ŽIVOTNA ISPOVIJEST

Christian Vale, zvijezda Supertalenta: ‘Ostavio sam posao u Dubaiju da pjevam u Zagrebu‘

Simpatični Venezuelanac u tragediji je izgubio brata, a pravničku karijeru odlučio je zamijeniti glazbenom

Christian Vale

 Darko Tomaš/Cropix

Imao je samo osam godina kada je papa Ivan Pavao II. stigao u njegovu rodnu Venezuelu. U zemlji duboko protkanoj katoličkom tradicijom, bio je to golem događaj. Maleni Jerry Gabriel Vale de Los Rios raširenih je očiju gledao Adriana Guacarana, pjevača kojem je pripala čast nastupiti na dočeku poglavara Katoličke crkve. Otišao je u svoju sobu i počeo ga imitirati. Dječak je tada otkrio da može pjevati više note, čak i bolje od slavnog pjevača. Do te mjere da je iste godine završio na nacionalnoj televiziji i osvojio prvo mjesto u televizijskom realityju. Ušao je u školski zbor i ubrzo postao velika zvijezda u Venezueli, nastupivši u lokalnom televizijskom showu.

image

Christian Vale

Darko Tomaš/Cropix

Sve što se kasnije događalo nevjerojatna je životna priča 47-godišnjeg Christiana Valea (što mu je umjetničko ime pod kojim gradi karijeru), koji je hrvatsku publiku osvojio svojim glasom i glazbom na poznatom reality showu Supertalent 2021. godine, te je odlučio, nakon brojnih nedaća, životnu sreću potražiti u Hrvatskoj. Našao je ovdje ljubav, pa i karijeru, snima mnogo novih pjesama i vjeruje da je Zagreb mjesto na kojem će se, nakon mnogo svjetskih avantura, moći smiriti.

Sve je počelo u Venezueli gdje je, u gradu Maracai, Christian rođen kao jedno od petero djece. Bio je, kaže, jedan od najboljih učenika u srednjoj školi, pa je zaslužio stipendiju za privatno sveučilište. San mu je bio studirati novinarstvo.

- No, nije išlo u tom smjeru. U Venezueli je obrazovni sustav malo drugačiji nego u Hrvatskoj. Prve dvije godine uče se neki smjerovi, a tek kasnije možeš odabrati što želiš. Ja sam tako završio na računalnom inženjerstvu. Bio sam dobar, ali matematika i fizika bili su mi jako dosadni predmeti, nisam uživao u tome. Htio sam novinarstvo, ali nije bilo mjesta, pa sam morao upisati pravo. U početku sam plakao, bio sam iznimno tužan, no izdržao sam - kaže.

Sa suprugom je u to vrijeme dobio dvoje djece. Fabian i Fabiana danas imaju 23 i 22 godine, no kada su bili samo male bebe, roditeljima nije bilo nimalo lako.

image

Christian Vale

Darko Tomaš/Cropix

- Znali smo odlaziti na drugo sveučilište, jer je tamo za studente bila besplatna prehrana - prisjeća se teških trenutaka Christian.

Mnogo im je pomagala Christianova baka, koja je i njemu u životu bila veliki oslonac.

Uz studij prava, učio je i svirati, gitaru i klavir. Glazba ga je oduvijek zaokupljala. Smislio je kako doći do novca. Bio je jedan od pjevača grupe Imagine.

- Tih sam dana, kad smo imali gaže, spavao samo dva sata dnevno. Pjevali smo po restoranima. Znao sam imati i po tri gaže tjedno, obično bi to bili četvrtak, petak i subota. Nakon tih nastupa, na fakultet bih došao posve iscrpljen, a najčešće sam kasnio na satove. Profesorima sam objašnjavao da sam morao raditi. No, bili su dobri, shvaćali su me i nisu mi radili probleme, prisjeća se Christian.

Kaže kako mu se tada dogodila slava, ali i životna greška. Naime, počeli su ga zvati na razne televizijske programe, a on se, kako nam i sam priznaje, pomalo umislio.

- Počeo sam nastupati na raznim televizijama u Venezueli. Pomislio sam da sam sada zvijezda. Postao sam umišljen. Tada sam napravio pogrešku. Mislio sam da će se sada svi meni javljati. Danas znam da je to bilo krivo, slava je prošla, a ja sam ostao bez posla - prisjeća se.

Stoga se odlučio baviti onim što je studirao - pravom. I to po cijelom svijetu. Neko vrijeme radio je čak i u Dubaiju, gdje je, kaže, zarađivao odličan novac, ali nije bio sretan. To je, dodaje, bilo "moderno ropstvo", a za kreativan duh poput njegova to nikako nije bilo prihvatljivo.

Velika prekretnica bila je kada su ga nazvali s nacionalne televizije, da se vrati u Venezuelu. Ponudili su mu voditeljsku ulogu u emisiji za mlade, a ujedno i sudjelovanje u programima za mlade pod pokroviteljstvom državnog ministarstva. Imao je priliku pomoći mladima koji su u potrebi. Ujedno, programi su bili usmjereni zaštiti okoliša. Stoga je 2003. Christian bio jedan od pokretača udruge u Venezueli koja je organizirala djecu i mladež da prikupljaju plastiku, papir, staklo... Od zarađena novca kupovali su laptope i drugu potrebnu opremu koja je djeci pomagala u obrazovanju.

