NASTUP MIJE DIMŠIĆ

Domaći stručnjaci o Eurosongu: ‘Ni po čemu nismo bili posebni. Nismo se izdvojili, nismo ostavili trag‘

Ilija Jandrić, Nina Mia Čikeš, Nenad Korkut, Ivan Tandarić i Ksenija Urličić komentirali su prvu polufinalnu večer Eurosonga

Stručnjaci za Eurosong i hrvatska predstavnica Mia Dimšić

Još kada je Mia Dimšić pobijedila na Dori rekao sam da se bojim da neće ući u finale Eurosonga i da smatram da bi drugoplasirani s Dore, Marko Bošnjak, imao veće šanse. Razlog tome je što je 'Guilty Pleasure' zapravo prosječna i ne baš pamtljiva pjesma - kaže novinar Ilija Jandrić, koji već godinama prati, voli i razumije Eurosong, i nastavlja:

image

Ilija Jandrić

- U utorak je unatoč tome Mia čak i trebala ući u finale jer je konkurencija bila baš loša, ali, eto, ni u tako laganom polufinalu Hrvatska nije prošla pa bi se HRT trebao zapitati zašto ne može na Doru privući jake i originalne autore - kaže Jandrić, s kojim se slaže i arhitektica Nina Mia Čikeš:

- U finale Eurosonga nismo ušli jer nismo ni po čemu bili posebni. Nismo se izdvojili, nismo ostavili trag - kaže Nina Mia Čikeš, koja je od početka bila poprilično skeptična po pitanju ulaska Hrvatske u veliku eurovizijsku završnicu.

- To, jasno, ne znači da nisam od srca navijala za Miju, koja je solidno otpjevala svoju skladbu, koja se meni inače sviđa - kaže Nina Mia Čikeš.

Ni Nenad Korkut nije iznenađen time što nismo ušli u finale.

image

Nenad Korkut

Davor Pongracic/Cropix

- Mia je bila najbolja na Dori, što nužno ne znači da je to što si najbolji na Dori dovoljno dobro da budeš dobar i na Eurosongu - upozorava liječnik, filmski i modni kritičar kojem se Mijina haljina boje fuksije jako dopala.

- Elfsi su napravili baš lijep stajling, a što se mode tiče, dopale su mi se i kreacije što su ih nosile Nizozemka, Latvijka i tri sestre s Islanda. Tu je naravno bila i predivna Laura Pausini, koja se tijekom prvog polufinala tri puta presvlačila. Što se skladbi tiče, dopale su mi se Grčka, Norveška i Moldavija. Premda, čini mi se da 65. po redu Eurosong glazbeno nije posebno jak. Nema pjesme koja me kupila 'na prvu' s izuzetkom Konstrakte koja nudi nešto novo, originalno i dosad neviđeno - smatra Korkut.

Ivan Tandarić, koji također godinama prati Eurosong, misli da je najveća greška napravljena u Mijinom scenskom nastupu.

- Pjesma 'Guilty Pleasure' imala je potencijal da uđe u finale Eurosonga, no žao mi je da se nismo više potrudili oko scenskog nastupa. Ako smo Europi željeli pokazati minimalizam, dovoljno bi bilo da je Mia sama, s gitarom u rukama, izašla na scenu. I inače sam, što se gitare tiče, od samog početka upozoravao kako ona, kao kantautorica i djevojka koja cijeli život nastupa s gitarom u rukama, ne bi u pol nastupa tu gitaru trebala odložiti. Mia je, znamo svi mi koji je poznajemo, sramežljiva djevojka, koja se najbolje osjeća upravo s gitarom u ruci - otkriva Tandarić, i nastavlja:

- No, da se vratim scenskom nastupu koji mi se, otvoreno ću reći, nije previše dopao jer me ovakav, s plesačima, podsjetio na neki kazališni plesni koncept u kojem je glavna izvođačica zapravo višak. Uz to i rad kamera tijekom izvođenja naše pjesme bio je loš, kao i osvjetljenje. Zbog svega toga Mia se, nažalost, nije scenski izdvojila od svoje konkurencije, nije scenski napravljeno ništa zbog čega bi njezin nastup bio upamćen - smatra modni kreator Ivan Tandarić, koji bi volio da se dogodine već na Dori zna tko je odgovorna osoba za budući eurovizijski plasman našeg predstavnika.

image

Ivan Tandarić

- Kad bi se to znalo, možda bi se taj koji odgovara i za dobar i za loš rezultat u startu više potrudio, odnosno preuzeo odgovornost - predlaže Tandarić, kojem su se u prvom eurovizijskom polufinalu dopali nastupi Ukrajine, Moldavije, Armenije, Nizozemske i Grčke.

I Kseniji Urličić dopala se Grčka, a zapazila je i norveške 'Vukove iz svemira', kao i tri sestre s Islanda. Što se Mijinog neprolaska u daljnje natjecanje tiče, nekadašnja šefica naše eurovizijske delegacije kaže:

- Ni me cvetjem ni pravice.

image

Ksenija Urličić

Goran Mehkek/Cropix

Jer, Mia je Kseniji Urličić bila sjajna!

- Nije bila pretenciozna, na sceni je djelovala decentno, mladenački i svježe. Zašto onda nije prošla u finale? Za početak, imala je peh da u njenom, prvom polufinalu bude mnogo jakih ženskih vokala i mnogo balada. Postoji li uz to još neki razlog mi sad možemo samo nagađati. Ja se iskreno nadam da su članovi HRT-ove delegacije ostalim šefovima konkurentskih delegacija dovoljno isticali Miu i njen 'Guilty Pleasure'. Nadam se da su lobirali, jer lobiranje nije nikakav nečasni posao koji se obavlja u mračnim zakutcima, nego nešto što ti kao šef delegacije svoje zemlje moraš napraviti, ako želiš da se tvoj predstavnik što bolje plasira. Odlazak na Eurosong nipošto nije izlet, nego težak posao, jasno, ukoliko želiš nekakav rezultat - poručuje Ksenija Urličić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:55