KOMIČNI SHOW

Ekipa Večernje škole na posljednjoj turneji koja je ogromni hit: ‘Antimon je pokušao objasniti svoju iskaznicu HDZ-a‘

Učenici Blaž, Denis, Antimon, Aljoša i njihov profesor Maksimilijan Jure Kučina iz kultne Večernje škole pune dvorane širom Hrvatske

Željko Pervan, Damir Folnegović, Ahmed El Rahim, Mladen Horvat i Zlatan Zuhrić-Zuhra

 Ivana Nobilo/Cropix

Otkako je, prije dva mjeseca, krenula "Posljednja Večernja Tour", humoristična predstava koju potpisuje Željko Pervan, dvorane su redovito ispunjene do posljednjeg mjesta.

Vrijedni učenici Večernje škole - Damir Folnegović (Blaž), Mladen Horvat (Denis), Ahmed Al Rahim (Antimon) i Zlatan Zuhrić Zuhra (Aljoša) - i Pervan kao njihov profesor Maksimilijan Jure Kučina, ni nakon 15 godina pauze nisu izgubili publiku. Štoviše, imaju nove gledatelje. Ipak, činjenica da je njihov nastup u zagrebačkom KC "Dražena Petrovića", u Ciboni, okupio 5000 gledatelja, čini turneju uspješnijom no što su Pervan i ekipa mogli zamišljati.

image

Posljednja Večernja u Ciboni

Ivana Nobilo/Cropix

- Pa tko danas može očekivati da na jednu predstavu dođe 5000 ljudi? - rekao nam je Željko Pervan, koji se dan kasnije malo duže odmarao od uzbuđenja večeri u Ciboni, te se pripremao za nastavak turneje - Ja sam uvijek zalijepljen za zemlju, realan sam. Važem se na medicinskoj vagi. Zato je ovo doista više od svih očekivanja. I ne samo mojih. Naš uspjeh demantira neke ljude koji su tvrdili da se može prestati biti duhovit. Ili da se može postati duhovit. To ili jesi ili nisi. Stvar je samo volje i tema.

Pervan kaže i kako je velika čast godinama nasmijavati ljude, ali i priznaje da je malo pogubljen nakon dva mjeseca putovanja.

- Sve je kao neki san, spavanje, rad, putovanje... Ne znam, sretan sam, a dobro je i što imamo neke ljude koji vode računa o datumima, nastupima jer nisam baš vješt u tome. Evo, iskreno priznajem da ne znam gdje idemo dalje, ali bez brige, bit ćemo tamo gdje moramo biti - objasnio je komičar kojeg posebno oduševljava što su gledališta uvijek prepuna mladih ljudi. To znači da humor koji on i ekipa donose pred publiku ne gubi na snazi, da ga žele i razumiju i generacije koje su odrastale tijekom njihove višegodišnje pauze. Tijekom tih godina, Pervan i Zuhra bavili su se glumom, Damir Folnegović posvetio se vinarstvu i napisao je tri vodiča za vinarije i restorane po Hrvatskoj. Ahmed Al Rahim se bavi ugostiteljstvom i ima restoran na Malom Lošinju, a Mladen Horvat glazbom.

image

Željko Pervan, Damir Folnegović, Ahmed El Rahim, Mladen Horvat i Zlatan Zuhrić-Zuhra

Ivana Nobilo/Cropix

- Puno mi znači kad vidim taj cijeli raspon generacija. Bila je jučer gospođa u prvom redu na kojoj se vidjelo da se sredila za predstavu, za tu prigodu, imala je onako baš frišku frizuru. Uvijek vidim takve gledatelje i drago mi je, jer to u stvari govori da cijene naš rad. I mi cijenimo njih. - rekao je Pervan.

Njega i druge dečke iz ekipe oduševile su reakcije publike i bez ikakve patetike, osjećaj da ih gledatelji vole.

- Neopisivo, svi pjevaju s nama, ljudi se dižu i plješću. Teško je to prekinuti. - kaže komičar koji je već desetljećima na vrhu liste ponajboljih zabavljača u zemlji te dodaje - Ponovit ću da sam jako racionalan. Sebe ne percipiram kao nekog "direktora svemira". Gadi mi se misliti o sebi kao o nekom posebnom liku koji je bogomdan za nešto. Bolje je biti racionalan i skroman, ali opet, ne preskroman jer te to može sputavati.

Iako, naravno, svaka predstava "Posljednje Večernje" ima isti, gledateljima dobro poznati okvir, svaka je u stvari posebna jer ekipa improvizira, vrteći se oko važnih i manje važnih tema. A i sami ponekad budu iznenađeni kuda stvari odu.

- Antimon je recimo, jučer pokušavao objasniti kako ima iskaznicu HDZ-a, zapetljao se oko nekog slogana u kojem se spominje možemo i pet minuta pokušavao objasniti, mi smo gledali kako se izvlači iz svega i bilo je urnebesno. Uvijek se dogode te neke nove stvari. Tko zna što će biti u sljedećoj - ispričao je.

image

Željko Pervan

Ivana Nobilo/Cropix

Okupljanje polaznika "Večernje škole" dugo se iščekivalo i najavljivalo, a kada su predstave napokon krenule, Pervan je više puta izjavio kako je ova turneja neponovljiva i da nema namjeru raditi na novim nastavcima legendarne "Večernje škole". Jesu li reakcije publike na "Posljednja Večernja Touru" poljuljale tu odluku da po završetku turneje urnebesna škola postane prošlost?

- A, gledajte... Ima raznih posljednjih turneja - rekao je Pervan navodeći neke primjere iz svijeta, gdje su rockeri i bendovi iz godine u godinu išli na "stvarno posljednju turneju". Šanse za neku novu posljednju turneju, dakle, postoje.

Ipak, "Posljednja Večernja Tour" ima svoj kraj, a kao deadline je postavljen datum 10. srpnja.

- Moramo se negdje zaustaviti. Odmoriti. Nisam 15 godina bio na godišnjem - objasnio je Pervan ali i dodao kako ga već sada zovu iz raznih gradova i žele dogovoriti nastupe na jesen. Hoće li ih biti, ostaje otvoreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:52