SVESTRANI GLAZBENIK

Dino Jelusić: ‘Vidjet ću kako će ići dalje, nisu stvari u životu uvijek kako si zamisliš‘

Iako ima niz različitih projekata u nekom dugoročnijem razdoblju zna kako želi usmjeravati svoju karijeru

Dino Jelusić

 Marko Todorov/Cropix

Spoj je to dva glazbena svijeta, rocka i klasičnog, kojima su Freddie Mercury i grupa Queen eksperimentirali od prvih do posljednjih dana svoje bogate i planetarno uspješne karijere.

Tako glasi najava simfonijskog rock spektakla posvećenog legendarnoj grupi Queen: “Bohemian Rock Symphony with Dino Jelusić”, koji priprema It Tribute Orchestra Project. Mjesto radnje je KC Dražena Petrovića ili popularni Cibonin toranj, vrijeme - subota 20. svibnja s početkom u 20 sati. Umjetnički voditelj, maestro Igor Tatarević, svojim aranžmanima planira dočarati kompletnu zvučnu sliku studijskih zapisa velikog benda u originalnoj, virtuoznoj ljepoti i harmonijskoj raskoši, a Jelusić, mladi svestrani glazbenik iznimna talenta, koji je, među ostalim, član Whitesnakea i Trans-Siberian Orchestra, nastupit će uz rock bend, prateće vokale, zbor i Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije u dvosatnom koncertu pod ravnanjem maestra Tatarevića.

- Mislim da će ovo biti nešto posebno i da će ljubitelji Queena čuti pjesme u vrhunskim aranžmanima i vrhunskoj izvedbi. Pristup maestra Tatarevića i svih uključenih glazbenika je visoko profesionalan i entuzijastičan. Mogu reći da ću dati sve od sebe (kao i uvijek) da iznesem zahtjevne dionice Freddieja Mercuryja, ali sigurno neću ići prema tome da kopiram Freddieja, nego ću sve izvesti na svoj način. Freddie je bio poseban vokal i po mnogočemu nisam sličan njemu, a ni kopiranje ne bi imalo smisla i uvjeren sam da to publika niti ne želi - odgovara nam Dino Jelusić na pitanje što publiku očekuje.

Do ove suradnje nije došlo slučajno. Jelusić maestra Tatarevića poznaje dugi niz godina i svojedobno su, premda davno, surađivali na jednom projektu.

image

Dino Jelusić

Marko Todorov/Cropix

Nije štreber

- Kako je u međuvremenu radio i druge projekte, tako je odlučio napraviti ovaj “Queen Symphony” projekt i tražio da ja budem glavni vokal. Znajući kako je predan svojem radu, prihvatio sam suradnju. Iako, i mene je iznenadilo koliko je detaljno ušao u pjesme, raspisivanje partitura, aranžmane. Svima nam je visoko podigao ljestvicu - ističe Jelusić.

Freddie Mercury je jedan od najvećih vokala svih vremena. Glas raspona četiri oktave ipak nije lako interpretirati, pa mnogi od toga s pravom zaziru.

- Nisam puno razmišljao, prihvatio sam. I ne bojim se kako ću to izvesti, jedino me naknadno malo zaljuljala kompleksnost pjesama kada sam počeo dublje ulaziti u njih. To je nešto posebno i drugačije - uzvraća pjevač.

Glazbeno najzahtjevnije pjesme Queena su mu, otkriva, “Innuendo”, mračna, heavy pjesma s tisuću promjena, a od balada “Who Wants to live forever”.

- Najviše se pripremam preslušavajući pjesme i pronalazeći sitnice koje im daju poseban štih. Nisam baš “štreber” po tom pitanju, ali ovdje se ima jako puno toga za naučiti i izvježbati - govori Jelusić.

image

Dino Jelusić

Marko Todorov/Cropix

Odrastao uz Queen

Tremu gotovo u pravilu nema, ali sada je, kaže, malo drugačija situacija jer mora naučiti puno novih pjesama. No, jednom kad show krene, nema više treme.

- Što bi glazbeno u tom smislu bilo kompliciranije od Queena? Radio sam na dosta projekata i svaki je bio zahtjevan na svoj način. Teško je to uspoređivati. Ovaj koncert bit će vrlo izazovno ozvučiti jer nas ima puno na pozornici i spajaju se rock bend, filharmonija, zbor i grupa back vokalista - ocjenjuje Jelusić.

