OTPISAN U OMIŠU

Branko Uvodić ogorčen: ‘Bio sam im zaštitno lice, a sad me nisu ni nazvali da mi kažu da su uzeli drugog voditelja!‘

Umjesto Uvodića, festival će voditi Mirko Fodor koji najavljuje da nema namjeru u Omiš doći odjeven u poljičku nošnju
Branko Uvodić, arhivska fotografija
 Niksa Duper/Cropix

Kad je Branko Uvodić prošlog ljeta vodio festival klapa u Omišu vjerojatno nije ni slutio da će mu to biti posljednji put da vodi festival čije je zaštitno lice, piše Slobodna Dalmacija.

Nekadašnji voditelj HRT-a s navršenih 65 godina otišao je 2019. u mirovinu, iako smo ga i dalje gledali na malim ekranima u emisiji Lijepom Našom, jer je nastavio raditi kao vanjski suradnik. Međutim, baš u vrijeme prošlog festivala klapa u Omišu, s Prisavlja dobiva mail kako mu zbog pandemije koronavirusa nisu u mogućnosti produžiti honorarni ugovor, nakon čega Uvodić u medijima izjavljuje da se osjeća kao kriminalac kojeg se pošto poto treba riješiti.

Očekivao je da će i ove godine voditi festival klapa u Omišu kao što je dosad radio više od trideset godina, pa ga je tim više iznenadila odluka organizatora i HRT-a da angažiraju novog voditelja.

- Mogli su me honorarno uzeti, pa ja sam zaštitni znak tog festivala. Ali s HRT-a me nisu niti nazvali da mi to kažu. Neka je njima na obraz i dušu! Žao mi je da se neću pojaviti tamo makar kao gost. A toliko sam toga učinio i dao za klape u Omišu. Nije to bio isključivo samo voditeljski posao, već i puno popratnih stvari za koje gledatelji ne znaju. Sjetimo se samo preminulog Mikea Bongiorna, jednog od najpopularnijih televizijskih voditelja u Italiji koji je radio skoro sve do smrti. Baš kao i Walter Cronkite, voditelj večernjih vijesti na CBS-u. Ljudi koji su ustanovili televiziju i ostavili joj trag. Imam pravo misliti da nešto znam u ovom poslu koji radim dugi niz godina, kratko je za Slobodnu Dalmaciju rekao Uvodić.

Umjesto njega festival klapa u Omišu će prvi put voditi Mirko Fodor. Jedan od voditeljskih veterana HRT-a ne krije kako je bio iznenađen pozivom i raduje se skorašnjom dolasku u Dalmaciju.

- Nisam se nimalo dvoumio prihvatiti poziv i ne osjećam pritisak što ću biti tamo umjesto Branka. Svatko od nas ima svoj stil vođenja. Jedino što znam je da se neću pojaviti u poljičkoj nošnji ili nekom kaputiću, što je Uvodić znao prakticirati, jer to nije moj stil, kazao je Fodor.

Njemu će se na pozornici pridružiti voditeljicaRadio Dalmacije Edita Lučić Jelić, koja je kao i Uvodić, jedno od zaštitnih lica ovog festivala.

Završnica ženskih klapa održat će se idućeg petka, dok je finale muških klapa u subotu, a HRT će uživo prenositi obje večeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:02