije to samo tambura, već i ljubav prema scenskoj umjetnosti, televiziji. Pogotovo ga veseli što je jedan od "lajtmotiva" filma njegova emisija Lijepom Našom, koja je već 26 godina jedna od najgledanijih u Hrvatskoj. Pandemija ju je zaustavila, no Uvodić se nada da će uskoro opet krenuti.

- Uvijek smo bili jedna od pet najgledanijih emisija na Hrvatskoj televiziji. Obišli smo cijelu zemlju, a gledali su nas čak i u Srbiji i Sloveniji. Na Festivalu tamburice u Novom Sadu dodijelili su mi nagradu za životno djelo, a Svjetska tamburaška asocijacija dala mi je nagradu. U svim državama bivše Jugoslavije smo gostovali u ovih 26 godina, samo ne u Makedoniji, ali valjda će se i to dogoditi. Uvijek smo, gdje god smo došli, bili toplo primljeni. Serijal je to koji je obilježio tamburašku glazbu, koju je UNESCO uz klapsku pjesmu i naše tradicionalne vezove uvrstio kao baštinu. Obišli smo stadione, najveće dvorane, snimali smo emisiju i na kliškoj tvrđavi. Zato mi je žao što je, dijelom zbog pandemije, 30 svibnja 2020. zaustavljeno emitiranje, govori nam poznati televizijski voditelj.

Bogato iskustvo

Ističe da ga je serijal obilježio. Bio je voditelj vijesti, radio za TV Kalendar, razne HRT-ove emisije, izvještavao je kao narator sa "Vlaka Slobode", kada je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman išao u oslobođeni Knin i Dalmaciju. Na Televiziji Zagreb je još od davne 1974. Kroz godine je stekao veliko povjerenje gledatelja, kako svojim glasom, tako i profesionalnošću, koju, između ostalog, duguje i kvalitetnoj poduci na Institutu za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Bio je direktor, najavljivač, spiker... Televiziju zna od temelja, njeno je dijete, ali je uvijek spreman za nove izazove.

No, kako nam i sam Uvodić kaže, nepravedno je kazati da je ovo njegov prvi izlet u glumačke vode. Prati ga to još od malena.

- Još u osnovnoj školi u Našicama volio sam glumiti. A onda sam, 1972. godine, imao priliku glumiti u starom hvarskom kazalištu, na velikom festivalu dramskih amatera. Jednom sam čak dobio i poziv da se upišem na Akademiju dramskih umjetnosti. Ma, vjerujem da bih bio dobar glumac. Dolazim iz kreativnog kraja, Joso Mijatović, moj profesor hrvatskog jezika jako je vjerovao u mene. Glumio sam i u legendarnim "Smogovcima". Ali, ja sam dijete televizije. Bog mi je dao lijepi glas i sposobnost da mogu "kajkati" kao i voditi omiški klapski festival. Prilagodim se kraju u koji dolazim - govori nam Uvodić. Kaže kako su, gdje god je emisija Lijepom Našom išla, nailazila na veliku podršku publike.

- Dvorane su uvijek bile popunjene - kaže nadajući se da će HRT vratiti tu popularnu emisiju u svoj program.

No, dok se to ne dogodi, popularni Uvodić ne miruje. Pozvan je od strane Svjetske tamburaške asocijacije da sudjeluje u 6. Svjetskom kongresu. To je, objašnjava, Eurovizija ili čak Mondovizija za tamburicu. Održao je tamo u Novom Sadu zapaženo predavanje.

Za kraj, razgovaramo o tome kako su poznati njegov glas, vrhunska dikcija i pravilan stav pred kamerama. Nije to čest slučaj proteklih godina, voditelji nerijetko griješe, pogrešno izgovaraju, zastajkuju...

- Nije mi to drago. Državna televizija mora biti model ispravnog, standardnog govora - kaže.

image

ZLATNI STUDIO - sponzorska pasica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:38