MOJ DNEVNIK IZ LONDONA

EKSKLUZIVNO: ANITA DUJIĆ OTKRIVA ZAŠTO JE ZAPRAVO NAPUSTILA HRVATSKU 'Živim i ljubim u Notting Hillu, a radim na setovima američkih blockbustera!'

 

Kada je prije nekoliko mjeseci u medijima odjeknula vijest da Anita Dujić napušta Hrvatsku, svi su spekulirali o razlogu odlaska. Je li to zbog posla ili nove ljubavi? Kako bismo doznali koji se razlog krije iza njezine britanske pustolovine te cvatu li joj ruže u ljubavi i na poslu, našu 33-godišnju manekenku, dizajnericu nakita i dekoraterku seta uhvatili smo u Londonu.

I to ni manje ni više nego u popularnom kozmopolitskom kvartu Notting Hill na zapadu Londona koji je najpoznatiji kao set filma “Ja u ljubav vjerujem”, izvornog naslova “Notting Hill”, iz 1999. godine s Hughom Grantom i Julijom Roberts u glavnim ulogama. Malo tko se ne sjeća scene kada paparazzi zabljesnu zbunjenog Willa koji nakon burne noći s popularnom glumicom Annom u boksericama otvara svoja famozna plava vrata na Portobello Roadu.

Gin i tonic

Baš kao Anna iz filma, i Anita se prije okušala u glumačkim vodama, u seriji “Pod sretnom zvijezdom”, no više voli svoj trenutačni posao. Naime, dekoraterka je filmskih setova, koja sasvim slučajno živi tik do jednog od takvih najpoznatijih.

- Ta poznata “Notting Hill” vrata vrlo su blizu, pet minuta hodanja od našeg stana, i tu je zato uvijek mnogo turista. Kvart je jako lijep. Poznati Portobello Road pun je vintage dućana, slatkih coffee shopova, slastičarnica, restorana, a vikendom je tu i sajam odjeće, vinil ploča i hrane pa često prošećemo da vidimo što se nudi - objašnjava nam Anita dok nas vodi u simpatičan kvartovski pub. Pitamo je o njezinu iznenadnom preseljenju u London.

- Ma, sve se odvilo tako brzo. Nisam uopće imala u planu otići, barem ne tako skoro. Međutim, moj šef, dekorater seta s filma “Mamma Mia 2”, na kojem sam radila prošle godine, pitao me bih li se htjela pridružiti njegovu timu na novom projektu. Naravno, rekla sam da želim, no nisam očekivala da će biti tako brzo nakon “Mamma Mije”. U svakom slučaju, odgovor sam mu morala dati u roku od dva dana, a u međuvremenu se dogodila i ljubav s londonskom adresom, što je samo iskristaliziralo i ubrzalo moj odgovor - ispričala nam je Anita.

Kaže da je prilagodba trajala nekoliko tjedana, a sada se već u Londonu osjeća kao doma. Vikendom voli otići na piće u Ginstitute koji ima sjajan izbor “gin and tonica”, a među omiljenim mjestima u Londonu joj je i market u ulici Portobello. Ipak, još se nije navikla na kišu i tmurno vrijeme, a jedina stvar koja joj ide na živce vječite su gužve u prometu i to što ti treba cijela vječnost da izađeš iz Londona, zato za vikend, kada bude vjenčanje u britanskoj kraljevskoj obitelji, planira pobjeći nekamo izvan grada, daleko od gužvi.

Nova ljubav

- Na samom početku me lovila panika kako će sve proći, hoću li ja to moći, posebno na poslu, i bilo je situacija kada sam poželjela kupiti kartu za Zagreb u jednom smjeru. No, srećom, to je kratko trajalo. Duncan mi je puno pomogao oko svega i sigurna sam da bi bez njega bilo mnogo teže. Živimo u stanu u lijepoj četvrti, sve nam je nadohvat ruke. Sad već mogu reći da osjećam London, uživam u njemu, a s ljepšim danima će biti još ugodnije - otkriva nam Anita, koja je, čini se, napokon pronašla sreću u ljubavi s Duncanom Broadfootom, nakon neuspjelog braka s Ivanom Veljačom, od kojeg se razvela 2015., te kratke veze s glumcem Ivanom Hercegom nakon toga.

- Duncan je rodom iz Glasgowa, tamo je i odrastao, a u London ga je doveo posao prije desetak godina. Posljednjih 12 godina radi kao location manager na velikim blockbusterima na lokacijama po cijelom svijetu, a po struci je diplomirani pravnik - priča nam Anita s osmijehom na licu, koji se, primijetili smo, uvijek pojavi na spomen Duncana.

- Znate ono kad vam se ljubav dogodi kad najmanje očekujete, kada vas iznenadi i potpuno razoruža, kada sve ide spontano i najljepše moguće, eh, to se dogodilo. Upoznali smo se na setu filma “Mamma Mia”, na kojem smo oboje radili. U početku nismo kliknuli uopće, čak smo i rijetko komunicirali, ali pred kraj projekta shvatili smo da tu ima nešto i odlučili smo probati...

Zapravo nismo mi ništa odlučili, svemir je za nas odlučio, a mi smo se samo prepustili i evo nas danas tu gdje jesmo. Živimo zajedno u Londonu, uživamo u svakom trenutku provedenom zajedno i u onom sam razdoblju u životu kada točno znaš što želiš - iskreno će Anita, koja jedva čeka vikende koje nastoji maksimalno iskoristiti jer je Duncan u posljednje vrijeme preko cijelog tjedna na sjeveru zemlje, gdje priprema lokacije za film na kojem radi. A kako se vrijeme proljepšava, tako joj se javlja želja za boljim upoznavanjem zemlje, pa ona i Duncan svaki vikend planiraju male izlete izvan grada.

