PROMOCIJA VINILA

Davor Gobac: ‘Dok čekam koncerte, u koroni sam naučio kositi i kuhati dobru crnu kavu‘

Sa sinom Vilijem snimio sam neku pjesmicu iz čiste zabave. Veseli me i nastup 1. listopada u dvorištu zagrebačke Medike, kaže Gobac
Davor Gobac
 Marko Miščević/Cropix

Davor Gobac svakako je jedan od najživopisnijih likova domaće glazbene scene, umjetnik koji nikad ne miruje. I dok njegov Psihomodo Pop s ponosom objavljuje vinyl izdanje njihovog posljednjeg albuma "Digitalno nebo", Gobac nalazi vremena i za još jednu od svojih velikih ljubavi, a to je slikanje.

Dapače, moglo bi se sakupiti i dobvoljan broj djela za izložbu, koja je, kaže nam Gobac, itekako izgledna. Uz to, Psihomodo će u četvrtak, 1. listopada održati i jedan od rijetkih koncerata u ovo doba korona krize i manjka bilo kakvih nastupa, u dvorištu zagrebačke Medike. A to će biti i prilika za promociju vinila nostalgično plave boje. Prije čitavog perioda lockdowna, Gobac je uspješno završio svoju premijernu sezonu u popularnom HTV-ovom showu "The Voice" gdje je upravo njegov kandidat Vinko Ćemeraš odnio pobjedu.

Tako je jedan od rijetkih koncerata koje je Psihomodo Pop održao tijekom ljeta bio i zajednički nastup mentora i učenika jer binu su dijelili s Vinkovim bendom.

Da izolacija i vrijeme provedeno u kući nije prošlo uzaludno, Gobac je potvrdio i otkrivši razne vještine, koje je uz svakodnevno slikanje, stekao. U kućnom je izdanju s ostatkom benda snimio i pjesmu "Sve će biti u redu", a omiljeni rockeri prvi put su se nakon tjedana razdvojenosti okupili kako bi virtualno primili Porin za najbolji rock album. u svakom slučaju, nagrada se nije mogla bolje proslaviti nego - zvukom vinyla.

Porinom nagrađeni album "Digitalno nebo" dobiva svoje blue vinyl izdanje. Koja je posebna čar vinyla u ovo digitalno doba?

- Vinyl je nekako u ovo doba postao romantičan. Lijepo je imati vinyl. Čak je postao važniji od CD-a. Meni je baš drago da je "Digitalno nebo" dobilo svoj vinyl i da je on baš plavi.

Slijedi koncert u Mediki, jedan od rijetkih u ovo doba korone. Kako se uopće pripremate za koncerte s toliko ograničenja i mjera?

- Ne pripremamo se nešto posebno. Prilično smo usvirani. Napravimo probu, dvije, malo prođemo kroz stvari, dogovorimo se koji ćemo repertoar svirati i sviramo. Iako moram reći da smo ovu godinu odsvirali sve skupa tri ili četiri koncerta. Nažalost.

Tijekom izolacije nakon dugo vremena posvetili ste se slikanju. Je li vam nedostajo kist u ruci i koliko je novih djela nastalo tijekom izolacije?

- Pa da, tijekom izolacije sam počeo slikati jer nisam više znao šta da radim, pa sam skužio da imam dovoljno vremena za slikanje. Napravio sam jedno sedam, osam slika s kojima sam baš zadovoljan i jednog dana ću valjda napraviti nekakvu izložbu da se vide.

Ima li neka slika koja vam je posebno draga i koliko u prosjeku vremena nastaje jedno djelo? Koliko ste vremena dnevno slikali?

- U zadnje vrijeme mi je baš draga jedna slika, nemam pojma kako se zove. To je baš posljednja koju sam napravio, dosta je velika i to sam dugo radio. Par dana. Inače mi zna slika izletjeti. Evo, u ovoj izolaciji jednu sam naslikao u par sati, jednu manju za 20 minuta. Onda opet zapneš na nekakvom djelu, pa to traje danima. Prosječno sam slikao stvarno dosta. Od ujutro, pa skroz do predvečer, skoro cijeli dan.

U šali ste rekli da će biti i izložba ako bude drugog vala korone. Ostajete li pri svojim riječima?

- Biti će izložba, i ako ne bude drugog vala. Trebati će mi vremena, iako sumnjam da će u drugom valu biti takav lockdown kao prvi put. Ali, ako bude lockdown sigurno će biti i još koja slika.

Stoji li i dalje da slike nisu na prodaju? I koliko ih je dosad u kućnoj kolekciji?

- Stoji još uvijek da originali nisu na prodaju. To je sigurno, a u kućnoj kolekciji ih trenutno nema previše. Možda 25 komada bi se skupilo.

Kako sad s odmakom gledate na svoj televizijski angažman i jeste li i dalje u kontaktu sa svojim timom?

- S odmakom gledam dobro na svoj televizijski angažman u Voiceu. Dobro je to prošlo. Čujem se tu i tamo s nekima iz mog tima u našoj grupi na Watsappu, tu i tamo se pojavi neko čestitanje rođendana i slično. A i svirali smo u Čapljini zajedno s Vinkovim bendom i bilo je super.

Uz singl "Banana", svojevrsna himna, odnosno mantra u koroni tvoja je pjesma "Sve će biti u redu". Kako ju je bilo snimati obzirom da je svaki od vas to radio od kuće?

- Snimanje "Sve će biti u redu" od kuće je bilo kul. Ja sam si pustio matricu na koju sam otpjevao svoj dio sam sebe snimajući s mobitelom. Nije bilo problema, bilo je skroz super.

Što novoga sprema Psihomodo Pop?

- Novo spremamo to da nam izlazi blue vinyl ploča i morat ćemo izbaciti uskoro još nekakav singl. Vidjet ćemo koja će to pjesma biti.

Imaš li u planu kakav samostalni projekt ili možda nešto sa sinom Vilijem?

Zasad nemam nikakvih posebnih planova za samostalnu djelatnost, a s Vilijem sam snimio nekakvu pjesmicu iz zabave.

Koje si sve nove vještine stekao tijekom ovog izazovnog razdoblja, budući da sam čula da se prihvatio i kosilice, vrta, bauštele...?

- Tijekom ovog izazovnog razdoblja totalno sam savladao košenje, sredio sam si terasu sa svojim prijateljem Dedom i naučio sam se kuhati crnu kavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:08