SPORTSKA NOVINARKA RTL-a

‘Drago mi je da prestaje vladati stereotip da radim ‘muški posao‘. Jedva čekam SP u rukometu‘

I ove godine na RTL-u su složili ‘moćnu momčad‘, koja će pratiti naše rukometaše, kako na utakmicama, tako i u studiju

Goran Latković, Ines Goda Forjan, Filip Brkić i Marko Vargek

 Maja Bota Štrbe za RTL

Vrijeme je za rukomet! Tek nakon što smo malkice odmorili živce od napetih utakmica “vatrenih” na Svjetskom prvenstvu u nogometu, pa s njima veličanstveno proslavili broncu na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, već nas čekaju nova sportska uzbuđenja.

Manje od tjedan dana dijeli nas od prvenstva, i to opet svjetskog, ali ovaj put u rukometu. Ono se od 11. siječnja odvija u Švedskoj i Poljskoj, a već tradicionalno, desetu godinu zaredom, prijenose utakmica, kao i atmosferu iz dvorana, prve reakcije trenera i igrača te komentare stručnjaka moći ćete pratiti na RTL-u, gdje vole ponosno reći kako su oduvijek “rukometna televizija”.

I ove godine složili su “moćnu momčad”, koja će pratiti naše dečke, kako na utakmicama, tako i u studiju RTL-a u Zagrebu. Pripreme su u punom jeku, osjeća se pozitivna trema, govore nam, no svi su uvjereni da će im iskustvo koje su dosad stekli pomoći da gledateljima pruže sjajno iskustvo gledanja rukometnih uspjeha naših reprezentativaca, te se nadaju da će praćenje Hrvatske trajati sve - do finala!

Brat nogometaš

Među novinarima koji već pakiraju kofere za Švedsku je i poznato televizijsko lice i rukometna stručnjakinja RTL-a Ines Goda Forjan. Kaže kako početak natjecanja jedva čeka.

- Za mene je ovo šesto europsko ili svjetsko prvenstvo koje pratim. Rukomet mi je u krvi. Tata je veliki ljubitelj sporta, pa onda uz njega i mama, tako da sam od osnovne škole ‘u treningu’, a vodili su me i na razne utakmice. U osnovnoj i srednjoj školi trenirala sam rukomet, u koji sam se apsolutno zaljubila. Čak do te mjere da smo se mi cure organizirale i trenirale u muškom klubu, jer ženskog rukometnog kluba u Županji u to doba nije bilo - kaže simpatična 31-godišnjakinja.

Novinarsku karijeru započela je u Informativnom programu RTL-a, još kao studentica, no kaže da je oduvijek znala što želi - biti sportska novinarka.

- Već na prvom razgovoru za posao rekla sam, ja želim biti sportska novinarka. Ali, svjesna sam da moram najprije mnogo učiti. Tih pet godina u ‘informativi’ upijala sam od kolega, učila kako se radi televizijski posao, no uvijek sam uskakala kad god je nekoga trebalo zamijeniti u sportskoj redakciji. Jedva sam čekala svaku priliku, i 2019. sam je i dobila - dodaje i napominje kako cijeni rad kolega informativaca, no tamo se ne bi vraćala jer dobro zna što je njezin životni put. Osim rukometa, prati sve sportove, trenirala je i tenis, košarku u Županji... Brat Bruno Goda profesionalni je igrač nogometa, igra za NK Rijeku, a drugi brat je student kineziologije. Sportaša “kao u priči”.

Vraćamo se na Švedsku, gdje će novinarka otputovati već 9. siječnja, kako bi počela s radom na pripremama, ali i prvim izvještajima. Dva dana kasnije pridružuju joj se komentatori Filip Brkić te sukomentator i bivši rukometni reprezentativac Nikša Kaleb, te kolega reporter Goran Latković. Hrvatsku reprezentaciju ždrijeb je smjestio u skupinu G, koja se igra u švedskom gradu Jönköpingu, a njihovi protivnici u grupnoj fazi bit će Egipat 13. siječnja u 20.30 sati, SAD 15. siječnja od 20.30 sati, a dva dana kasnije, 17. siječnja, u istom terminu očekuju ih rukometaši Maroka.

Prognoze

- Sve to vrijeme bit ćemo u Jönköpingu, a onda, ako prođemo fazu, a to se iskreno nadam, idemo u Malmö, te na kraju na polufinale ili finale u Stockholm! - optimistična je novinarka, koja kaže kako se u prvoj fazi moramo najviše bojati Egipta, koji je prvak Afrike. - A opet, kao nekom ironijom, čeka nas u prvom krugu Maroko, baš kao i na SP-u u nogometu. Mislim da se SAD-a i Maroka ne trebamo toliko bojati, iako su sve momčadi dobre. Idemo mi proći Egipat, pa ćemo dalje! - kaže.

Za kraj još primjećujemo kako je sve više žena u sportskom novinarstvu, što je prije nekoliko desetaka godina bila prava rijetkost. Ines je zbog toga izuzetno zadovoljna.

- Nikad svijet nisam gledala kao ‘muški’ ili ‘ženski’. Mislim da ne bi trebalo biti podjela. Zato mi je jako drago što se sve više žena zanima za sport i postaju sportske novinarke. S te strane, naša je redakcija sjajna, imamo četiri dečka i nas tri cure, i voljela bih da taj omjer bude u svim redakcijama. Ali, dobro je, situacija se mijenja i prestaje vladati stereotip da je izvještavanje sa sportskih događaja ‘muški posao’ - govori nam Ines.

Sve utakmice u svom prepoznatljivom stilu, stručno, ali vrlo srčano, prenosit će već uigran tim, RTL-ov sportski komentator Filip Brkić te sukomentator i bivši reprezentativac Nikša Kaleb.

