DANIELA TRBOVIĆ

DANIJELA TRBOVIĆ O SVOM NOVOM PROJEKTU Vodit ću late night show, format koji u svijetu uglavnom vode muškarci

 
Daniela Trbović
 Biljana Blivajs / CROPIX

Među uzdanicama ovojesenske sheme Hrvatske televizije novi je talk show koji će voditi Daniela Trbović. Starta u petak 4. listopada u 21.30 sati na Prvom programu, a zbog termina i sadržaja Trbović ga opisuje kao “rani late night show”. Dakle uz satiru, ironiju i malo crnog humora, voditeljica će svaki tjedan u emisiji nazvanoj “5.com s Danielom” imati goste koje će rešetati pitanjima. Izbjegavat će političare, jer ionako imaju dovoljno manevarskog prostora u drugim emisijama, malo će pretresti i društvenu zbilju te sve to začiniti glazbom.

Zagreb, 030919.
Studio Hanza media.
Danijela Trbovic, voditeljica na HRT-u.
Tema: Izvanskolske aktivnosti.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX
Daniela Trbović

Rubrike i igre

- Show će imati i neke karakteristike late nighta jer planiramo stand-up uvod u emisiju. Gosti, njih dvoje-troje, bit će s nama od početka u studiju, nećemo ih uvoditi postupno. Imamo i svoj kućni bend koji je okupio i vodi Ante Gelo pa ako nam je gost glazbenik, onda će i on izvesti neku svoju pjesmu, ali u jednom potpuno novom aranžmanu. Bit će to jedan prepoznatljiv rukopis emisije, a kada nam gost ne bude glazbenik, imat ćemo neke mlade ljude kojima će emisija biti prilika za afirmaciju. Uz minimalno dva glazbena broja, zamislili smo i rubrike i igre za goste s obzirom na ti da emisije traje 50 minuta. Osnova showa je razgovor, ali opet da samo ne sjedimo i ne razgovaramo, nastojat ćemo goste pokazati i u jednom malo drugačijem svjetlu - referira žustro Daniela Trbović.

Ekipa emisije osmislila je 12 igra, od različitih igra riječi do karaoka, ovisno o afinitetima gostiju i u čemu su sve spremni sudjelovati. A što se tiče rubrika, njih je osmislio mlađi dio tima (imaju do 30 godina), pripadnici generacije YouTubea i društvenih mreža.

- Oni će imati kratke crtice i osvrte, zapravo svoje promišljanje svakodnevice i svega onoga što ih dotiče, što će nas povezati s generacijom od koje nas dijeli golem jaz. Evo, ja sam tako od njih čula da ćemo možda imati i neki “reach” na drugim platformama, ali nije da mi je baš jasno o čemu govore - smije se Trbović.

Pomoć tinejdžera

Sve to zajedno sa satiričnim elementima treba povezati u jednu cjelinu kako bi bilo spremno za početak emitiranja u listopadu. Na tome sada užurbano rade Gordana Škaljac Narančić kao urednica emisije i Daniela Trbović koja je tu mnogo više od same voditeljice. Ojačane su i mladim timom novinara istraživača, uglavnom ženama, te s dvoje scenarista. Pomoć im je u smišljanju naziva emisije došla i s pomalo neočekivane strane jer iako je više onako logičan kada se izgovara “Petkom s Danielom”, način kako se piše - “5.com s Danielom” - osmislio je sin Gordane Škaljac Narančić, srednjoškolac.

- Tako se današnja djeca izražavaju pa je ovaj projekt za nas same vrlo edukativan jer imamo i mlade suradnike koji žive u 21. stoljeću i komuniciraju na platformama o kojima ja nemam apsolutno nikakvog pojma. Možda ipak uhvatimo malo korak s vremenom u kojem živimo - dodaje.

No, koliko će to biti u pravom smislu “late night show” ili, u prijevodu na hrvatski, kasnovečernja razgovorna emisija koju karakterizira vrlo pikantan humor, koji zadire i u osjetljiva područja? Uzora, posebno u SAD-u, doista je mnogo, od Carsona do Lettermana i danas nevjerojatno popularnog Jimmyja Fallona.

Zagreb, 210213.
Humanitarna revija za borbu protiv raka dojke, u organizaciji foruma Europa Donna Hrvatska, odrzana je u muzeju Mimara. Humanitarnom revijom zapocinje projekt za kupnju aparata za jednokratno zracenje za pomoc svim zenama oboljelim od raka dojke.
Na fotografiji: Danijela Trbovic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Najdraža emisija

- Istina, povijest late nighta u Hrvata nije sjajna. Zezam se da je late night kod nas osuđen na uspjeh... Ono što je zanimljivo jest da u svijetu, bez obzira na to koliko su demokratični i liberalni, taj format uglavnom rade muškarci, a ispovjedne dnevne talk showove žene poput Oprah i Ellen DeGeneres. A valjda se od žena očekuje da budu lijepe, fine, krotke, pokorne, što sve, uostalom, ja jesam. Eto, to su sve moje komparativne prednosti da bih vodila jedan takav talk show - britko kaže Trbović.

