IZ PRVE RUKE

Edita Lučić Jelić: Na radiju ne krijem emocije. Smijem se od srca, a kad plačem, natopim mikrofon

‘Vidim poziv od Andrije Jarka i pomislim da se desilo nešto. A on zove da mi čestita na nominaciji‘
Edita Lučić Jelić
 Igor Jakšić

Iskreno, što ćete prvo pomisliti ako se javite na telefon i shvatite da je na liniji Andrija Jarak? I koliko ćete se obradovati kad čujete da vas Jarak, koji je inače nominiran u kategoriji za Najboljeg televizijskog novinara Zlatnog Studija, ne zove kako bi vam rekao da je, recimo, u ulazu do vašeg upravo otkriven ilegalni klub u kojem moćnici jedu i piju, nego vas je nazvao da vam kao kolega čestita na nominaciji za Najboljeg radijskog novinara za Zlatni Studio? Sve to proživjela je u prosincu 2020. godine Edita Lučić Jelić s Radio Dalmacije, koja se sada u samom finalu nagrade što je dodjeljuju naši čitatelji nalazi s Majom Ciglenečki i Robertom Ferlinom.

Među tri ste najbolja radijska voditelja u zemlji. Kakav je osjećaj biti u finalu?

- Sjajan! Iskreno, nisam nikada razmišljala o nagradama, nisam takav tip. Nagrada su mi slušatelji, njihova sreća, zadovoljstvo, tolika prijateljstva sklopljena u eteru, podrška kolega… Bila sam lani šokirana pozivom kolege Andrije Jarka. Kad Jarak zove, pomislite, neka je drama. Negdje gori, trese se, pucaju brane… On mi je prvi čestitao na nominaciji za Zlatni Studio. Činjenica da vas je netko prepoznao među tisućama voditelja i medijskih lica govori dovoljno za sebe.

image
Igor Jakšić

Što vas je privuklo poslu radijske voditeljice i jeste li kao curica razmišljali o nekom drugom zanimanju?

- Cijeli sam život govorila da ću biti učiteljica i ni o čemu drugom nisam razmišljala. Sudbina je htjela drugačije. Splitska riva je naš Broadway, pa sam i ja tako, u điru s prijateljicom, završila na audiciji za radio koja se odvijala nasred rive. Nakon dva mjeseca stigao je poziv s rezultatima. U to sam vrijeme radila na Braču kao učiteljica. Voljela sam taj posao, iako sam putovala svaki dan trajektom, u svim vremenskim prilikama i neprilikama, i po buri i po jugu, i vjerojatno bih i sada bila tamo da taj poziv nije promijenio sve. Ostalo je povijest…

Koliko dugo ste na radiju?

- Već 25 godina Radio Dalmacija je moj dom, moja obitelj, moje sve. Od prvog trenutka sam se snašla u ulozi voditeljice.

image
Igor Jakšić

Toliko sam ponosna na sve što je iza nas. Čim smo saznali da smo u finalu, kolege su me počele zadirkivati: 'Da moraš birati, Zlatni Studio za radio ili radijski glas?' Iskreno sam odgovorila - radio. Čak je i nagrada za radijski glas rezultat rada cijele ekipe. Eto, toliko ih volim.

Publika kaže da imate specifičan stil vođenja radijskih emisija. Kako biste vi opisali taj svoj stil?

- Ne bih rekla da je specifičan - moj pokojni otac bi slikovito rekao da sam 'zvir'. Kod mene nema skrivanja emocija. Ako se smijem, smijem se svim srcem. Ako plačem, natopim mikrofon. Moj stil je voljeti i poštovati svoj posao, i to je to.

Što vam je najljepše u vašem poslu?

- Sve! Nikad mi se nije problem vratiti s godišnjeg, kao većini ljudi. Nemam onaj ružni osjećaj nedjeljom popodne, 'da mi je još odmarat'. Blagoslov je toliko voljeti svoj posao.

image
Igor Jakšić

Imate li uzore u svom poslu?

- U ovom poslu možeš ponešto naučiti od svakoga, ali zaludu sve to znanje ako nisi čovjek! Uzori su mi svi oni ljudi koji svoj posao obavljaju časno i sa strašću. I uzori i motivacija.

Ugostili ste brojne poznate osobe u programu. S kime vam je bio najveći užitak razgovarati?

- Nije tajna - odmah u glavu - Oliver. Toliko velik - najveći, a toliko jednostavan.

Jednom ste kazali kako vaš radni dan ponekad traje i 20 sati. Što sve radite u tih 20 sati?

- Budilica zvoni u 04.15, a vrata radija se otvaraju u pet! Prva kava i čekanje zore, pa od šest za DJ pult! Nakon smjene pripremam program za idući dan. Obveze ne prestaju ni odlaskom s posla, čekaju kućni poslovi, ja sam i majka, žena, kći, prijatelj, kućanica, zadnja u redu za plaćanje računa, ona koja mokrih nogu dođe iz autopraonice... U normalnim okolnostima uvijek se u tjednu nađe i koja gaža, vođenje evenata, koncerata, revija... Ali, sve je lakše uz poljubac mojih djevojčica i siguran zagrljaj supruga na kraju dana.

image
Igor Jakšić

Što najviše volite raditi u slobodno vrijeme?

- Kod mene se radno i slobodno vrijeme prepleću. Ponekad se, dok smišljam program, sjetim neke osobe pa pauziram sve i nazovem drage ljude. Razgovarati i biti s onima koje volim za mene je najbolje iskorišteno slobodno vrijeme!

Ipak, znam se i opustiti uz dobru knjigu i seriju. Volim light teme, ljubiće, limunade, da se dobro isplačem. Volim prirodu, more, obiteljska druženja, ali i ono slobodno vrijeme u kojem se uhvatim krpe i metle i dovedem cijelu kuću u red.

image
Igor Jakšić

Nije tajna da volite dobru klapsku 'pismu'. Koje su vam najdraže pjesme i jesu li neke od njih vezane uz neki posebni trenutak u vašem životu?

- Čim otvorim oči, pjevam. Ništa mi se ne može usporediti s pravom dalmatinskom klapom. Od 1998. vodim Festival dalmatinskih klapa Omiš i uživam to raditi cijelim svojim bićem. Najdraža klapska pjesma mi je 'Vilo moja' klape Crikvenica iz Crikvenice. Tu istu pjesmu pjevala mi je klapa Cambi kad sam se udavala.

image
Igor Jakšić

Majka ste triju djevojčica. U kakve biste žene voljeli da odrastu?

- Da, majka sam tri prekrasne djevojčice. Laura (17) naše sportsko srce, koja je već sada vrhunska odbojkašica. Iva (14) koju u šali zovemo Mirjana Mikulec jer želi biti dizajner interijera, ali u Americi, i Kaia (8) koja bi mogla maminim stopama.

Nemam nekakav recept za odrastanje. Samo im želim da budu sretne, zdrave i da rade ono što vole! Zapravo, imam jednu malo sebičnu želju, da što duže ostanu djeca! Tako brzo rastu!

image
Igor Jakšić

Kako ćete proslaviti ako osvojite Zlatni Studio?

- Uz obitelj, prijatelje i kolege. Svi, naravno, odvojeno i po epidemiološkim mjerama (smijeh).

image
Zlatni Studio
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:22