IZ PRVE RUKE

Dražen Žerić: ‘Crvena jabuka nikada nije bila lažnjak na sceni. Zato smo tu 35 godina!‘

«Volim kuhati, to me opušta, a najviše volim spremati ćevape i pitu. Možda je malo čudno, ali volim dobar fišpaprikaš»
Dražen Žerić Žera
 Dorian Horvat/Cropix

Dražen Žerić Žera, frontmen Crvene jabuke, prepun elana najavljuje nove pjesme benda koji više od tri desetljeća živi na sceni. Poput dječarca koji tek ulazi u svijet glazbe veseli se promociji novog albuma "Tvrđava" svog benda te otkriva kako mu prolaze dani bez koncerata i putovanja.

Strast mu je kuhanje, a sati mu brzo prolete uz svoje blizanke, školarke koje, baš kao i njihovi vršnjaci, imaju hrpu obaveza. Žera otkriva da je u kuhinji majstor za ćevape i pite, ali i za njegovo podneblje jednog neobičnog jela, a to je fišpaprikaš.

Crvena jabuka odavno ima status miljenika regije. Kako biste opisali novi album koji je upravo izašao pred sud javnosti?

- 'Tvrđava' je naš novi studijski album, a kao i u prethodnima, uvijek se trudimo prenijeti iskrenu emociju. Iza svake naše pjesme stoji odlična autorska ekipa koja zna napraviti melodiju i tekst i mislim da to prepoznaje naša publika. Većinu pjesama na novom albumu potpisuju Mirko Šenkovski Geronimo i Dragana Kajtazović Šenkovski, a ostatak ekipe čine Dino Muharemović, Laris Pašalić, Samir Kadirić, Željko Krznarić, Dragan Spajić Gale i Mirosav Stolica. Glazbenu produkciju cijelog albuma potpisuju Mirko Šenkovski Geronimo, Dražen Žerić, Laris Pašalić i Marin Meštrović.

Uvijek želimo da na albumu imamo dosta pjesama, tako je i na ovom petnaest sjajnih pjesama u kojima su gosti Bojan Žerić Zer0, gost u pjesmi 'Gloria', Rijad Gvozden recitira u pjesmi 'Ljeto', u pjesmi 'Šta kad poljubaca nema' gostuje Alen Hrbinić. Poznati sarajevski glumac Josip Pejaković gostuje čak na dvije, 'Tvrđava' i 'Moj brate', koju i autorski potpisuje. Kao bonus track smo izdvojili pjesmu 'Aleje ljubavi', pjesmu u kojoj sam ja gost Željku Samardžiću, a pjesma je vrlo brzo postala hit diljem regije.

Nekako se čini da medijski niste toliko zastupljeni, a u biti neprestano radite i imate koncerte? Je li to samo dojam?

- Bitno je da nisi lažnjak. Ikonografija pop-rock kulture, također. Kad kao klinac osjetiš u sebi glazbu i poriv da se njom baviš, onda kreneš vježbati, mučiš se i trudiš bez nekakve senzacije jer sve senzacije su kratkotrajne. Dobra pjesma uvijek nađe put do publike, mediji možda samo ubrzaju taj put. Dugo smo na glazbenoj sceni, imamo sjajnu i vjernu publiku koja nas prati i znaju kad objavimo nešto novo, tako da sam medijska pojavljivanja sveo na najmanju moguću mjeru. Evo, vas nisam mogao odbiti.

Nakon tolikih godina na sceni je li se u vama i dalje budi strast kada izađete pred publiku?

- Još uvijek imam onaj osjećaj kao i prije 35 godina kada smo počinjali. Mislim da je iskrenost naša tajna dugovječnosti. Ako ti stvoriš atmosferu na pozornici, to ti publika vraća i to nas drži da svaki put na koncertu dajemo sve od sebe, da nam svima bude odlično. Zato imamo turneje po cijelom svijetu i jako puno koncerata.

Ima li neka pjesma s novog albuma u pozadinu neku uzbudljivu, neobičnu priču?

- Ima. Pjesmu 'Nebesko platno' posvetili smo našem Davoru Papiću koji je izgubio život 2017. Bio je jedan od najbolji sarajevskih grafičkih dizajnera kojem dugujemo sve odlične omote naših albuma, plakata i svega što je vezano za Jabuku, a zaslužan je i za pokret 80-ih u Sarajevu.

Kako provodite dane? Što vam u ovim vremenima budi optimizam?

- Svi smo u ovoj nemiloj situaciji i svi priželjkujemo da ona što prije završi. Kao u mojoj novoj pjesmi 'Gloria' - ova vremena kada budu davna. Čekam kao i svi drugi i tražim optimizam u svakodnevnim stvarima. Sada sam posvećen više obitelji jer su nam koncerti odgođeni. Bez obzira na to, pred nama je novi album koji ćemo promovirati, osim u Zagrebu, i u Sarajevu, a nadam se da ćemo već iduće godine uživo s publikom pjevati i nove pjesme.

Na sceni ste punih 35 godina. Kada se okrenete unazad, koji su vam najljepši trenuci koje ćete zauvijek pamtiti?

- Trideset i pet godina je brzo proletjelo. Bilo je toliko lijepih koncerata i putovanja i svaka turneja je donijela neke uspomene. Ne bih izdvajao niti jedan koncert, ali nam je drago kad se vratimo u neke gradove do kojih nije lako doći, poput Londona i The Grand Theatrea. Za nas je cijeli svijet jedna kolijevka - Love is in the air.

Danas, prepuni iskustva, što biste promijenili da možete ili uopće ne biste ništa mijenjali?

- Ne bih ništa mijenjao.

Malo je bendova koji su toliko dugo opstali, a imaju kultni status. Što mislite o njima, primjerice Prljavom kazalištu, Parnom valjku i Psihomodo popu? Koga najviše cijenite?

- O kolegama sve najbolje. Ipak, izdvojio bih Prljavo kazalište, neka ostali ne zamjere.

Žera privatno. Kako biste ukratko opisali privatni život?

- Imam dvije curice, blizanke oko kojih se vrti svaki moj dan, škola i izvanškolske aktivnosti: glazba, sport, dramska. Vjerujem da svaki roditelj sa školskom djecom zna koliko je to zapravo obaveza. Ono malo slobodnog vremena koje imam sjedim na terasi svog bara i uživam u dobrom espressu. Ja sam čovjek bez mistike koji živi najobičniji život kao i svaki stanovnik Zagreba.

Imate li neki hobi, nešto za opuštanje što vam smanjuje stres?

- Volim kuhati, to me opušta i tko god je probao moja jela, kaže da odlično kuham, a najviše volim spremati i jesti ćevape, pitu i možda je malo čudno, ali volim dobar fišpaprikaš.

Živi bili i sve najbolje svima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 05:20