NAJTRAŽENIJA FILMSKA GLUMICA

Daria Lorenzi: 'Snimala sam u Beogradu i cijelo vrijeme govorila sprski, a najveća mi je uvreda bila kad bi me u dućanu pitali 'Koliko ste još tu?'

Balansira između karijere i majčinstva. Najtraženija je filmska glumica, koja izbjegava audicije. I dok je u kinima do prije koji dan igrao kontroverzni i hvaljeni film ‘Agape’,  Daria Lorenci Flatz je, u međuvremenu, snimila još dva filma.
 Neja Markicevic / HANZA MEDIA

Gotovo je nevjerojatno s koliko poleta i lakoće jedna od naših najangažiranijih glumica Daria Lorenci Flatz balansira između karijere i majčinstva. Za nju se, s punim pravom, može reći kako je najtraženija filmska glumica, koja izbjegava audicije. I dok je u kinima do prije koji dan još uvijek igrao, po mnogočemu, kontroverzni, ali i hvaljeni film “Agape” u kojem glumica igra sestru glavnog glumca, svećenika, kojeg je utjelovio Goran Bogdan, Daria je, u međuvremenu, snimila još dva filma. U oba je imala glavnu rolu, a za potrebe filmova morala je savladati srpski, a kasnije i njemački jezik. Majka trojice sinova, osam i pol godina starih blizanaca Maka i Frana i dvogodišnjeg Tina, pohvalila se, u razgovoru za Studio, kako je njezina obitelj nedavno postala bogatija za još jednog člana, mješanku Diyu, koju su udomili iz azila za pse.

Film “Agape” već je na samom početku prikazivanja proglašen jednim od najboljih filmova u regiji, otvorio je brojna škakljiva pitanja, a sad slijede i festivali.

Poruka mladima

- Dobro je da je taj film napravljen jer ukazuje na sve autoritete koje imamo kad smo mali po tradiciji, obitelji, državi ili po školi i bilo kojoj instituciji. Dobro je poslati poruku mladim ljudima da se sve može staviti pod upitnik i da ništa nije samo po sebi tako kako izgleda. Svi smo samo ljudi, u bilo kojoj branši, zanimanju i pozivu. Ovaj film dosta ljudski progovara i o problemu koji nosi Miran, lik kojeg glumi Goran Bogdan, i o dečkima koji se s njime druže i s kojima provodi vrijeme. Film apsolutno otvara temu i pedofilije i gay ljubavi i ljubavi općenito. Mislim da je jako interesantan, a na neki način nije film koji osuđuje, ali postavlja neka pitanja. Možda je samo u jednom segmentu u svom prikazu kritičan prema instituciji kao instituciji u smislu da sve imaju svoje načine kako funkcioniraju. I tu nije uvijek najbitnije što je istina i što je pravo i što bi bilo pravedno nego da institucije uvijek štite sebe, svoju ulogu i svoje zidove. I pokušavaju naći rješenje koje možda nije najpravednije za nekog tko je oštećen - govori Daria.

Zagreb, 111217. 
Glumica Darija Lorenci Flatz.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / HANZA MEDIA
Daria Lorenci

Branko Schmidt

Iako se priča vrti oko mladog svećenika, problemi o kojima progovara ne tiču se, kaže, samo Crkve.

- Iako je riječ o Crkvi, film je zbilja blag u tom smislu. Više ljudski progovara o problemima u kojima se mogu naći ljudi, općenito, kad se odluče za neko zvanje koje u sebi podrazumijeva određeno ponašanje, a ti imaš druge želje. U svim zanimanjima i životima možemo se naći u takvim dilemama. Možeš biti udana i može ti se netko drugi svidjeti, možeš biti neudana pa ti se sviđaju tri frajera, možeš biti sam pa ti se ne sviđa nitko, ali si u problemu jer bi ti se trebao sviđati. Pitanje je pozicije i koliko je zlouporabimo, kao i koliko smo odgovorni prema onom koji je nemoćniji u odnosu na nas. Tu je pitanje odgovornosti koje se tu postavlja - objašnjava glumica.

“Agape” joj je četvrti u nizu film s redateljem Brankom Schmidtom, a prva glumačka suradnja s Goranom Bogdanom.

- Bilo nam je odlično. Goran i ja smo poput brata i sestre, što i glumimo u filmu - kratko je prokomentirala.

Iako je majka trojice sinova, Daria je posljednjih mjeseci snimala gotovo bez stanke. A u Beograd, i kasnije u Metković, gdje je u dva filma imala glavne uloge, sa sobom je povela i cijelu obitelj.

