NOVA SURADNJA

Duško Lokin: ‘Grdoviću sam godinama govorio da se mora maknuti od pokojnog Ivčića. Srećom, poslušao me‘

Duško Lokin (80), s Mladenom Grdovićem (65) i Jurom Brkljačom (29) snimio je pjesmu ‘Arsenal‘

Duško Lokin, Jure Brkljača i Mladen Grdović

 Screenshot YouTube

I Juru i Mladena upoznao sam preko njihovih očeva. Znao sam ih dok još nisu bili afirmirani muzičari, savjetovao sam ih na njihovom glazbenom putu pa se može kazati da su oni, uvjetno rečeno, i moja djeca. I zato mi je posebno drago što ću upravo s njima nastupiti na prvoj zadarskoj noći što će se 25. studenog održati u našem Arsenalu - kaže Duško Lokin (80), koji je s Mladenom Grdovićem (65) i Jurom Brkljačom (29) već snimio i pjesmu ‘Arsenal‘ kojom je autor Ljubo Šeperić Lupo uoči koncerta povezao tri generacije zadarskih pjevača.

- Sva trojica veselimo se koncertu koji spaja generacije i koji će biti svojevrsno glazbeno putovanje kroz vrijeme - napominje Lokin koji se uoči ovog koncerta prisjetio dana kada je upoznao Juru i Mladena.

- Juru znam odmalena, vidio sam ga prvi put dok je još bio u pelenama, jer sam ja dobar prijatelj s njegovim tatom Mirkom, poznatim zadarskim glazbenikom. Jure je još kao mali pokazivao smisao za glazbu, a ja sam mu, kada sam vidio da će se glazbom u životu ozbiljno baviti, dao par očinskih savjeta. Što sam mu rekao? Za početak sam mu kazao da za ozbiljnu karijeru nije dovoljan samo stas i glas, nego treba i doza agresivnosti. Ako želiš opstati na sceni, moraš biti muzički razbojnik poput Mladena, mene i Jurinog oca. Plahost i samozatajnost, koje je Jure pokupio od majke, tu ne igraju. Uz to, rekao sam mu da se čvrsto drži Miroslava Rusa, jednog od naših najboljih kompozitora, jer sam siguran da će Rus kad-tad ubosti mega hit koji će Jure otpjevati - otkriva Lokin, koji jako dobro poznaje i Mladena Grdovića.

- O, njega znam u dušu, što ne čudi, jer sam ga prvi put vidio prije više od pedeset godina, kada je on kao 13-godišnjak svirao na terasi zadarskog hotela Miramare koji se nalazi tik do plaže Kolovare gdje ja živim. On je ljubav prema glazbi naslijedio od svog oca Bepa, koji je bio veliki veseljak i živio je za društvo i pjesmu. Mladenu je kupio gitaru prije nego li je on krenuo u osnovnu školu, a već u srednjoj školi imao je bend s kojim je svirao talijanske kancone. I Mladena sam, baš kao i Juru, u životu znao savjetovati, pa sam Mladenu godinama govorio da se mora maknuti od pokojnog Tomice Ivčića. Njih dvojica bili su veliki prijatelji, međutim, Tomica je bio velika zvijezda koja je nehotice svojim sjajem Mladena držala u sjeni. Srećom, poslušao me i uz pomoć Đorđa Novkovića krenuo graditi ozbiljnu glazbenu karijeru koju, nažalost, znaju narušiti skandali i njegovi problemi. Šteta je što je tako, jer Mladen je jedan od kraljeva naše glazbene scene, bude mi teško kada čujem da se negdje opet udesio - iskreno govori Lokin kojeg pitamo kako je Mladen sada.

- Recimo da je na snimanju pjesme ‘Arsenal‘ bio u vrlo dobroj formi i sjajnoj kondiciji - kaže Lokin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:47