U sljedećih mjesec dana Duncan ima plan provesti Anitu rodnom Škotskom, gdje će posjetiti njegove roditelje. Međutim, na to putovanje će otići nakon što oboje odrade poslove na velikim blockbusterima, o kojima nam nisu smjeli ništa otkriti. Duncan je prije radio na velikim filmskim uspješnicama kao što su “Da Vincijev kod”, “Robin Hood”, “Thor”, “Zlurada” s Angelinom Jolie, “Nemoguća misija 5”, James Bond “Spectre”, “Wonder Woman”, ali i na seriji “Igra prijestolja”, tražeći najbolje lokacije za snimanje. Na kojem, pak, filmu nakon “Mamme Mije 2” Anita radi kao dekoraterka seta nije nam smjela otkriti.

Veliki angažman

- Radim u poprilično velikom Set dec timu i zadaci su raspoređeni. Moj opis posla inače je da sudjelujem u namještanju setova, odnosno dekoriranju, u suradnji sa scenografom. Na filmu u Hrvatskoj pravilo je da jedna osoba radi ono što ovdje rade tri ili četiri osobe pa je tim lakše za mene, no opseg posla je mnogo veći nego što sam ikad radila kod nas. Moja službena funkcija je Set dec coordinator, no svi smo involvirani u aktivnosti sektora. Osjećam se počašćenom što sam dobila priliku raditi ovdje, na jako velikom projektu, i učiti. Zaista je rijetko da se bilo kome od naše ekipe ponudi posao vani u ovom fahu jer je tržište zasićeno - kaže Anita.

- Film je trenutačno u fazi pripreme. Riječ je o velikom blockbusteru, no ugovor mi brani da kažem bilo što vezano uz film. S projektom bismo trebali biti gotovi polovicom rujna, kako sad stvari stoje, no plan će se još sigurno mijenjati, ali bez drastičnih odstupanja - dodaje Dalmatinka s Čiova kod Trogira.

Čim se proglasi kraj snimanja, potkraj ljeta, Anita i Duncan planiraju bijeg u Dalmaciju i Istru. A što nakon ljeta? Povratak u London ili Zagreb?

- Duncan i ja mnogo pričamo o budućnosti i voljeli bismo imati dvije baze, London i Zagreb. Trudit ćemo se prilagoditi jedno drugome što je više moguće. Oboje smo navikli mnogo putovati, tako da nam ništa ne predstavlja problem - ističe Anita, koja kaže da se brzo i sprema i pakira.

- Bitno je da su novčanik, putovnica i mobitel uz mene, za ostalo je lako - dodaje. Ipak, kaže da ima dugačak popis domaćih stvari bez kojih ne bi mogla u Londonu, a među njima su panceta, jadranske lignje, hobotnica, malvazija... Pravi je gurman i nema strogo zacrtani plan prehrane, kako bi mnogi pomislili, s obzirom na to da je manekenka, ali naginje zdravim namirnicama, kaže, ribi, povrću, voću. To je i kuhinja na kojoj je odrasla.

Krenula u teretanu

- Hrana u Londonu je super, ima mnogo izbora pa možeš probati doslovno bilo koju nacionalnu kuhinju. No Duncan i ja jako volimo kuhati, isprobavati nove zanimljive recepte, tako da me često kada dođem doma nakon posla dočeka večera - priznaje zaljubljeno. Trudi se održati kondiciju, što je teško uz Duncanove bogate večere, pa se prisilila krenuti u teretanu.

- Ovu zimu sam napravila dulju pauzu od vježbanja jer sam imala jako intenzivnu i napornu prošlu godinu, po svemu, i jednostavno sam se htjela opustiti i uživati. Kako je proljeće pokucalo na vrata, tako je moj alarm za tjelesnu aktivnost zazvonio. Doduše, zvonio je on malo podulje, ali napokon sam odlučila krenuti. Jako je teško kada radiš cijeli dan po 10 - 12 sati prisiliti se na vježbanje na kraju dana. Trudim se tri puta tjedno posjetiti teretanu te tu i tamo ubaciti pokoje plivanje - kaže nam Anita, koja je prošle godine vježbala uz trenericu Moniku Imerović pa se i u Londonu nastavila držati njezina plana: naglasak na proteinsku prehranu, bez slatkiša i barem tri puta tjedno teretana.

Provjerena formula, priznaje Anita, koja uz posao, dečka i teretanu uspije pronaći vremena i za dizajniranje nakita za svoj brend Juno.

- Juno je moja velika ljubav i težim tome da mu se jednog dana u potpunosti posvetim. Imam dobar tim u Hrvatskoj koji mi pomaže oko logistike, dok ja smišljam i dizajniram nove kolekcije i nove priče - ističe Anita, čiji je plan početkom svibnja doći u Zagreb snimiti kampanju za novu Juno CHI kolekciju od 14-karatnog zlata i dragog kamenja. Anita ne odbacuje mogućnost trajnog povratka u Hrvatsku.

- Duncan je prošle godine proveo četiri mjeseca na Visu zbog posla i potpuno je zaljubljen u Hrvatsku, stalno mi govori da jedva čeka da je opet posjetimo. Otvoreni smo za sve opcije, sve ovisi kamo će nas posao odvesti, no trudit ćemo se da nikad nismo predaleko jedan od drugoga. Za sad Zagreb - London zvuči uzbudljivo - zaključuje Anita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:00