Pjesme Queena počeo je slušati još kao klinac. Odrastao je uz njih, kao i uz Whitesnake, Winger, AC-DC, ali i uz pjesme Eltona Johna, Billyja Joela, Gine Vannellija... No, nije ih samo slušao, nego je neke od njih, poput legendarnog hita “The show must go on” grupe Queen, izvodio vani na turnejama još kao 12-godišnjak.

A prije nekoliko dana vratio se s turneje po Švicarskoj, Francuskoj i Španjolskoj na kojoj je bio sa svojim bendom Jelusick.

- To je bila jedna mini turneja s ciljem da vidimo gdje smo. Objavljujemo nove pjesme i pripremamo album pa smo htjeli vidjeti kako publika na njih reagira i pripremiti se za nadolazeće festivale. Bilo nam je sjajno, publika je sve odlično prihvatila, a dokaz za to je da od početka do kraja turneje nismo promijenili playlistu. Moji dečki iz benda su vrhunski glazbenici i svi smo bliski prijatelji, slažemo se super. Kad se svira - svira se, kad se partija - partija se. To je ono što nam je svima ljubav i cilj - odgovara.

Jelusić je i dalje član Whitesnakea i Trans-Siberian Orchestra. Ima li tu kakvih planova?

- Kada je u pitanju Whitesnake, tu sve ovisi o Davidu Coverdaleu. Nakon polovice oproštajne turneje 2022. David fizički više nije mogao izdržati koncerte i ostatak turneje je otkazan. Tada smo dogovorili da će se snimati novi materijali, a neki dan me je nazvao i rekao da ponovno razmišlja o koncertima. Kada si glazbenik, jako je teško stati, to je kao svojevrsna ovisnost tako da razumijem njegovu želju. Teško mi je bilo što odgovoriti jer osim što, kao što sam već rekao, budućnost Whitesnakea najviše ovisi o Davidu, ja imam svoje planove i svoj put, imam svoj bend Jelusick koji mi je glavna stvar, naše pjesme, koncerti, album, turneje... Što se Trans-Siberiana tiče, ove sam godine u dogovoru s njihovim menadžmentom uzeo pauzu jer imam neke druge planove. Kako će ići dalje, treba vidjeti, nisu stvari u životu uvijek kako si zamisliš - zaključuje.

image

Zagreb, 060523.
Maksimir.
Dino Jelusic, hrvatski rock pjevac.
Foto: Marko Todorov/CROPIX

Marko Todorov/Cropix

Ono što zna jest da će mu ljeto biti radno što se nastupa tiče.

- Ljeto je popunjeno. S Jelusickom sviram festivale po Europi i Hrvatskoj, idem u tri navrata u Ameriku, što nastupi, što snimanja, što gostovanja, zatim idem na jednu veliku turneju u Indoneziju, pa izlazak Jelusickova albuma u rujnu... - nabraja Jelusić.

I tu nije kraj. U Los Angelesu je kaže, osnovao bend s dva vrlo poznata glazbenika u kojem su im se priključila još dva renomirana imena, pa odmah nakon Queena u Ciboni leti u L.A. na snimanje spotova i photo shooting. Što se novih pjesama tiče, 15. svibnja izlazi singl Jelusick benda “Fly High Again”, pa onda još jedna balada, sve kao uvertira u novi album.

Tajna s Valjkom

Šuškalo se i da je Dino bio jedna od opcija za novog pjevača Parnog valjka. Koliko u tome ima istine?

- Jesam, ali dogovorili smo se da te stvari ostanu između nas - kratko uzvraća.

Iako ima niz različitih projekata u nekom dugoročnijem razdoblju zna kako želi usmjeravati svoju karijeru.

- Jedna riječ - Jelusick. Autorski rad, moj bend, moji dečki, naše svirke, naše pjesme. Naravno da će biti i nekakvih dodatnih izdanja, kao što je navedeni bend iz Los Angelesa, možda i neke suradnje, ali svirati svoje i biti svoj je najvažnije i glavni cilj. Smanjio sam broj projekata da se ne rasplinem i svojim glasom ne postanem naporan ljudima. Pripremam nešto i za moju vjernu publiku u Hrvatskoj, ali neka to bude iznenađenje - zaključuje na kraju Dino Jelusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 13:48