LEGENDARNI PJEVAČ

Drago Diklić: ‘Odlučio sam ostati mlad, a korona teže ide na nas do 50., pa sam siguran‘

Kad se proglasi kraj epidemije, tak bum se s dečkima propisno napil da to, ne da ne bu za novine, nego ni za pripovedanje, kaže pjevač
Drago Diklić
 Anita Nadj

Drago Diklić, za prijatelje Fiko, ima razloga za slavlje. Legendarnom glazbeniku koji je prije malo više od mjesec dana proslavio 83. rođendan, u godini kad obilježava 66 godina od svog prvog izlaska na scenu, Croatia Records objavio je dvostruko CD izdanje "Zagreb je najljepši grad" (Live at Lisinski), kao i Blue-ray videodisk s kompletnim koncertom u originalu.

Uz to, ovaj proslavljeni pjevač jazz, popularne i zabavne glazbe te jedan od najvažnijih predstavnika zagrebačke šansonijerske scene, 2020. godinu pamtit će, osim po koroni i potresima, i po završetku rada na mjuziklu "Opet si plakala", koji posljednje dvije godine radi sa svojim školskim prijateljem Ivicom Krajačem, a koji će, čim dođu bolja vremena, biti postavljen na sceni zagrebačkog kazališta Komedija, a televizijska publika, bude li sve išlo prema planu, moći će ga vidjeti u formi televizijske serije.

Krenimo s aktualnim: Kako proživljavate potrese, koje poput svih Zagrepčana svakodnevno osjećate?

- Drmaju me, naravno. Sav sam zdrman. I jedva čekam da prestanu i potresi i korona. Mi, Trnjani, kažemo: "Neka lepo odu više vrit!".

Croatia Records objavio je dvostruki CD i Blue-ray videodisk s vašeg lanjskog koncerta u Lisinskom. Što sve ima na tom nosaču zvuka?

- Na dvostrukom CD-u su samo glazbeni brojevi te audiosnimke s koncerta. A na Blue-ray videu je snimka cijelog koncerta u originalu, s glazbom, razgovorima, šalama i zafrkancijom. To je, prema mojem mišljenju, jedini način kako se takvi solistički koncerti moraju raditi. Naravno, to vrijedi samo za one koji su to u stanju napraviti. Treba, uz dobru pjesmu i glazbu, biti i humorist i voditelj, jednom riječju, zabavljač - "entertainer", kako je to normalno kod svih velikih svjetskih, posebno američkih, pjevača.

Gledao sam uživo mnoge velikane show businessa, i svi najveći upravo su takvi. Publika mora s koncerta izaći vesela i zadovoljna. Gotovo svi velikani tog tipa, poput Perryja Coma, Franka Sinatre, Deana Martina i mnogih drugih, imali su svoje televizijske show programe. Ne znam zašto i kod nas nema takvih programa, osim, kratko vrijeme, s mojim prijateljem Kićom Slabincem. No kod nas je to često funkcioniralo prema onoj staroj praksi: "Njemu predobro ide, treba ga malo maknuti". Možemo se sad tome nasmijati, ali tak' je. Što se same glazbe tiče, na ovim albumima je repertoar pjesama iz početka 50-ih godina, sve do danas. To je presjek mojih 65 godina na glazbenoj sceni.

Po čemu pamtite nastup u dvorani Lisinski 2018. godine, koji je snimljen za ovaj album?

- Nastupao sam u toj dvorani mnogo puta i kao pjevač i, dugi niz godina, kao direktor Zagrebačkog festivala. Ali ovo je bio moj prvi solistički koncert uz kvartet, moje najbolje muzičare.

image
cover albuma 'Zagreb je najljepši grad Live at Lisinski'
Croatia Records

Nedostaju li vam koncerti?

- Nedostaju, naravno, dok god mogu svirati, ja bih sviral. Želio sam napraviti reprizu koncerta iz Lisinskog jesenas, ali je korona sve pošemerila.

Kad ste posljednji put održali koncert?

- Prije nekoliko mjeseci na ljetnoj pozornici u zagrebačkom Tuškancu. Bio je ograničen broj posjetitelja. Čudan je to osjećaj. No dok je god "popularnog" virusa, nema drugačije, kaj moremo.

Po duhu ste mladić, ali godine kažu drugačije: Na koje se sve načine čuvate od korone?

- Ja sam odlučil ostat mlad i tko mi kaj more. A korona teže ide na ove do 50. godine. Dakle, ne osjećam se ugroženo.

Koja je najveća promjena koju je korona donijela u vaš život?

- Promjene su velike i bit će ih, nažalost, još mnogo. Nema nekadašnjih druženja, koncerata, bridža, belota, briškule, veselica s prijateljima, izleta i još mnogo čega. Mlađi ostaju zakinuti za mnogo mogućih ljubavi, poljubaca i romantike. No tak je kak je. Priroda se pobunila.

Što ćete sve napraviti kad se jednom proglasi kraj epidemije?

- Oooooooooo! Tak bum se s dečkima propisno napil, za sve kaj smo, zbog korone, propustili, da to, ne da ne bu za novine, nego ni za pripovedanje.

Kako ste proslavili svoj 83. rođendan 28. studenoga?

- Uopće mi nije bilo do slavlja, ali sam onda zbog svojih nazdravio u najužem krugu obitelji. Zbog sigurnosti svih meni dragih osoba, kojih ima podosta, odlučio sam da je najbolje preskočiti ovaj rođendan, i sljedeće godine, ak' ne bu korone, proslaviti dva rođendana odjedanput. I to proslaviti kak se spada!

Kako je 2020. utjecala na vašu kreativnost? Stvarate li možda neke nove pjesme?

- Pa kreativnost u takvim uvjetima svakodnevne brige za zdravlje nije baš uvijek maštovita. Ipak, Ivica Krajač, moj dragi "šulkolega", napisao je mjuzikl "Opet si plakala". To je jedna lijepa, sentimentalna ljubavna priča s mnogim, već poznatim, ali i novim, melodijama. Bit će to i svojevrsna oda Zagrebu. Ponudit ćemo televiziji da to snimi s mladim pjevačima i glumcima. Vjerujem da će to biti mala serija od šest nastavaka.

Pratite li domaću glazbenu scenu i sviđa li vam se netko od mladih nada?

- Domaću glazbenu scenu pratim kad stignem. I primijetio sam da se pojavilo nekoliko vrlo dobrih pjevača. Nažalost, korona je i njima pokvarila mogući brži uspjeh.

Što biste rekli mladim glazbenicima, što sve u životu moraju napraviti ako jednog dana žele proslaviti 66 godina rada?

- Preporučio bih da budu marljivi, uporni, pomalo tvrdoglavi i dosljedni sebi i svojim vizijama umjetnosti. Treba učiti i od svojih uzora, jer i oni "malo stariji" nisu sve zaboravili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:16