- Jedan film je srpski, drugi je hrvatski. Prvi, ‘Tri teritorije leta’, snimala sam u Beogradu s mladom srpskom redateljicom Mašom Nešković i tamo igram ženu kirurga, malo stariju od mene, koja se nađe na životnoj i ljubavnoj prekretnici. U filmu imam puno scena sa psom, koji je, nekako nagovijestio da će i moja obitelj dobiti psa kojeg smo udomili prije nekoliko dana. Pravi je ženski medo, mješanac, ali sigurno ima nekog tornjaka u sebi jer je prilično velik. Nazvali smo ga Diya, što na arapskom znači svjetlost, a ujedno to je trebalo biti ime mog Frana, za kojeg smo do zadnjeg trena mislili da je djevojčica. Glavni partner, u ljudskom obliku, u filmu mi je Uliks Fehmiu, sin pokojnog Bekima Fehmiua. Igram Beograđanku i morala sam svladati beogradski i to sam mjesecima vježbala. Puno kolega i prijatelja se snimilo i vježbalo sa mnom. Bila sam tamo mjesec dana i sa mnom je bila cijela obitelj. Djeca su me zezala: “Mama, zašto tako pričaš?”, jer cijelo vrijeme sam govorila srpski i najveća bi mi uvreda bila kad bi me u dućanu netko pitao: “Koliko ste još tu?”. A ja se ubila od srpskog i mislim kako sam original Beograđanka - prisjeća se Daria.

Zagreb, 111217. 
Glumica Darija Lorenci Flatz.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / HANZA MEDIA
Daria Lorenci

Jure Pavlović

Uz supruga i sinove, na snimanjima s Darijom bila je i njezina majka, koja je u pomoć priskočila iz Belgije, gdje već godinama živi.

- Nakon ljetovanja na Visu išli smo u Beograd i bilo je super što smo bili četiri tjedna tamo, od kraja srpnja do sredine kolovoza, a ja sam imala samo deset dana snimanja. Imali smo puno slobodnog vremena i šetali po Beogradu i upoznali sve beogradske igraonice, koje su genijalne i uopće nisu skupe. Vani je bilo +40 i Uber je bio naš najbolji prijatelj, ali odlično smo se proveli. Čim sam završila u Beogradu, već nakon tri dana sam išla u Metković. I tu su išli svi moji, ali ovog su puta djeca malo izostala iz škole. Pisali smo molbu i to nam je usvojeno. Snimala sam u Metkoviću, ali do 1. listopada smo bili smješteni u Gradcu, da se djeca mogu kupati. Imali su babysittericu, a škola je slana svaki dan Viberom. Mama je odvalila tri mjeseca u komadu s nama. Inače, živi u Belgiji, ali ovog je puta platila. No, dali smo joj tu i tamo da izađe vani, da se okupa, malo da pojede... - smije se Daria.

U Metkoviću je snimala film Jure Pavlovića “Samo zatvori oči” u kojem igra ženu koja je odselila u Njemačku i uglavnom je njemački jedini jezik koji koristi u filmu.

- Većinu filma na hrvatskom šutim, a pričam dosta s mužem putem Skype i ne gasim se na njemačkom, kojeg inače ne znam. Naravno, razumjela sam sve što sam govorila. Znala sam sve te monologe i na hrvatskom, da bi to mogla interpretivno izvesti, ali na njemačkom sam to učila pola godine i radila na tome. Ipak, ne bi se mogla sporazumjeti u Njemačkoj jer nisam učila sam jezik nego samo monologe. Imala sam oko sto rečenica na njemačkom i trebalo je dana i dana da se to zakuca i ide tečno - otkriva glumica.

Kako to već obično kod nje biva, opet su je zadesile prilično zahtjevne i teške uloge, iako već godinama priželjkuje neku komediju.

- Komedija doma, a drama na daskama i na ekranu - kroz smijeh kaže Daria.

Zagreb, 111217. 
Glumica Darija Lorenci Flatz.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / HANZA MEDIA
Daria Lorenci

Studio 4sobe

Od samog početka karijere nije bila sklona audicijama, a brojne uloge koje je odigrala u filmovima bile su odluka redatelja da angažiraju upravo nju.

- I u ova oba filma sam bila pozvana. Doduše, uvijek se iznenadim kad dobijem tako nešto jer mislim da sto posto još nekog imaju u pričuvi, pa me malo isprobavaju, a onda će me zamijeniti. Dok ne počne snimanje, nisam sigurna, a čak ni to nije garancija. Još uvijek se stigne zamijeniti. Ali stvarno sam sve svoje uloge tako dobila. Kad god sam išla na audiciju, nisam odabrana za ulogu - iskrena je glumica.

Svom matičnom kazalištu, zagrebačkom HNK, vraća se uskoro, a do tada će se posvetiti djeci i polaznicima svoje dramske radionice u 4sobe, na kojima, već treću godinu zaredom, sudjeluju i njezini blizanci Mak i Fran. Rad s djecom jako je veseli, ali poseban užitak su joj satovi plesa koje je sama organizirala za svoje kolegice glumice, a iz kojih bi se uskoro mogla izroditi i predstava.

- Sad nam se na plesu pridružila i Nataša Janjić, a tu su Ecija Ojdanić, Ana Maras, Anita Matić, Mia Krajcar, Tihana Lazović, Sanja Milardović... Sad nas je već puno, pa će iz toga nastati i neka predstava. Nećemo to samo tako pustiti. Ali svima nam je to ispušni ventil, tri puta tjedno sat vremena, popijemo još neku kavu i onda mogu natrag djeci - ispričala je.

Velika joj je želja napraviti i monodramu.

- Ideja i dalje postoji, ali autobiografska monodrama će još neko vrijeme čekati. Ali pojavila se jedna druga mogućnost, također za monodramu, no to ostavljam za neki drugi intervju - zaključila je glumica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:00