SUDIONICE EUROSONGA

Emilija Kokić, Sanja Doležal i Maja Blagdan savjetuju Let 3: ‘Slušajte nas, evo kako do pobjede!‘

Goran Karan je kazao kako se nada da će riječki bend izaći u još luđem donjem vešu na pozornicu u završnici Eurovizije

Sanja Doležal, Emilija Kokić i Maja Blagdan

 Youtube

Nije lako izaći pred takav auditorij ni na takvu pozornicu na događaju kao što je Eurosong, ne samo manje iskusnim glazbenicima već i onima koji iza sebe imaju desetljeća karijere kao što je to primjerice u slučaju našeg Leta 3. Vidljivo je uzbuđenje i kod onih koji su već sudjelovali na Izboru za najbolju pjesmu Europe, a kamoli neće biti ako ste na Eurosongu prvi put. Zato smo zamolili neke od naših uspješnih predstavnika na Euroviziji da riječkom bendu daju posljednje savjete prije finala, uključivši i one za očuvanje glasnica.

- Trebaju sačuvati mir i fokus. Sve ostalo znaju, i što i kako, jer imaju stvarno puno iskustva. Jedino im je to bitno, koncentracija. Jer velika je to pozornica, veliki događaj, jasno je da svakoga to ponese. Pored toga tu je i ogroman medijski pritisak, na koji te nitko ne pripremi i zato je važno ostati usredotočen - savjetuje naša jedina eurovizijska pobjednica Emilija Kokić koja je s grupom Riva i pjesmom "Rock Me" 1989. donijela pobjedu bivšoj državi i dovela Euroviziju godinu dana poslije u Zagreb.

image

Emilija Kokić

Ratko Mavar/

Što se tiče glasnica, Kokić ističe da ih čuva tehnikom i znanjem, no kad se desi zlo preko noći za hitnu intervenciju koristi limun i med.

- To je moj recept i meni pomaže. Dvije žlice meda i cijeli limun i onda malo po malo s time ispirati grlo. Nikako čaj, jer su i med i limun termolabilni. Treba piti i puno vode, nikako gazirano i odmarati se. Zdrav i dug san svakako su preporuka, dati tijelu da se regenerira, znat će Let 3 zašto im to savjetujem - kazala je Kokić.

Sanja Doležal je s Novim fosilima 1987. godine predstavljala također bivšu državu i s pjesmom "Ja sam za ples" plasirala se na visoku četvrtu poziciju.

image

Sanja Doležal

Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

- Mogu im poručiti da ostanu autentični jer to ih je očito i dovelo do finala. Predstavili su u Liverpoolu ono što već 30 godina rade i zbog čega ih brojna publika voli. Neka ostanu svoji i nadajmo se najboljem - ističe Doležal. Njezin stav je i da se Eurosong od izbora za najbolju pjesmu pretvorio u izbor za najbolji show, tko će biti najotkačeniji, tko će poslati kakvu političku poruku.

Što se pak očuvanja glasnica tiče, recept Sanje Doležal na prvom mjestu je šutnja.

- Tu je i puno mlakog čaja, a koristila sam i nekoliko puta dnevno vitamin A u kapima da mi obloži glasnice. Puno puta sam se našla u takvom problemu, bilo zbog virusa ili prehlade. Iscrpljenost vas uvijek udara tamo gdje vam je slaba točka. I bitan je san. Za onih dugih turneja s Novim Fosilima koje su znale trajati po dva, tri mjeseca, ja bih dane provela spavajući. Druge mi nije bilo. To savjetujem i Letu 3, da spavaju koliko god mogu - napominje Doležal.

image

Goran Karan

Mihael Barisic/Cropix/Cropix

Goran Karan predstavljao je Hrvatsku na Eurosongu 2000. s pjesmom "Ostani" i osvojio deveto mjesto.

- Što im savjetujem? Da još više rašire krila da to bude Let 333. To im savjetuje kontrola leta, da polete kao nikada do sada. I još jedan modni savjet od osobe koja nosi Speedo gaće, dakle totalno modno neosvještene - neka nađu još luđe donje rublje za finale - zeza se Karan dodajući kako trebaju "pivati iz sve snage" napominjući kako je ta jedna dionica pjesme jer je duboka nezgodna za izvesti, ali kako vjeruje da će u finalu sve biti odlično.

- To su ljudi s toliko iskustva, toliko ozbiljno shvaćaju svoju zafrkanciju da je to divota. Namazani su svim bojama, sve znaju, stvarno veliki profesionalci i želim im svu sreću. Bit će to super! - optimističan je Karan.

image

Maja Blagdan

Darko Tomas/CROPIX

Maja Blagdan 1996. s pjesmom "Sveta ljubav" osvojila je visoko četvrto mjesto na Eurosongu.

- Suosjećam s Prljom, mogu misliti kako mu je,... Šutnja, samo šutnja i mirovanje do subote. Ali vjerujem da će tada dati sve od sebe! Navijamo, neka im je sa srećom! - savjetovala je Letu 3 Maja Blagdan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:34