- Najvažnije, djeci smo omogućili osjećaj da su heroji - ističe. U tom je poslu stekao puno prijatelja, mnoga su mu djeca zahvalna, a stekao je i brojne kontakte.

image

Christian Vale i njegova djevojka Sara

Darko Tomaš/Cropix

No, cijelo ga je vrijeme "kopkala" ideja da se mora nastaviti baviti glazbom.

- Shvatio sam da nemam svoju glazbu, da moram početi pisati, kako tekst, tako i note. Kontaktirali su me iz jednog od najvećih producentskih ureda. Specijalizirani su za latino glazbu, producirali su pjesme Jennifer Lopez, Christine Aguilere, Rickyja Martina... Napravili smo hit "Aprendi", koji je u Švicarskoj bio na top ljestvicama. Na žalost, tada nisam imao dobar tim i dobru produkciju, a i rastao sam se od supruge. Odlučio sam nastaviti pravnu karijeru i preselio sam se u Južnu Karolinu. Tamo je život postao malo kaotičan. Zaposlio sam se u jednom restoranu i zaljubio se u novu djevojku, koja je rodila dijete. No, nisam mogao dobiti stalnu vizu. Morao sam napustiti SAD. Dvaput sam se prijavljivao za vizu, no nisu mi je odobrili. Shvatio sam da nema smisla, i pronašao posao u Dubaiju. Postao sam pravni savjetnik u jednoj kompaniji. Nisam mogao viđati dijete, to me je jako boljelo - kaže.

Ističe da je tih dana, a u Emiratima je proveo šest mjeseci, počeo razmišljati o tome što dalje.

- Iskreno, bilo mi je jako teško. Imao sam mnogo novca, ali shvaćao sam da to nije za mene. To je moderno ropstvo. Otišao sam nakratko u Španjolsku. Kako volim kuhati, nekoliko mjeseci radio sam kao kuhar u jednom budističkom hramu u Valenciji. Tada sam postao i vegetarijanac. Naučio sam štovati život. Najvažnije je da sam naučio - novac te neće učiniti sretnim. Nekako sam otkrio Hrvatsku. Vidio sam da je to zemlja koja je vrlo otvorena za strance. Pronašao sam posao kao jedan od pravnih savjetnika u hotelu u Solinu. Tamo sam bio vrlo zadovoljan - prisjeća se Christian.

Posao je dobio jer fluentno govori čak sedam jezika. Engleski, njemački, francuski, talijanski, portugalski, nizozemski i španjolski, a svojoj će "kolekciji" uskoro dodati i osmi, jer aktivno uči hrvatski.

- Došao sam 2019. Zaljubio sam se u ljude, a pogotovo u more i plaže. U zagrebačkom klubu La Cubanita upoznao sam svoju sadašnju djevojku Saru. Ekonomistica je i najprije je postala moja menadžerica, a tek onda djevojka. Ona mi je otkrila operu! - kaže simpatični pjevač.

Naime, baš ga je Sara odvela u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Tamo je pogledao "Seviljskog brijača".

- Došlo mi je da se rasplačem - iskreno nam govori.

A bilo je u njegovom životu dosta suza. Dolazi iz velike obitelji, no jedna je tragedija svakako obilježila njegov život. Ubijen je njegov usvojeni brat. Dogodilo se to u ugostiteljskom objektu u Venezueli, a Christian i dalje nerado o tome govori. Trauma je preteška.

- Bilo je to 2016. u Maracaiju. On je tada imao 47. U restoran je došao 17-godišnjak. Moj brat Jesus bio je sa suprugom. Ona je na sebi imala mnogo vrijednog nakita. Mladić ih je htio opljačkati. U mog brata ispalio je 12 hitaca iz automatske puške. Bio je to najbolniji trenutak - kaže nam Christian.

Kada je pandemija zatvorila dalmatinski hotel u kojem je radio, ostao je posve bez primanja.

- Ali, znao sam da želim ostati ovdje. Nisam mogao naći posao. Iako sam odvjetnik, ne znam hrvatsko pravo i nemam dozvole za rad u Hrvatskoj. Počeo sam svirati po ulicama Zagreba, nekad i po tramvajima. Teško je bilo izaći na cestu i staviti šešir. Ljudi su me jako dobro prihvaćali. Jedan muškarac rasplakao se kad sam počeo pjevati svoju verziju "Besame mucho". Dao mi je 200 kuna. Jedino me malo mučila vaša policija, govorili su da nije dozvoljeno pjevati po ulicama, a ja sam im govorio da moram zaraditi kako bih poslao novac svojoj djeci. No, na kraju bi me uvijek pustili - kaže.

Nakon Supertalenta objavio je i svoju prvu pjesmu na hrvatskom jeziku "Moja prijateljice", u suradnji s Markom Tomasovićem. Hrvatska je, kaže, njegova nova domovina, i ovdje namjerava snimiti još mnogo hitova. Ključna je "Moja tajna", za koju je sam napisao tekst i glazbu, a producirat će ju baš Yasmil Marrufo, koji je radio za J.Lo, Rickyja Martina... U planu je još mnogo toga, no Christian ne želi previše otkrivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:06