KAZALIŠNA ADAPTACIJA MEGAHITA

DAJANA ČULJAK I FILIP JURIČIĆ Hrvatski tandem za holivudski megahit 'Zaljubljeni Shakespeare'

 Zagrebački teatar završit će sezonu kazališnom adaptacijom teksta koji pokupio čak sedam Oscara. Dvadesetšestogodišnjoj Požežanki i tridesetosmogodišnjem Zagrepčaninu, dobro poznatom licu iz brojnih popularnih televizijskih serija, ovo će biti prva velika zajednička suradnja na daskama na Kaptolu
Dajana Čuljak i Filip Juričić
 Neja Markičević / CROPIX

Samo je deset dana preostalo do posljednje ovosezonske premijere Kazališta Komedija. Zagrebački teatar završit će sezonu u velikom stilu - slavnim filmom Toma Stopparda, Marca Normana, Leeja Halla i Paddyja Cunneena “Zaljubljeni Shakespeare” koji je 1999. pokupio čak sedam Oscara. Riječ je o starom i već kultnom kino-hitu, ali, s druge strane, o novom kazališnom komadu jer ga je Lee Hall za pozornicu adaptirao tek 2014. godine. Komedija, koja se već specijalizirala za postavljanje velikih svjetskih uspješnica na svoju scenu, učinila je to ovaj put u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu, a premijera je zakazana za 4. svibnja.

Izmišljena afera

Postavljanje te izmišljene ljubavne afere velikog dramskog pisca u vrijeme kada je pisao “Romea i Juliju” povjerena je autorskom timu iz Češke u kojem su redatelj Stanislav Slovák, scenograf Jaroslav Milfajt, kostimografkinja Andrea Kučerová i koreograf Michal Matéj, a glavne uloge mladog Williama Shakespearea i Viole de Lesseps Filipu Juričiću i Dajani Čuljak.

Mladoj 26-godišnjoj Požežanki i 38-godišnjem Zagrepčaninu, dobro poznatom licu iz brojnih TV serija, ovo je prva velika zajednička suradnja, premda su oboje u stalnom angažmanu Kazališta Komedija. No, ne bi se to na prvu reklo jer se odlično nadovezuju, posebno kada krene zezancija. Štoviše, toliko dobro da je u njihovu zajedničkom intervjuu teško bilo razdvojiti šalu od istine, čime su zapravo odlično prenosili atmosferu s proba “Zaljubljenog Shakespearea” koje su počele još 5. ožujka.

Super redatelj

- Imamo stvarno super redatelja, svi ga jako volimo i nedostajat će nam kada ode jer smo se baš nekako emotivno vezali za njega. Stvarno odlično radimo jer Stanislav Slovák točno zna što hoće od nas, što trebamo raditi, tako da ni probe nisu bile maratonske. Sada smo ušli u ova posljednja dva tjedna kada predstava treba dobiti krila, uklopiti pjesmu i ples, orkestar, vidjeti kako izgleda u finalu - objašnjava Juričić.

Jezičnih barijera nema jer, ističe Čuljak, Stanislav Slovák dosta dobro priča hrvatski, a kada i naiđe neka nepoznanica, glumci “polove” redateljevo mahanje rukama.

- Kaže nam “utoči se”, a mi svi klimamo glavom kao da smo ga razumjeli. Bude to šarmantno - nadovezuje se uz smijeh Juričić, opisujući Slováka kao vrlo smirenu i toplu osobu koja će te čak i očinski poljubiti u glavu, ali i znati kako dobro iskoristiti svoj autoritet hokejaša i nogometaša kada treba uvesti red.

Zagreb, 230419.
Dajana Culjak i Filip Juricic, zvijezde predstave Zaljubljeni Shakespeare koja se radi po filmskom hitu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Paltrow i Fiennes

Slavni su film, naravno, oboje pogledali, i to nekoliko puta.

- Ne volim to zapravo raditi, puno se referirati na film ili nešto kopirati, više volim ići na neku svoju verziju kako već ide iz mene uloga. Ali, baš jučer ponavljam tekst i odem na YouTube, jer nisam film već dugo gledala, i onda shvatim da su neke moje scene kao one filmske, a da toga nisam bila ni svjesna - otkriva Čuljak čiju je ulogu Viole prije više od 20 godina maestralno utjelovila Gwyneth Paltrow, a Juričićeva Shakespearea Joseph Fiennes.

- Obožavam taj film i sada sam ga ponovno gledao sa sinom Janom koji se rodio deset godina nakon što je snimljen, no čak se i njemu jako svidio. Mislim da je to najbolji mogući tekst koji može biti za Komediju jer je melodrama, a opet je i tu Shakespeare. Djela su mu prožeta u tom komadu, a prožeta je i povijest, kraljica i taj život u kazalištu i što se događa iza kulisa. Sam lik Shakespearea prikazan je gotovo “blesasto”, spominju se i legende koje odavno kruže, poput one da nije napisao sva svoja djela, sve je utkano u taj komad - objašnjava glumac.

Pitamo ih kako su dobili uloge.

- Preko veze - kao iz topa odgovara Čuljak.

- Preko kreveta - istodobno će njezin kolega.

