RIJEČKI ZAVODNIK

‘Držim do sebe, živim zdravo i više ne gubim noći. A pažnja obožavateljica mi imponira‘

Glazbenik Boris Štok singlom ‘Reci mi‘ najavljuje vinilno izdanje za nagradu Porin nominiranog albuma ‘Uvijek dio mene‘
Boris Štok
 Matea Smolčić

Riječki glazbenik Boris Štok (42), koji singlom 'Reci mi' najavljuje vinilno izdanje za nagradu Porin nominiranog albuma 'Uvijek dio mene', diplomirani je ekonomist koji već godinama radi u struci, pa ima luksuz da od glazbe ne živi nego da mu ona hrani duh.

Uz autorsku i izvođačku kvalitetu krasi ga i dobar izgled, no nipošto ne želi da mu obožavateljice divljenje izražavaju bacajući mu grudnjake na binu kao Zdravku Čoliću. Umjesto toga, ističe da je veza između njega i njegovih fanova diskretnija.

Album 'Uvijek dio mene' nominiram je za Porin u kategoriji najboljeg albuma alternativne glazbe. Zašto alternativna, nije li vaš album zapravo pop-album?

- Osobno, nije me puno briga za kategorije i natjecanja. Glazbu sam uvijek doživljavao kao dobru ili lošu. Bitna je muzikalnost pa je u tom smislu lijep osjećaj kada te kolege i struka prepoznaju i nagrade nominacijom. Hvala svima koji su dali glas.

Što vam kao glazbeniku znači osvojiti Porin?

- Naravno da znači, bez obzira na to što o tome ne razmišljaš dok radiš i stvaraš. Moji motivi stvaranja glazbe su puno intimniji i osobniji, jednostavno imam potrebu izražavati se kroz taj medij.

Kritičari za vas kažu da radite 'kvalitetnu' glazbu. Što je za vas zapravo 'kvalitetna' glazba?

- Mislim da sam sebi samom najveći kritičar, stalno si postavljam nove izazove i imam malo drugačije standarde od većine, pa me veseli kada uspijem realizirati većinu onoga što sam zamislio. Želim se samo dobro osjećati svirajući svoju glazbu, znati da sam napravio najbolje što sam mogao u okolnostima. Puno toga ovisi o ljudima s kojima radiš, a ja imam sreću da sam se s godinama okružio s odličnim muzičarima, tehničarima i prije svega prijateljima bez kojih to ne bi zvučalo tako i na tome sam jako zahvalan. Prije svih tu je Darko Terlević (The Siids) s kojim sam napravio i snimio oba solo albuma, Matej Zec koji je sve miksao i masterizirao te, naravno, ostatak benda na koji uvijek mogu računati.

image
Matea Smolčić

Na glazbenoj ste sceni već 20-ak godina. Kada ste shvatili da ćete se u životu profesionalno baviti muzikom?

- Premda ne živim od glazbe, dajem se 100 posto u nju i nastojim što više stvarati i snimati. Osjećam veliku odgovornost prema talentu i mislim da sam u najboljim godinama kao autor i izvođač. Nisam se odlučio na to da mi glazba bude jedini izvor prihoda, jer bi to značilo puno kompromisa i drugačiji pristup. U zadnje vrijeme to se pokazuje kao dobra odluka, s obzirom na okolnosti.

Diplomirani ste ekonomist, a uz glazbenu karijeru već godinama radite u struci, na čemu vam u ovim teškim vremenima sigurno zavide kolege glazbenici koji nemaju dva posla. Ipak, koliko je teško balansirati između dvije poslovne karijere?

- Ono što mi je do nedavno bila otegotna okolnost, kada se nisam mogao isključivo posvetiti glazbi zbog posla, sada mi daje određenu sigurnost i komociju u ovim nesigurnim vremenima. Uvijek sam nastojao izvući najviše iz svake situacije, pa tako i sada nastojim što više snimati i raditi u studiju. U tom smislu, glazba mi hrani duh, ali posao daje financijsku sigurnost i slobodu da radim kako hoću, s kime i što hoću, a to je veliki luksuz.

Kako podnosite izolaciju od ljudi, nemogućnost da negdje otputujete, da odete na neki dobar koncert i sve ostale dijelove 'novog normalnog'?

- Vrlo dobro, vjerujem. Svi smo zdravi za sada, pa neka tako i ostane. Ne planiram previše, idem iz tjedna u tjedan pa što se uspije napraviti, dobro. Naravno da nedostaju koncerti, ona neopterećenost i lakoća kojom smo svi živjeli do nedavno. Vremena su luda i nije trenutak za biti nezahvalan. Bit će prilika za putovanje i koncerte, samo treba biti strpljiv i paziti na sebe i bližnje. Ovom prilikom svim ljudima koji se bore iz mjeseca u mjesec s računima i podmirenjem obaveza te dragim ljudima u Sisku i Petrinji želim da što prije vrate živote u normalu. Glazba i kultura će naći nekako svoj put, vjerujem.

Što sljedeće glazbeno pripremate?

- Radim na pjesmama za treći studijski album, bit će to nešto posve drugačije aranžmanski, ali jako zanimljivo i svježe. Ovih dana je izašao novi spot za pjesmu 'Reci mi' u režiji Marcelle Zanki. Uskoro snimam i novi spot za pjesmu 'Prašina' u kojoj gostuje Matija Dedić.

Uz ugodan glas i veliki skladateljski potencijal, žene se slažu da sjajno izgledate. Koliko igrate na adut dobrog izgleda?

- Hvala lijepa na komplimentu (smijeh). Nadam se da ipak imam nekakav šarm i inteligenciju, da nije sve u izgledu.

Ipak, vašu publiku na koncertima uglavnom čine žene. Lete li vam na pozornicu grudnjaci kao Zdravku Čoliću? Ili vaša ženska publika svoju naklonost izražava na drugi način?

- Pažnja žena imponira svakome muškarcu, bilo je nekih sličnih situacija na koncertima, ali na sreću jako rijetko. U većini slučajeva sve je vrlo pristojno i diskretno. Imam uzajamno poštovanje s mojim fanovima. Ipak nastojim da je glazba uvijek u prvom planu.

image
Matea Smolčić

Otkrijte ljubomornim muškarcima što činite za svoj dobar izgled?

- Ma, to je sve najviše do genetike. Cijeli život sam bio u sportu pa mi je ostala navika biti aktivan i puno se kretati. Vježbam kad stignem, ali nisu to više ozbiljni treninzi, nema više pretjerivanja i dosta sam se primirio. Noći se više ne gube, prevladala je rutina i zdrav život (smijeh).

Koliko vam je važna moda?

- Nije da je pratim nešto osobito, ali naravno da se volim lijepo odjenuti. Uz kreativnost, ipak je i to neki vid ekspresije (barem je tako bilo kada sam se formirao kao osoba) i uvijek ću odvojiti novca za dobre čizme ili košulju, to mi je malo već i fetiš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:26