FRANKA BATELIĆ

‘Ćorluka je sjajan tata i dobro se snalazi, a sin Viktor najljepši je dar koji sam mogla dobiti‘

Nakon privatno i poslovno uspješne 2020. godine, na redu je nova pjesma - ‘Bolji ljudi’ za koju Franka kaže da je himnična
Franka Batelić
 Promo

Za Franku Batelić 2020. definitivno je bila godina za pamćenje. Ali ne zbog potresa i korone, nego zbog mnogih lijepih trenutaka koje je doživjela. Za početak, u siječnju 2020. prvi put je postala mama - u Zagrebu je sa suprugom Vedranom Ćorlukom (za kojeg se vjenčala 2018. godine, nakon što se naš proslavljeni reprezentativac vratio iz Rusije gdje je s ostatkom hrvatske nogometne reprezentacije osvojio drugo mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu), dočekala sinčića kojem je par odlučio dati ime Viktor.

Bio je to najljepši mogući početak godine, koja se za Franku nastavila i poslovnim priznanjima. Jer, samo dva tjedna nakon poroda, osvojila je nagradu Cesarica za hit godine i pop hit godine, za pjesmu “Sve dok sanjaš”. Njezin dolazak na dodjelu Cesarice bio je iznenađenje za sve, a još je više osvajala izgledom, kao da iza nje nije bilo devet mjeseci trudnoće i nedavni porod. No, zahvaljujući dobroj organizaciji, izbivala je od kuće samo sat i pol, a za malog Viktora brinule su se obje bake - i njezina mama Ingrid i Vedranova mama Anđa.

Slično je bilo i nekoliko tjedana kasnije, kad je osvojila Top.hr Music Awards za najizvođeniju pjevačicu, kao i Nagradu Narodnog radija, čiji su slušatelji na Danu najbolje domaće glazbe odlučili da najbolju pjesmu 2019. godine zaslužuju Franka Batelić i “Sve dok sanjaš” te Petar Grašo i “Voli me”.

Pjevala s tri godine

Što dalje, pitamo Franku koja se početkom ove godine okitila još jednom nagradom, jer je drugi put zaredom osvojila Top.hr Music Awards za najizvođeniju pjevačicu.

image
Deyan Dominionart.com

Prvo slušanje

- Na redu je nova pjesma - skladba ‘Bolji ljudi’ - kaže pjevačica koja nikad nije spavala na lovorikama. Podsjetimo, za darovitu 16-godišnjakinju iz Istre prvi put smo čuli još 2007. godine kada je pobijedila na natjecanju ‘Showtime’ Nove TV.

No, pjevati je počela još kao trogodišnjakinja, najprije kao solistica zbora Minicantanti s kojim je nastupila na brojnim festivalima i manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Na dječjem festivalu Voci nostre dva puta je osvojila nagradu, kao i na festivalu Dorica u Osijeku. U osnovnoj školi bila je članica Župnog zbora Sv. Andrija u Rapcu, s kojim je kao solistica sudjelovala na festivalima duhovne glazbe. Franka je završila osnovnu glazbenu školu za klavir, a osim klavira, svira gitaru.

Nakon pobjede u Showtimeu sve joj se samo počelo otvarati pa je tako godinu dana kasnije s pjesmom “Ruža u kamenu” u finalu pop-rock večeri 12. Hrvatskog radijskog festivala u Opatiji osvojila nagradu gledatelja. Gradila je karijeru, nastupala, putovala, a potom upisala i Pravni fakultet u Zagrebu, nakon što se vratila sa školovanja na prestižnom Berklee College of Music u Bostonu. Iza nje su brojni hitovi, nastup na Eurosongu s pjesmom “Crazy”...

No, vratimo se novoj pjesmi. Nije, naravno, zahvalno opisivati neku skladbu, no kakva je ta nova pjesma?

- ‘Bolji ljudi’ je pjesma koju bih najbolje opisala riječ - himnična. Snažna emocija isprepletena je sa snažnim tekstom i melodijom koja motivira! Pjesmu je radio sjajan dvojac Ante Pecotić i Bojan Šalomon Shalla. Jednu večer bili smo u studiju i pustili su mi pjesmu ‘Bolji ljudi’ a da me nisu pripremili... (smijeh).

Vidjevši moju reakciju zaključili su, ova je pjesma tvoja! A znate kako znam da sam se zaljubila u pjesmu? Kad se naježim od glave do pete, a to mi se dogodilo tada, na prvom slušanju! Gospel zbor u pjesmi zvuči savršeno! - uzbuđeno govori Franka.

Kako bira pjesme koje će otpjevati? Mora li to biti ljubav na prvi pogled, tj. prvo slušanje ili ih možda pušta u automobilu dok vozi?