No, prava je istina da je redatelj odgledao nekoliko njihovih predstava i u dogovoru s ravnateljem Komedije, Krešimirom Batinićem, odredio glumački postav, i to sve još jesenas, prije početka sezone, tako da su glumci imali vremena pripremiti se i organizirati se, zbog čega hvale novog ravnatelja.

Tekst su već savladali. Juričiću tu uobičajeno pomaže otac Pero Juričić, također glumac, a Dajanina “sparing-partnerica”, prijateljica, također dolazi iz glumačkih voda. Ponekad joj pomaže brat, ali onda mora obuzdavati njegovu potrebu da replike i odglumi jer kako nije glumac, njegovi je pokušaji samo dekoncentriraju.

S ulogama su se lako saživjeli, što u Dajaninu slučaju znači da je morala pobijediti “frajericu” u sebi i pokazati nježnost.

- Kao povijesna ličnost, Shakespeare mi nije ni najmanje blizak, ali mi jest ovaj lik iz predstave. Opičeni blesan iz kazališta u krizi, što isto tako znam prolaziti, a u trenutku kada se zaljubi, sve postaje lako, sve se otvara. Dijelovi komada su i patetični i nježni pa nas je prvo bilo sram u to se upustiti pred ljudima, publikom, jer to je vrlo riskantan teren.

Ali, shvatili smo da moramo jer sve to može biti i vrlo poetično, a Dajana i ja idemo u tom smjeru s našim likovima. Uostalom, to je zaljubljeni Shakespeare, a ne Shakespeare koji voli. On mora patiti od te lude zaljubljenosti, a svi mi, kada smo ludo zaljubljeni, postajemo i patetični. Sami sebi se čudimo što možemo izgovoriti i kako se možemo ponašati, i to ludilo mora biti u predstavi - objašnjava Juričić.

Na balkonu

Kako se približava premijera, uobičajeno raste i nervoza. U Dajaninu slučaju to znači da joj se dlanovi znoje od treme pa joj je uvijek neugodno ako kolegama mora na sceni pružiti ruku. Filip se s godinama naučio na taj osjećaj, iako kaže kako uvijek osjeća tu odgovornost da sve ispadne - kako on kaže - 5.0. No, gotovo nikad nije toliko zadovoljan svojom izvedbom.

- Ma, mi smo sami sebi najgori kritičari - nadovezuje se Čuljak.

Kako bi se što bolje pripremila za ono što joj predstoji, Uskrs je provela u Zagrebu.

- Shvatila sam da sam psihički premorena od svega pa sam lijepo ponavljala tekst na balkonu uz čašu vina, a šunku, francusku i pisanice ovaj sam put sama pripremila - govori Čuljak.

I Filip je odlučio učenje teksta privesti kraju prije Uskrsa. Zato je u petak, kada se njegova obitelj okupila u vikendici iznad Zaprešića da uz ribu s roštilja proslave njegov rođendan koji je bio dan prije, uz tatinu asistenciju ponavljao i tekst.

- Ma, i meni treba malo izolacije i mira jer paralelno i snimam i pripremam predstavu, ali to ću nakon premijere. Blagdane sam proveo na Malom Lošinju s obitelji, vrijeme nam je bilo prekrasno, dan ispunjen uživanjem, izletima, a ujedno i prvi Uskrs našem sinčiću Lavu. Sada je super, samo se smije, svima nam je poput igračke, kako ga pogledaš tako te razveseli. On je smirena beba, a ja sam napokon mogao provesti s njim više vremena jer sam puno radio - dodaje.

Uskoro će imati uistinu puno vremena za obitelj jer će nakon dugo vremena Juričić imati slobodno ljeto.

- Čeka me jedna velika “rupa” i silno joj se veselim. Trebao sam nešto raditi, ali se izjalovilo i onda sam jedan dan spoznao da ću napokon imati konkretan godišnji. Ako bude neki dan snimanje, neka sinkronizacija, nema veze, nije to puno, ali, eto, ovaj put čak nemam ni tu prvu premijeru u kazalištu u rujnu. Veselim se, samo da ostane dovoljno novca jer što se toga tiče, u potrošnji sam jako dobar. Predobar. Sav se novac nekako istopi, a ja niti ne shvatim na što - smije se Juričić.

Planovi za ljeto

I dok još kuje planove za ljeto, što će uključiti i boravak u kamp-kućici na Murteru koju je njegova mama kupila prije nekoliko godina, za Čuljak će ovo ljeto biti radno.

- Nemam dijete, nemam ljubavnika, mogu što hoću - kao iz topa se nadovezuje glumica na Juričića. No, imat će ljubavnika, barem u HTV-ovoj seriji “Novine” u kojoj tumači lik odvjetnice Hane Mašić i ljubavnicu jednog od omraženih tajkuna. Snimanje treće sezone kreće u svibnju, a protegnut će se i na lipanj, dio srpnja pa nastaviti u rujnu.

Potom idu Dubrovačke ljetne igre na kojima je radila i ljetos. Kako glumica recitira svoj planove tako se Juričić naizgled zabrine svojom besposlenošću. No, onda se i prisjeti.

- Pa da! I ja imam malu ulogu u “Novinama”, družimo se, Dajana, opet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:50