ČLAN WHITESNAKEA

Dino Jelusić u kultnom bendu će pjevati i svirati klavijature i gitaru

Mladi pjevač namjerava i dalje živjeti u Zagrebu te putovati na nastupe
Dino Jelusić
 Marko Todorov/Cropix

David Coverdale (69) nazvao je Dinu Jelusića (29) prije nešto više od mjesec dana u 2 sata u noći i pitao ga želi li biti član Whitesnakea. Našem mladom rockeru trebalo je 10 minuta da odgovori potvrdno.

- I dalje mi sve izgleda nadrealno. Jako sam ponosan i sretan, rekao nam je Dino, koji planira, kao i do sad, živjeti u Zagrebu i putovati na nastupe. Na koncertima će pjevati, svirati klavijature i gitaru.

Na posljednjem koncertu Whitesnakea na zagrebačkoj Šalati 2019. Dino je sa svojim bendom Animal Drive bio predgrupa i mnogi su komentirali da je vokalno 'pojeo' Coverdalea. U utorak je objavljeno da je baš on postao novi pjevač jednog od najuspješnijih bendova '70-ih i '80-ih godina. Frontmen Whitesnakea, pod pritiskom godina i rock and roll kilometara u nogama, očigledno više nema snage za energične nastupe po kojima je poznat, a i sve češće govori o oproštajnoj turneji.

Slavni singl

Turneja Whitesnakea 2020. godine je otkazana kako bi on otišao na operaciju bruha, a kasnije je predložio da se posljednja turneja benda održi iduće godine, uz pretpostavku da će se prašina od pandemije slegnuti i da će ponovo biti koncerata i festivala.

- Koje bi moglo biti bolje doba za glavnog pjevača Whitesnakea da se povuče od 69 godina? Čak bih dizajnirao zaista grozne majice tim povodom, rekao je u nedavnom podcastu Coverdale.

Bend, koji je 1978. godine osnovao Coverdale poslije raspada Deep Purplea, trebao bi 2022. godine nastupiti na dva festivala – na Hellfestu u Francuskoj 23. lipnja i Rock Imperium festivalu u Španjolskoj od 24. do 25. lipnja. Najviše su slave stekli svojim singlom 'Here I Go Again' koji se još dan danas, iako je od njegove objave prošlo više od trideset godina, vrti na radijskim postajama.

Jadranka Yaya Ivaniš rekla nam je da joj je uvijek drago kad čuje da je netko naš dobio dobar posao vani.

- Pogotovo ako je iz naše male zemlje uspio dobaciti i zamijeniti jednog Davida Coverdalea. Muzička industrija je ozbiljan biznis u svijetu, pogotovo ako imaš pjesme koje žive jako dugo... Klinci i dalje odlaze na koncerte Whitesnakea i dvorane su pune, a glavnom čovjeku je glas na izmaku. Meni je potpuno normalna stvar da su se odlučili uzeti novog pjevača. Želim Dini da uživa, sigurno će ga svi dobro prihvatiti, kaže nam pjevačica Jinxa.

Jelusić je široj javnosti postao poznat kad je nastupio na dječjoj Euroviziji i odnio pobjedu. Već kao klinac volio je rock i metal glazbu, a uspjeh je postigao kad je ušao u bend Trans-Siberian Orchestra u kojem je nastupao s velikim imenima poput George Lyncha, Kipa Wingera, Phila Demmela. Imao je i svoj bend Animal Drive, koji se ove godine raspao, a osnovao je novi pod imenom Jelusick. Nedavno su izbacili svoju prvu pjesmu 'Healer'.

Frontmen legendarnog pulskog benda Atomsko sklonište Bruno Langer kaže nam da je itekako slušao Whitesnake u životu, a jednom su im i svirali kao predgrupa. Posebno mu je drago da je naš mladi rocker postigao veliku stvar. Dinu je slušao u A strani HRT-a i smatra ga svjetskim pjevačem.

- Jednog dinosaura Rock 'n' rolla to jako veseli. Neki kažu da je rock 'n' roll mrtav, ali ja to ne bih rekao. Puno sviram i dalje, koliko korona dopušta, i vidim puno izuzetnih bendova i odličnih mladih rocker. Dinosauri neće dovijeka, mora netko i nastaviti naš put, kaže nam Langer.

Retorička pitanja

Uspjeh je silno relativna kategorija na brdovitom Balkanu, osobito u Hrvatskoj, kaže nam glazbeni kritičar, redatelj i publicist Anđelo Jurkas.

- Uvijek se na nečiji ostvareni san nađe kritična masa jalnuša koji im neće dati mjesta sreći i snovima i imat će štogod za reći. Irena Žilić je dala pjesmu Morcheebi, bla ocvali trip hop bend. Murina dobiva nagradu u Cannesu, bla nije to bitna nagrada. 2Cellos gažiraju tuđe stvari i karijeru grade na šlepanju i kopiranju Apocalyptice i Vanesse Mae ali su originalni i klikani.

Najvrući uspjeh ljeta je vijest da je solidno rock grlo made in Croatia Dino Jelušić/Jelusick za potrebe vanjske scene upao kao član posljednje gažerske formacije hair soft metal benda Whitesnake. Svirat će klavijature i biti back Davidu Coverdaleu. Dini je to san snova kao što je meni snimati film s Charlize Theron i duet s Billie Eilish, Idlesima ili Zackom De La Rochom. I tu svaka priča staje, kaže Jurkas uz retoričko pitanje - tko je pozvan intervenirati u nečije snove?

Čestitke kolega

Navodi da je od Whitesnake pamtljivo moćno grlo Davida Coverdalea i 'lijepa teta iz Here I Go Again spota'.

- Sve ostalo je kategorija prerazvikanog, sladunjavog i pekmezasto gažerskog facelift benda. Ali to niti najmanje ne dira sreću Dina prilikom onoga što mu čini snove i sreću i svaka mu čast zbog toga, kaže nam Jurkas.

Iako su se nakon lijepe vijesti našli mnogi koji su stavili u pitanje kvalitetu Whitesnakea, Dinini hrvatski kolege redom se slažu da se radi o velikoj stvari.

- Vidim to kao veliki uspjeh, čini mi se da je to prvi put da svjetski bend zove nekog glazbenika iz Hrvatske u svoju stalnu postavu. Čestitke Dinu!, rekao nam je Jurica Pađen, koji je bio na Whitesnakeovom koncertu na Šalati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:41