No, kada razmišljate o kandidatima za vođenje jednog takvog projekta, na hrvatskoj medijskoj sceni naći ćete možda tek dva, tri kandidata koji su dovoljno oštra jezika i brzog uma da mogu brzo i duhovito replicirati. I Trbović je bez sumnje među njima. Dovoljno je podsjetiti među svim njezinim anegdotalnim reakcijama pred TV kamerama na emisiju koja se emitirala prije desetak godina, a zvala se “Od pet do sedam”. I ne, nije to bio late night, nego standardna nedjeljna emisija koju su vodili 55-godišnja Karlovčanka i Duško Ćurlić. Da skratimo priču, u prilogu emisije danas pokojna Žuži Jelinek držala je predavanje ženama kako je vagina važna i kako je treba vježbati stiskanjem mišića dok mirujete. Nakon priloga uključuju se ponovno voditelji u studiju, a Trbović sjedi gotovo ukočena. Suvoditelj je nešto pita, a ona kao iz topa uzvraća: “Nisam te dobro čula, vježbam”. No, zbog svojih verbalnih bravura nikada, kako se kaže, nije dobila po nosu, kako u samoj kući tako i izvan nje. Koliko zna, kaže, nije bilo uvrijeđenih gostiju jer prvo će se našaliti, i to žestoko, na vlastiti račun, a onda će i gost dobiti svoje.

Zagreb, 231012.
Prisavlje HRT.
Emisija 8 kat o Ljubi Stipisicu Delmati.
Zlatan Stipisic Gibonni, Danijela Trbovic.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / CROPIX
Zlatan Stipišić Gibonni, Danijela Trbović

- Iako smo pokraj Kockice, kod nas nije Plenum CK. Televizija bi, uz to što informira i obrazuje, trebala biti i zabavna, a to je prilika da projekte obogatite svojom osobnošću ili načinom da to bude zanimljivije i nama i gledateljima. S obzirom na to da smo i javna radiotelevizija, a ova emisija nije licenca zbog koje bismo se strogo trebali držati zadanog formata, vjerujem da su spremni dopustiti pluralizam, kritičnost, ironiju, autoironiju i satiru. Dakle, svu širinu verbalnog izražavanja - uzvraća voditeljica koja se zbog novog showa nakon skoro tri godine u lipnju oprostila od “Žena povjerljivo”, a prije koji tjedan i od “Dobro jutro, Hrvatska”.

- Naravno, u ovom poslu je samo mijena stalna. Televizija je dinamična između ostalog i zato što smo uvijek na nekim počecima i svako pokretanje nove emisije opet je neki novi ispit, testiranje vlastitih mogućnosti, živaca, želuca i svega ostalog. Ali je veselo i poticajno. Iako, lijepo je raditi i neku emisiju koja se tijekom vremena razvila i dobila neki svoj identitet, prepoznatljivost. I to ima svoje draži. Tako da je u mom poslu uvijek zanimljivo, na ovaj ili onaj način - uzvraća.

A iza nje je uistinu puno različitih projekata koje je radila u karijeri dugoj skoro 30 godina.

- Najdraža emisija? Radila sam stvarno sve... Moram priznati da je “Najslabija karika”, koju spominjete, bila posebna avantura u mom životu koja je trajala iznimno dugo. Šest sezona je išao taj kviz i bio je jedinstven jer je to bio novi način kviza. Voditelj je morao biti atipičan jer je inače prijatelj, a ovdje je uloga bila da natjecateljima stalno nabijate na nos da nisu dovoljno dobri. Odradila sam više od 900 epizoda “Karike” i stvarno sam je voljela raditi. No, s druge strane, imala sam toliko raznolikih projekata u karijeri koji su mi bili dragi, primjerice dječji kviz “Baština čovječanstva”, “Sunce”, “Dobro jutro”, “Žene povjerljivo”... Bila sam tu u kući od 6 ujutro do ponoći, prošla sam sve termine. I bez obzira na stres koji nosi pokretanje nove emisije, to je jedan od razloga što vam nešto ne stigne dosaditi jer sigurno nećeš niti jedan projekt raditi 15 godina. Osim ako nisi Aco Stanković - smije se Trbović.

zagreb, 010401
danijela trbovic-vlajki sa sinom lovrom na jarunu
foto martina cvek
-rev-
Martina Cvek
Daniela Trbović sa sinom Lovrom kad je bio mali

Uskoro 56 godina

A prije nego što “5.com s Danielom” krene, Daniela Trbović će 27. rujna proslaviti 56. rođendan. Već je očito naviknula na čuđenje zbog njezina besprijekornog stasa, što, kao i obično, okrene na zezanje na vlastiti račun.

Zagreb, 110215.
U sklopu humanitarne akcije udruge za rijetke bolesti Danijela Trbovic je dijelila besplatne  zagrljaje gradanima na Cvjetnom trgu.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / CROPIX

- Sada ću napuniti 56 i hvala Gloriji koja je za moj rođendan organizirala veliki party (poznati ženski tjednik slavi 25 godina postojanja, op. a.). A izgled? Eto, već sam dva puta bila na vježbanju nakon dvije godine pauze. Zapravo, u pitanju je sreća, geni, jer u mojoj obitelji nitko nije imao problema s kilogramima tako da mogu jesti. Ali, nećemo pretjerivati. Tonus kože u 56. godini je takav kakav jest, koga zavaravati. Svaka žena koja drži do sebe mora imati celulit. Bitno je samo da si zdrav i da se dobro osjećaš u svojoj koži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:02