Nešto drugačije

- Ovo mi je deseto svjetsko rukometno prvenstvo! Najzahtjevniji dio je pronaći pravu mjeru da daš emocije i sebe, da budeš ono što jesi. I ti si u toj situaciji navijač, a moraš opet u nekim stvarima ostati realan i hladan. S Nikšom Kalebom super funkcioniram, uhodani smo, uigrani, ovo nam je treće ili četvrto prvenstvo koje radimo - zadovoljno ističe Brkić.

Goranu Latkoviću ovo je prvo svjetsko prvenstvo koje prati s mikrofonom RTL-a, a veselje ne krije.

- Uzbuđen sam i imam veliku pozitivnu tremu, sada se moram odmaknuti od dnevnopolitičkih tema, na koje sam se naviknuo, i ubaciti se u sferu sporta... Velika mi je čast što sam dobio priliku sudjelovati u projektu, mislim da će biti odlično, i jedva čekam doživjeti tu atmosferu! - kaže Latković, koji će gledateljima pripremiti nešto drugačije i opuštenije priče o našim rukometašima, ali i navijačima s tribina te o zanimljivostima i posebnostima zemalja u kojima se prvenstvo održava. No napeto i uzbudljivo bit će i u zagrebačkom studiju RTL-a, gdje će prvenstvo pratiti dobro poznata ekipa u sastavu - Petar Metličić, Goran Šprem i Drago Vuković, na čelu s voditeljem Markom Vargekom.

image

Vuković, Šprem, Metličić i Kaleb

Maja Bota Štrbe Za Rtl

Goran Šprem Hrvatskoj je s “kaubojima” donio olimpijska, europska, svjetska zlata, srebra... Iza njega je mnogo utakmica u nogama, točnije, rukama, pa gledatelji rado prate njegove zanimljive osvrte, stručne analize, opise poteza igrača, taktika suparnika. Smije se kada ga pitamo koja je tajna, kako od vrhunskog sportaša postati gledateljima zanimljivo TV lice.

- Imam već dosta iskustva, pratio sam više svjetskih i europskih prvenstava, i shvatio sam da je najbolji pristup biti realan, kritičan, ali ne treba ni previše komplicirati. I kada je rezultat loš, treba biti konstruktivan. Najteže je govoriti kada naši gube, ali i tada treba zadržati pozitivan stav. Ipak je sve to samo sport - kaže.

Očekivano, strastveni je ljubitelj rukometa, a kaže kako je tek kada je završio karijeru, shvatio koliko je to intenzivan dio života bio. No, draga mu je i ova komentatorska uloga, jer uspijeva ostati u rukometu.

Urnebesno

- Prvu emisiju u kojoj sam gostovao vodio je Nino Štambuk, a uz mene je bio Mirza Džomba. Štambuk se pojavio s valjda tristo pripremljenih pitanja. Gledao sam ga u čudu. Rekao nam je da je nama svejedno, mi možemo i šutjeti, ali on mora nešto govoriti cijelo vrijeme - smije se.

Kaže kako je u studiju “najluđe” kada utakmica traje. Naime, analitičare vidimo samo u prekidima, pa nas zanima što rade ostatak vremena.

- Ajme, to je urnebesno. Skačemo, grizemo nokte, skidamo košulje, hodamo uokolo, navijamo, govorimo što treba raditi. Onda se smirimo nekoliko minuta prije početka prekida, odradimo svoje, pa opet malo ‘ludujemo’ - otkriva te dodaje kako nerijetko, nakon uzbudljivijih utakmica, izlaze “mokri kao da su i sami bili na terenu”.

image

Goran Šprem

Maja Bota Štrbe Za Rtl

I on se slaže da je utakmica s Egiptom najrizičnija, ali i kako je nužno da Hrvatska uđe u prvih sedam, kako bi se kvalificirala za Olimpijske igre.

- Zato moramo dobiti sve utakmice u prvoj fazi i četvrtfinale, bez toga smo u problemu - smatra, dodajući kako je ovo izuzetno važno prvenstvo za Hrvatsku. Izborniku Hrvoju Horvatu, njegovu zamjeniku Ivanu Baliću te cijeloj ekipi nema što posebno savjetovati.

- Želim im da se čuvaju ozljeda, pogotovo u prvoj rundi, puno sreće i sportskog duha, a želja nam je svima, naravno, da se kući vrate s medaljom. Mislim da imamo dovoljno snage, dobru momčad i treba nam samo malo sreće - kaže.

Voditelj Vargek

Sve zaokružuje voditelj Marko Vargek.

- Emisija ‘Vrijeme je za rukomet’ drugačija je od ostalih emisija tog formata - vlada opuštena, obiteljska atmosfera, mi smo tijekom svih ovih godina postali prijatelji, i mislim da gledatelji to primjećuju. Emisija je obogaćena i raznim tehničkim novitetima, poput holograma, koje smo uveli prošle godine, a koji će sada biti još bolji. Kako prvenstvo bude odmicalo, rast će i emocije. Na krilima bronce koju su osvojili nogometaši vjerujem da ćemo letjeti i mi te da ćemo ponovno pružiti mnogo veselja gledateljima RTL-a u siječnju - zaključuje Marko Vargek.

Manje od tjedan dana dijeli nas od prvenstva, opet svjetskog, ali ovaj put u rukometu. Ono se od 11. siječnja odvija u Švedskoj i Poljskoj, a već desetu godinu zaredom prijenosi utakmica bit će na RTL-u, gdje vole reći kako su oduvijek ‘rukometna televizija’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:22