‘NOĆ JE PREKRASNA‘

Daleka obala predstavlja live videospot hita koji je obilježio njihov spektakularan koncert u Domu sportova

Atmosfera u Domu sportova bila je vrlo inspirativna. Publika je pjevala s nama od početka do kraja, kaže gitarist Jadran Vušković

Daleka obala

 Josip Marković

Ništa se ne može usporediti sa slušanjem vašeg omiljenog glazbenika uživo. Osjećaji koji se pobuđuju dok pjevate i plešete cijelu noć gotovo su čarobni. Kad vidite stotine ili tisuće drugih ljudi koji vas okružuju, znate da su svi tu iz istog razloga i to je nadrealno iskustvo. U tim trenucima zaljubljeni ste u život i svoju sreću biste naprosto obznanili svijetu pjevanjem iz petnih žila.

Upravo tri sata zbornog pjevanja, u punoj dvorani Doma sportova, obilježilo je spektakularan koncert Daleke obale 23. travnja 2022. Iako bez legendarnog Marijana Bana, ali uz njegovu potpunu podršku, omiljeni dalmatinski rock sastav poveo nas je tom prilikom na putovanje kroz gotovo četiri desetljeća svoje diskografije. "Tonka", "Roza", "Morska vila", "Noć je prekrasna", "Ruzinavi brod" i "Osamdesete" vratile su publiku u vrijeme stalnih svirki i velikih koncerata. A baš je zagrebački koncert označio i konačan povratak benda na velike pozornice - i to nakon 20 godina.

Noć je zaista bila prekrasna, a ovaj nastup ujedno jedan od najvažnijih i najdražih koncerata u karijeri benda. Nastup uživo neminovno je jedna od stvari koje najviše ispunjavaju i same glazbenike. S time se svakako slaže Jadran Vušković, gitarist Daleke obale.

‘‘Imali smo pauzu od skoro dvadeset godina, ali kad se nađemo i zasviramo, odmah se dogodi ‘ono nešto‘. Nisam se rukovodio nikakvim očekivanjima, samo sam želio svirati. Kao što kaže Jakša - život glazbenika između svirki je nuspojava. Zato ovo nije avantura, nego životna potreba. Atmosfera u Domu sportova bila je vrlo inspirativna. Publika je pjevala s nama od početka do kraja. Nadao sam se da će biti dobra vibra, ali moram priznati da tako nešto nisam očekivao, pogotovo ne u tolikoj mjeri. Kad smo krenuli, više ni o čemu nisam mislio, jednostavno sam plovio, prepustio se glazbi i ugođaju. Hvala publici na tome, zbog toga se svira!‘‘.

Kao zahvalu fanovima zbog kojih su se vratili na pozornicu, Daleka obala danas premijerno predstavlja live verziju svevremenskog hita "Noć je prekrasna". Ovom pjesmom, koja zaista nikad nije zvučala bolje, Daleka obala i Dancing Bear najavljuju istoimeni koncertni album koji izlazi već ovu jesen.

Nakon što su krajem 2019. najavili ponovno okupljanje, Daleka obala posljednje tri godine na krilima novoprobuđene kreativne i sviralačke energije okupljenih članova i osnivača benda, Zorana Ukića, Jadrana Vuškovića i Borisa Hrepića, osvajala je nove fanove pjesmu po pjesmu. U sinergiji s novim pjevačem, poznatim hrvatskim saksofonistom Jakšom Jordesom, koji se savršeno uklopio u prepoznatljivu glazbenu sliku Daleke obale, bend je nizao radijske hitove - ‘‘Lipi dani‘‘, ‘‘Od tebe ća‘‘, ‘‘U reggaeu je spas‘‘, ‘‘Cvijet‘‘, ‘‘Rođendan, Božić i Nova godina‘‘ te posljednji ‘‘Kao sad‘‘, kojim su dali naslutiti da bi uskoro mogli dočekati i novi studijski album. Poletne i pamtljive stihove novih i starih pjesama publika je uglas pjevala s Dalekom obalom na koncertima kojima su u posljednjih godinu dana obišli gotovo svaki kutak Lijepe naše.

