U IMAX-U

Brojne poznate osobe nisu propustile ekskluzivnu projekciju filma ‘Građanski rat‘: Došla i najpopularnija Marokanka

Premijeri filma su nazočili i mnogi renomirani znanstvenici, akademici i novinari koji su za film imali samo riječi hvale

S premijere filma ‘Građanski rat‘

 Bojan Zibar/

Sinoć je u zagrebačkom kinu CineStar Arena IMAX premijerno prikazan dugoočekivani film "Građanski rat“ studija A24, u distribuciji Blitz filma. Ekskluzivnoj projekciji filma prisustvovale su mnoge osobe iz javnog života, akademskih krugova i medija poput Ivana Vrdoljaka, Bože Skoke, Tvrtka Jakovine, Dražena Lalića, Chaymae Dani i Vedrane Pribičević.

"Građanski rat", čija se radnja odvija u SAD-u u ne tako dalekoj budućnosti, izazvao je snažne reakcije svih prisutnih, pružajući gledateljima šokantno i upečatljivo iskustvo kroz pogled na događaje koji su realno mogući u budućnosti. Režirano ga je Alex Garland i produciran u suradnji s prestižnom produkcijskom kućom A24, film obiluje intrigantnim zapletima, sjajnom glazbom i impresivnom glumačkom postavom. Radnja filma vješto prikazuje društvo koje je podijeljeno na frakcije nakon što se dio država odcijepio od unije, a sve to usred sve intenzivnijeg građanskog rata. Skupina novinara, predvođena svojim neustrašivim istraživačkim duhom, suočava se s brojnim izazovima na putovanju kroz Sjedinjene Američke Države, dok političko nasilje prijeti stabilnosti zemlje.

image

Chaymae Dani

Bojan Zibar/

- Šokantan, ali i prilično realističan film, poglavito iz hrvatske perspektive koja je preživjela agresiju i krvavi rat, pa se živo sjećamo takvih scena. Odlična režija i sjajni glumci, a priča nas definitivno tjera da se duboko zamislimo kamo nas mogu dovesti pogrešni lideri i loše politike. S budžetom od 75 milijuna dolara, ‘Građanski rat‘ predstavlja najskuplji projekt produkcijske kuće A24 do sada, a svojom dubinom prikaza i uzbudljivim akcijskim scenama, film pruža nezaboravan doživljaj koji se mora doživjeti na velikom platnu - izjavio je Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti.

image

Božo Skoko i Vladimir Preselj

Bojan Zibar/

Zlatnim globusom nagrađena Kirsten Dunst, renomirani glumac iz "Narcosa" Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson, Nick Offerman, neponovljivi Jesse Plemmons te Cailee Spaeny, utjelovili su osebujne likove koji ovu priču čine još živopisnijom i realistično otkrivaju duboke podjele u američkom društvu.

image

Dražen Lalić

Bojan Zibar/

Premijeri filma su nazočili i mnogi renomirani znanstvenici, akademici i novinari koji su za film imali samo riječi hvale.

image

Siniša Mareković

Bojan Zibar/

- U Americi sam bio u prosincu 2023. godine. Umirovljeni američki diplomat mi je, malo sjetno, pomalo zabrinuto, dijelom ironično, rekao kako krajem iduće, 2024. godine, zemlja može biti u građanskom ratu. Vjerojatno se to neće dogoditi. Nadam se da će ono što je Ameriku činilo društvom nade, neće zauvijek istrošiti u ovoj godini. Nažalost, kada bi u Americi do građanskog rata ipak došlo, u društvu gdje su mnogi naoružani, zemlji s toliko velikim razlikama, mogao bi izgledati poput prikazanog u filmu. Osim foto-izvjestitelja, vjerojatno će tu biti i drugi novinari; a oni neće biti tako hladni u mnogim brutalnim situacijama, no morat će gledati krv i suze. Nadajmo se da će se sukobi u svijetu završiti, da se novi frontovi neće otvoriti. Film podsjeća na rat 1990‘ kod nas, na rat u Ukrajini, ali je brutalniji, "veći", kako to s Amerikom uvijek jest, rekao je Tvrtko Jakovina, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

image

Tvrtko Jakovina

Bojan Zibar/
image

Vedrana Pribičević

Bojan Zibar/

Profesorica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Vedrana Pribičević rekla je kako film prikazuje rekonstruiranje liberalnog društva, njegovo rastakanje i uništenje kao posljedicu političke polarizacije. Pribičević smatra kako film, iako distopičan, vješto sjedinjuje maštu sa stvarnošću te pruža presliku zbilje te kaosa koji dolazi nakon smrti demokracije, dok je satiričar Siniša Mareković dodao: "Potpuno neočekivano, film me oborio s nogu. Nisam očekivao više od još jedne klasične distopijske drame, no bio sam apsolutno u krivu. Fantastičan film s odličnom postavom koji radi upravo ono za sto je zamišljen - da nas sve podsjeti koliko malo treba da nasilje s ulica preraste u krvavi građanski rat. Čista petica.”

image

Goran Beus Richemberg

Bojan Zibar/
image

Hrvoje Marjanović

Bojan Zibar/
image

Petar Bizzo Radojčić

Bojan Zibar/

"Građanski rat“ u distribuciji Blitz Filma svakako treba pogledati na velikom platnu, a posebna je preporuka IMAX. Film je u kinima od 18. travnja, a ulaznice možete kupiti već danas na blagajnama CineStara ili online na cinestarcinemas.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:14