SPLIĆANKA JI HOON

Dalmatinska romansa korejske glumice i našeg kvizaša: ‘Došla sam na 7 dana, a ostala 7 godina!‘

JI je u Split došla 2013. godine kao turistkinja iz Seula, upoznala Roberta, zaljubila se i udala, a danas je već prava splitska gospođa

Novac osvojen u 'Potjeri' dat ću ženi. Ona će najbolje znati kako ga potrošiti - rekao je prošlog tjedna poznati splitski kvizaš Robert Lojpur, koji je sa svojom ekipom osvojio rekordan iznos od 294 tisuće kuna u HTV-ovom kvizu i otišao doma sa svojim dijelom od 73.500 kuna.

Stoga, upoznajmo njegovu ženu. Ona se zove Ji Hoon i na Lojpurov zaključak samo se nasmijala, baš kao i njena i Robertova 6-godišnja kćerka Korina, koja se s mamom i tatom sporazumijeva na tri jezika, hrvatskom, engleskom i korejskom. Jer, njena mama je u Split došla 2013. godine kao turistkinja iz Seula, upoznala Roberta, zaljubila se i udala, a danas je već prava splitska gospođa, navijačica Hajduka te vrijedna studentica gastronomije na Visokoj školi Aspira u Splitu.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Upoznali smo se u Splitu, a bio je to moj prvi posjet Hrvatskoj, u vrijeme kada sam kao backpacker putovala po Europi. Robert se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme... Impresioniralo me što je mnogo toga znao o Koreji i općenito o dijelu svijeta iz kojeg dolazim. Nije imao rasnih predrasuda, a njegova opća kultura i obrazovanost bili su mu dodatni plus u mojim očima, jer se takve stvari jako cijene u istočnjačkim kulturama - kaže Ji Hoon i ističe da je njihov brak "stvar zvijezda".

image
Ante Čizmić/Cropix

Slučajni susret

- Da, zvijezde su se uplele i spojile nas, jer lako se moglo dogoditi da se uopće ne sretnemo, s obzirom na to da naše zemlje nisu baš blizu, a i po backgroundu smo prilično različiti. Jednostavno nas je povezala sudbina, i evo nas tu, u dobru i zlu... - kaže Ji Hoon, koja je prije Splita živjela u Seoulu. Koliko se Split i Hrvatska razlikuju od Koreje i njenog rodnog grada?

image
Ante Cizmic/Cropix

- Poprilično. Koreja je, naravno, mnogoljudnija i tehnološki mnogo naprednija zemlja od Hrvatske, a Seoul je jedan od najvećih gradova na svijetu, jedan od globalnih leadera na području ekonomije, naprednih tehnologija, k-kulture...

S druge strane, Seul je prezagušen, previše je ljudi, prometa, ponekad i zagađenja zraka. Radi se previše, puno se vremena gubi u prometu... Moglo bi se reći da je u Hrvatskoj, a pogotovo u Dalmaciji, život ležerniji, spokojniji, a opet su dostupne neke stvari koje značajno podižu kvalitetu života, poput dobre hrane, vina, prirodnih ljepota, ugodne klime...

image
Ante Cizmic/Cropix

Hrvatska je inače popularna među korejskim turistima pa sam sebi postavila zadatak da budem posrednik između naših dvaju zemalja, da otkrivam skrivene čari mojim zahtjevnijim zemljacima, da im ukazujem na malo skrivenije lokacije, sofisticiraniju kulturalnu ponudu... - govori Ji Hoon, a Robert dodaje:

Sve na 10 minuta

- Naravno da Ji Hoon ponekad jako nedostaje Koreja i privremeni povratak tamo ili privremena selidba cijele obitelji u Koreju je svakako jedna od opcija. Ali, zasad ostajemo u Hrvatskoj, barem dok Ji ne dovrši svoj studij gastronomije - kaže Robert, čiju suprugu pitamo čime ju je Split osvojio.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Split je relativno mali grad, ali ipak ima gotovo sve potrebno za kvalitetan život, naročito ako imate obitelj. Udaljenosti su male, sve je lako dostupno. Kćerkin balet je na 10 minuta hoda, taekwondo klub je još i bliže... S druge strane, ponekad imam osjećaj da se ništa ne događa i sretna sam kada pobjegnem bar u Zagreb.

Srećom, puno putujemo izvan Hrvatske pa nas to izvlači iz svakodnevice - priznaje gastroblogerica i studentica gastronomije, koju pitamo što joj je najbolje od hrvatske hrane, odnosno koje bi korejske specijalitete preporučila ljudima iz Hrvatske.

- Obožavam jela od plodova mora. Volim gregadu, brudet i pedoče na buzaru koje fantastično priprema moja svekrva - nabraja Ji Hoon.

image
Ante ČizmićCropix

- Osim jednostavne domaće hrane, gospođa voli i sofisticirane restorane, fine dining, dobro uparene obroke i dobro vino... Zbog svega toga je čak i stažirala u LD Palaceu na Korčuli, restoranu s Michelinovom zvjezdicom - govori Robert, koji je, dakako, zahvaljujući Ji odavno kušao kimchi, poznato korejsko jelo koje opisuje kao neku vrstu fermentiranog kupusa.

- Korejska kuhinja je zdrava i lagana, jede se mnogo povrća, a meni se dopao i bulgogi, koji je najlakše opisati kao neku vrstu koreanske marinade.

Mi doma često spremamo korejski roštilj na način da carsko meso ispečemo na grill tavi te ga umotamo u list salate, u koji još idu i riža, razni korejski ljutkasti umaci, salata, povrće te obavezno kimchi - otkriva Robert, koji smatra da se Ji Hoon sjajno snašla u Dalmaciji.

image
Ante Čizmić/Cropix

Šerbedžijina muza

- Rado se odmara i opušta, hedonist je, voli uživati u prirodnim ljepotama. No, kada je nečim zaokupljena, u šali joj kažem da onda radi kao Korejac - smije se Robert, čija supruga još uvijek nije u potpunosti svladala hrvatski jezik.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Ali je zato njen hrvatski puno bolji od mog korejskog. Kažu inače da je korejski jedan od jezika koji su najteži za naučiti. Doduše, abeceda im je slična našoj, ali ostalo je... pa, poprilično različito od europskih jezika! Za globalni proboj korejske glazbe dobra stvar je što je u njihovim pjesmama obično bar refren na engleskom - tumači Robert.

image
Ante Cizmic/Cropix

Ji Hoon se pojavljuje i u ulozi muze uz Radu Šerbedžiju u filmu "Ribanje i ribarsko prigovaranje". Prije toga je snimila nekoliko reklama, a premda joj se nude angažmani u spotovima i reklamama, sada je više koncentrirana na gastronomiju, pa s dr. Lukom Permanom radi na istraživanju naših restorana s Michelinovim zvjezdicama, nakon čega će graditi svoju karijeru internacionalnog chefa...

- Ji uvijek kaže da je ona odavno znala da sam ja poznati kvizaš jer su me još u vrijeme dok smo hodali ljudi znali prepoznavati na ulici. Zajedno smo pripremali i jedan pub kviz Otkako smo vjenčani, nastup u prošlotjednoj 'Potjeri' bio je moj prvi veći uspjeh, a Ji se nada da će ih biti još. No, vidjet ćemo što budućnost nosi, oboje smo još mladi i dinamični, a tu je i naša kći Korina. Moramo osigurati najbolju moguću budućnost i za nju. - zaključuje Robert Lojpur.

image
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 05:26