Koncert koji se svima posebno urezao u sjećanje jest veliki dvoranski nastup Daleke obale u Domu sportova 23. travnja 2022. Uz novu postavu Daleke obale, kao veliko iznenađenje, cijeli koncert na gitari je svirao i veliki prijatelj benda Neno Belan, koji je već i prije pjevao s Dalekom obalom na koncertima i studijskim izdanjima kao vodeći vokal, a najveći teret na plećima ipak je imao Jakša Jordes, koji je svoju novu frontmensku, sviračku i pjevačku ulogu odradio vrhunski. Glazbenu priču koju je Marijan Ban započeo, Jakša Jordes uspješno nastavlja i to na veliko oduševljenje publike koja ga je sa svakom izvedbom u Domu sportova nagradila velikim ovacijama.

image

Daleka obala i Neno Belan

Josip Marković

‘‘Divna stvar se dogodila. Daleka obala vratila se nakon 20 godina. Mislim da je to najveći glazbeni uspjeh i nekako mi baš pri srcu stoji! Sve Banove pjesme su genijalne. Meni je tolika čast što pjevam u tom bendu, što pjevam te pjesme. Mislim da sam ja najveći fan Daleke obale koji postoji na planeti‘‘, kaže Jakša Jordes.

Jedna od pjesama koja se posebno istaknula bila je ‘‘Noć je prekrasna‘‘ koju je Daleka obala izvela kao krunu nastupa u Domu sportova. Hit je tu večer brojnim novim i starim obožavateljima izmamio osmijeh na lice, a zagrebačkom dvoranom prolomio se val emocija i nostalgije. Ovom prigodom se Boris Hrepić, basist i osnivač sastava, osvrnuo na njezine početke.

‘‘Te davne 1990., kad smo tek počinjali promociju našeg albuma, tri pjesme pokazale su se krucijalnima za povijest Daleke obale. Prva je bila ‘Tonka‘ koju smo izveli na Splitskom festivalu, a druge dvije smo izveli u tad najpopularnijoj emisiji ‘Nedjeljno popodne‘. Tu smo izveli ‘Četrnaest palmi‘ i ‘Noć je prekrasna‘, koje su nas na neki način lansirale u orbitu glazbenih zbivanja. Iako postoji od samih početaka benda, još od 1985., za pjesmu ‘Noć je prekrasna‘ pravi spot nikad nije ni postojao, već je zaživjela ta snimka u kojoj mi mlađahni skakućemo po studiju s gitarama. Danas, u ovom našem ‘novom buđenju‘, pjesma ‘Noć je prekrasna‘ postala je svojevrsni sinonim sjajne svirke i sinergije s publikom koja obilježi te posebne koncertne večeri. Stoga nije slučajno da smo upravo ovaj singl izabrali da predstavi djelić atmosfere koja je vladala Domom sportova tog 23. travnja 2022".

image

Daleka obala

Josip Marković

Live singl ‘‘Noć je prekrasna (Dom sportova 2022.)‘‘ ujedno je prvi singl kojim Daleka obala najavljuje istoimeno CD/DVD izdanje koje će njihova matična kuća Dancing Bear predstaviti u narednim mjesecima, a uzbuđenje dijele svi uključeni.

"Koncert Daleke obale u Domu sportova sigurno je jedan od najvažnijih, ujedno i najdražih koncerata naše karijere. Puno je tu bilo faktora koji ga čine tako posebnim, od toga da nam je to ujedno i prvi samostalni koncert u Domu sportova uopće, i prvi dvoranski povratnički koncert na kojemu smo publici prenijeli našu bogatu set listu u najboljem mogućem izdanju, uz rasvjetu, razglas, organizaciju i što je najvažnije, nas svirački pozitivno nabrijane", složni su članovi Daleke obale.

‘‘Kod nas se sve uvijek odvija spontano i neplanirano pa je tako pala i odluka da objavimo koncertni album. Snimali smo koncert za sebe kako bismo ga sačuvali za uspomenu, a sad će on biti dokument koji ćemo prenijeti novim generacijama i svim fanovima zvuka Daleke obale‘‘, zaključuje ritam mašina Daleke obale, Zoran Ukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:37