- Uf! To vam je mješavina oboje! Ovo je bila ljubav na prvo slušanje. Na prvu sam znala da je moja! Riječ je o snažnoj, motivirajućoj, pozitivnoj emociji u pjesmi. Drago mi je da me pri prvoj suradnji s Antom i Bojanom baš pogodila ova pjesma! Mislim da je ona sama pronašla pravo vrijeme! - govori Franka koja pjesmom “Bolji ljudi” najavljuje i novi album.

- Album je pri kraju. Snimamo još nekoliko pjesama i ako sve bude po planu, album će izaći uoči ljeta. Veselim se novom albumu, jer će predstavljati mene u mnogim zanimljivim izdanjima. Sastojat će se od singlova koji su izašli tijekom 2020. godine te novih pjesama. Bit će nekoliko lijepih, emotivnih i snažnih balada, ali i brzih plesnih ritmova koje volim jednako. Posebno se veselim jednom glazbenom iznenađenju koje bi kao singl trebalo izaći prije ljeta! - najavljuje Franka.

Nema mira

No, koliko ona sama utječe na stvaranje svog albuma?

- Smatram da finalnu riječ za svaki dio posla treba imati profesija pa tako volim poslušati njihovo mišljenje. Naravno, već sam dovoljno dugo u glazbi da znam mogu li vjerovati u nešto, tako da sam aktivno uključena u cijeli proces stvaranja, jer u konačnici ga i predstavljam - govori pjevačica koja u godini u kojoj je zbog korone sve stalo glazbeno nije sasvim mirovala.

Po čemu će poslovno pamtiti 2020.?

- Nisam osoba koja može mirovati i ništa ne raditi. U trenutku kad mi je menadžer rekao da su nam svi ljetni koncerti otkazani i kad je počeo lockdown, sjeli smo i dogovorili se: nećemo pasti u depresiju i publici ćemo pokloniti još više glazbe! Tako da smo i u ovim teškim vremenima bili aktivni. Potvrda te odluke bila je i nagrada Top.hr Music Awards za najizvođeniju pjevačicu godine, ali i nagrada Cesarica za hit rujna - ponosno kaže Franka kojoj su, kao i njezinim kolegama, propali mnogi poslovni planovi zbog pandemije, među ostalim i njezin veliki zagrebački koncert.

Kako se snalazi u situaciji u kojoj je ono što je do jučer bilo normalno preko noći postalo luksuz?

- Mislim da smo svi u situaciju gdje nam je onemogućeno raditi ono što volimo. Kako mi, tako i ugostitelji, ali i mnogi drugi. Preko noći je sve stalo. Puno puta smo se preispitivali žele li ljudi uopće slušati glazbu... Luksuz nam je bio zagrliti se, vidjeti bake i djedove... i onda nakon svega toga, otkazivanje zagrebačkog koncerta zvuči kao najmanje zlo. Ali, iskreno, žao mi je što nismo imali priliku napraviti taj koncert na kojemu smo dulje radili - priznaje Franka koja ne može ni opisati koliko joj nedostaju koncerti.

- Neopisivo puno. Na to me svako malo podsjete poruke fanova. Nedostaje mi ta energija i osjećaj zajedništva - ističe glazbenica koja će prošlu godinu pamtiti po lijepim stvarima na privatnom planu.

Po čemu najviše?

- Po Viktoru, najljepšem daru koji sam mogla dobiti! - kaže uz smiješak Franka koja osim u pripremi novih pjesama, vrijeme provodi doma uz sina.

Je li tako planirala, da tijekom prve godine bude uz malenog?

- Nisam baš osoba od planiranja. Da nije korone, sigurna sam da bismo već sada putovali po zemlji i nastupali! - otkriva Franka koja sina opisuje kao živahnog dječačića. Najviše je, kaže, nasmijava vidjeti ga kako voli glazbu i pleše.

No, koliko joj suprug Vedran Ćorluka pomaže oko Viktora?

- Vedran je sjajan tata i dobro se snalazi - kratko kaže naša bivša eurovizijska predstavnica. Svoj Eurosong zauvijek će pamtiti po velikom iskustvu i golemoj količini emocija, a mi je pitamo kako procjenjuje šanse Albine Grčić na tom natjecanju.

Teško je i nezahvalno bilo što prognozirati, ali vjerujem da će Albina Hrvatsku dovesti do finala. Naravno, želim joj, osim odličnog plasmana, da upije svaki trenutak i uživa - poručuje Franka.

A bi li ona sama, da joj se pruži prilika, voljela ponoviti nastup na Eurosongu?

- Apsolutno! Eurosong je za mene jedno od ljepših iskustava u karijeri - iskreno kaže Franka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:45