Naš turizam još uvijek pretežno čine sunce, more i Zimmer frei. A ne bi smjelo tako biti! Jer, sunce i more nisu naši. Oni su Bogom dani i nemaju nikakve veze s nama. Jesmo li mi po tom pitanju ovdje ili ne, sasvim je svejedno. Kad je tome tako, zapitajmo se što to mi onda našim turistima uistinu nudimo uz sunce i more, koji su tu sami po sebi. Jer, ako se naša ponuda svodi samo na zidove i krevete u kojima će netko prespavati, onda je to stvarno jako malo, budući da s time, realno, ne stvaramo ni približno dovoljno zanimljivu ponudu da bi nam netko došao ili nam se vratio - kaže David Skoko, koji se na HTV vraća s novom gastro-putopisnom emisijom "Mjesto za mene".
Iz doline Neretve
Prva epizoda serijala kreće u srijedu 29. listopada na HTV-u 1 u 20.15 sati, kada ćemo s omiljenim chefom otputovati u dolinu Neretve i iskušati autentičnu turističku ponudu ovog tradicionalno poljoprivrednog kraja. Pavo Jerković, srčani ambasador Neretve, približit će nam potencijal i specifičnost ovoga podneblja. Fotosafari, vožnja tradicionalnim neretvanskim lađama, ali i kite-surfing postali su svojevrsni brend ove doline i privukli tisuće posjetitelja. S gastronomske strane, saznat ćemo kakve su to školjke kapelunge i koliko ljutih papričica ide u neretvanski brudet. No, nije to sve.
- U dolini Neretve smo se upoznali i sa slatkim mandarinama, turizmom same Neretve po kojoj smo u starim barkama plovili na fotosafariju, i to u društvu entuzijasta i zaljubljenika u svoj kraj koji su nešto naše i posebno ponudili svojim gostima - priča nam Skoko koji nas je ugostio u svojoj Batelini (nazvanoj po maloj brodici plitkoga gaza), koja slovi kao jedan od najboljih restorana u Hrvatskoj, a u kojoj se odmah osjećaš kao da si doma. Za to je uz zamamne mirise iz kuhinje zaslužan i šarmantni chef, ribarov sin koji sa svojom malobrojnom, ali vrijednom ekipom svakodnevno radi prave gozbe od dnevnog ulova.
Sa zanimljivom pričom
No, Skoko je odavno proširio vidike, pa uz ribarstvo i specijalitete iz vlastite kuhinje u mjestu Banjole, koje servira na način da daje odu istarskoj i mediteranskoj kuhinji, tajne svoje kreativnosti i ljubavi prema kuhinji, originalnom, novom i izazovnom širi i realizira i putem televizijskih serijala "Motor, loza, kuhača" i "Jesti na cesti". "Mjesto za mene" njegov je treći putopisno-kulinarski projekt u kojem će nas upoznati s turističkim projektima koji se ističu svojom posebnošću, održivošću te brigom za lokalno stanovništvo i lokalne običaje. U svakoj od osam epizoda posjetit će jednu od zanimljivih turističkih lokacija i predstaviti vizionare koji su nositelji originalnih turističkih ideja. Uz to što će se gastronomski autentično i lokalno nadovezati na doživljaje s puta, Skoko će nas odvesti i uvesti u priče iz doline Neretve, elafitskog podmorja, planinskog turizma, sa svjetionika, ljetnih kina pod zvijezdama Kina Mediteran, Lonjskog polja, Zrmanje i Papuka.
- Ovo je već treći serijal koji radim s Cobra Chicks produkcijom, a u sva tri željeli smo ponuditi putopise koji su zapravo osmišljeni prema mojoj mjeri. Nakon ‘Motor, loza, kuhača‘, napravili smo ‘Jesti na cesti‘, a sada je na red došao putopis ‘Mjesto za mene‘. To je priča o mjestima na koja bih ja išao kao turist. Jer ja volim doživljaj u turizmu, volim avanturu, izazove... Ne idem na masovno popularna mjesta, više volim ono iza kantuna, s nekom zanimljivom pričom, s osobnošću, s nekim entuzijastima koji stoje iza te priče. To smo tražili, to smo i našli i snimili - otkriva nam Skoko.
Nadogradnja priče
- Volio bih da u našoj zemlji sačuvamo one ljepote koje imamo, da te ljepote pokažemo gostima i da ih nadogradimo nekom našom pričom, našim iskustvom i našom poviješću. Sunce, more i Zimmer frei stvarno nisu dovoljni. Uz to, trebali bismo turistima ponuditi još nešto izvan toga, na primjer sportske sadržaje - može ih se odvesti na regatu, ponuditi im biciklizam, motociklizam, off road vožnje... Turistima treba servirati i adekvatnu gastronomiju, upoznati ih s jelima našeg kraja. Kad smo kod hrane, mislim da bismo se trebali bazirati na domaćoj. Ja obožavam i cijenim domaće, a ne samo red burgera, pizze ili sushija. Pa kakve veze sushi ima s nama? Ne kažem ja pritom da burger, pizza ili sushi nužno nisu fini, ali se pitam trebamo li se mi u Hrvatskoj promovirati baš kroz tu vrstu hrane? Mislim da ne trebamo - smatra Skoko koji se u novom serijalu "Mjesto za mene" okreće nizu iznimno zanimljivih projekata i ljudima koji su svojom upornošću i vizijom izgradili priče o kojima možda ne znamo dovoljno, a vrijedno im je dati na važnosti. Polazište ovog projekta, tumači Skoko, spoj je turizma i gastronomije, ali i namjere da se kroz pozitivan i osnažujući diskurs progovori o važnim temama, da se donesu inspirativne priče iznimnih pojedinaca koji pomiču granice klasičnog turizma i koji turizam vide kao produžetak kulturnog naslijeđa te kao razvojnu politiku koja osnažuje lokalni kraj i stanovništvo.
Za strastvene ljude
- Pripreme za serijal trajale su dva mjeseca, a onda smo dva mjeseca snimali i putovali na način da smo po pet dana radili, a dva smo dana bili slobodni. Bilo je i intenzivno i zahtjevno. Recimo, penjali smo se na Velebit, posjetili Premužićevu stazu i lokalitete koje je jedan naš arhitekt obnovio. Zahtjevno je bilo po nestabilnom vremenu u kojem su se izmjenjivali sunce i kiša uopće i doći na samu lokaciju, a onda s jako skupom opremom, koju smo nosili pješice satima po Velebitu, strepiti hoćemo li pokisnuti. Doslovno bismo bježali korak ispred kiše. Ali, ni sekunde nismo požalili, nego smo baš uživali znajući da dajemo šansu kreativnim, strastvenim ljudima koji vole svoje mjesto da nam svima pokažu svoju viziju, svoju energiju, svoju kreativnost - prepričava Skoko koji je u "Mjestu za mene" okusio i avanturistički turizam na Papuku.
- Usred Slavonije, na ravnici gdje se vidik pruža do Mađarske, čovjek je napravio fantastičnu priču o Papuku koje se nitko prije nije sjetio. On vodi grupe gostiju u avanturistički put po planini, u koji je ukomponirao priče starih ratnika, planinarenje, vožnju kvadovima, istraživanje šuma... Ma, fenomenalno! Po tome je postao prepoznatljiv napravivši dodanu vrijednost svome kraju - priča nam Skoko, kojeg je oduševilo i snimanje na Zrmanji.
- Na Zrmanji je naš domaćin krajem 90-ih napravio rafting klub i tako prvi u nas pokrenuo ovaj zanimljiv način turizma. Vjerujte, nema boljeg načina da u tom kršu vidiš rijeku u svom njenom sjaju. Divno je moći i to na kajaku ili raftu, s kojih gledaš slapove na koje ne možeš doći pješice, kao i način na koji se mijenjaju i pokazuju koliko je ta rijeka živa - opisuje Skoko.
Već uhodana ekipa
- Bili smo i u Dubrovniku, u vili Čingriji, projektu turističko-ugostiteljske škole čiji je direktor napravio krasan objekt u kojem se klinci educiraju za ugostitelje, a istodobno se organiziraju i skupovi ronilaca koji čiste dio dubrovačkog podmorja. Dakle, međunarodni ronioci čiste, turistička škola ih hrani i educira... I, što je najvažnije, svi pritom uživaju - govori chef uz kojeg je na ovom novom televizijskom serijalu bila već uhodana ekipa pod režijskom palicom nagrađivanih autora Radislava Jovanova Gonze i Nevija Marasovića, scenaristica Inje Korać i Lane Barić te montažera Tomislava Pavlica, Anite Jovanov i Nine Velnić. Direktor fotografije projekta "Mjesto za mene" je Toni Renaud, skladatelj glazbe Stanislav Kovačić, a za koncept špice i dizajn zaslužan je studio Šesnić&Turković.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....