(NE)SLOMLJENA

Emotivna Tajči u Zagrebu kroz suze: ‘Ovakve ispovjedi obično ostaju u dnevnicima...‘

U knjizi Tajči iskrenim glasom vodi čitatelje kroz svoje životne uspone i padove, od djetinjstva u Hrvatskoj...
 Lucija Ocko/Cropix

„Ludovalo” se u četvrtak u 19 sati u samom centru Zagreba u knjižari Hoću Knjigu Megastore kada je Tatiana Cameron (53), svima poznata kao Tajči, predstavljala svoju novu knjigu „(Ne)Slomljena”. Na promociji se tražilo slobodno mjesto više, a Tatiani su kao bliska podrška došle majka Štefica Matejaš, sestre Sanja i Tonka te prijateljice. Od poznatih lica u publici je bila i pjevačica Mia Dimšić. Glazbenik, aranžer i producent Ante Gelo bio je glazbena pratnja promocije, a razgovor s Tatianom vodila je HRT-ova voditeljica i psihologinja Antonia Ćosić. Početak promocije nešto je kasnio jer je Tatiana dijelila zagrljaje posjetiteljima. Nakon kratkog uvodnog razgovora, svi prisutni su s Tajči zapjevali "Dvije zvjezdice".

image
Lucija Ocko/Cropix
image

Ante Gelo, Tajči

Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Tatiana je s čitateljima u ovoj knjizi "(Ne)slomljena" odlučila podijeliti intimnije autobiografske podatke od onih koje već znamo. Pjevačica hita „Hajde da ludujemo” s kojim je 1990. predstavljala Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije održanoj u Zagrebu, a na vrhuncu svoje karijere, odlučila je napustiti Hrvatsku i preselila se početkom 90-ih u Ameriku. Tamo je osnovala obitelj i nastavila se baviti glazbom.

U knjizi Tatiana iskrenim glasom vodi čitatelje kroz svoje životne uspone i padove, od djetinjstva u Hrvatskoj, preko glazbene karijere, pa sve do životnih izazova braka, majčinstva i gubitka, a tom iskrenom pričom motivira čitatelje da pronađu vlastitu snagu i pokrenu svoje iscjeljenje. Na promociji je čitala ulomke iz svoje knjige, a od intimnih ispovijesti, kao što je ona gubitka oca, mnogima su zasuzile oči, vadile su se maramice, a i sama je pjevačica nakon čitanja brisala suze.

Ipak, bilo je i smijeha.

"Mama me ne može pokupiti jer je u zatvoru", priča Tatiana što govori njezin sin jer ona, nakon što je postala life coach, volontira u zatvoru.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

"Ovo je moja treća knjiga i ona se nekako sama stvorila" započela je Tatiana i u razgovoru za Jutarnji otkrila da inače piše poeziju i blog te da je aktivna u pisanju za američko tržište.

Njezina prva knjiga bila je "Turning Points", zbirka eseja, tekstova s njezinog bloga koji i dalje piše svakog tjedna. Eseji u toj knjizi bili su osvrt na emisiju "Waking up in America" koju je vodila tri godine. U fokusu emisije bile su životne prekretnice koje ljude upozore da zastanu u užurbanom životu i odluče da ne žele tako živjeti te shvate da postoji neki sretniji, mirniji život.

Druga knjiga koju je izdala je "Be Rock Star of Transformation" i bavi se tečajem koji je Tatiana kreirala. Prisjetila se da je izdala i slikovnicu "George" koju je ilustrirao njezin najstariji sin kad je imao pet godina.

"Ima puno toga što radim tamo", priča Tatiana kako je u SAD-u aktivna i u pisanju i u glazbi, a "(Ne)Slomljena" je njezina prva knjiga za hrvatsko tržište. Najavila je kako će u studenom izaći još jedna knjiga na hrvatskom jeziku: "Dvadeset i pet darova za Božić", koja je prijevod već postojeće knjige na engleskom.

"Radim i na opširnijem memoaru koji se isto čeka", otkrila je.

Za knjigu Ne(Slomljena) kaže da "je vrijeme" i da piše kad joj treba kreativan proces te da joj stavljanje riječi i osjećaja na papir pomaže.

"Nekako, kad se stave na papir, lakše se procesuiraju i odu", kaže nam.

"Ta knjiga se dosta dugo pisala, zapravo kroz 11 godina jer je jedna jako osjetljiva, to je intimna ispovjed. Oobično takve ispovjedi ostanu u dnevnicima, a odlučila sam je objaviti jer znam koliko je meni pomoglo pročitati takvu neku knjigu. Znam da nisam sama u toj i boli i u tom iscjeljenju, na tom putu koji svi prođemo na nekom nivou, neki malo teže, a neki malo lakše."

Tatiana je najavila veliki koncert 11. listopada u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" zajedno s Motijem Giladijem u pratnji Simfonijskog orkestra Hrvatske Radiotelevizije pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, a s nama je podijelila svoje uzbuđenje zbog tog događaja.

"Jako sam zahvalna što sam dio toga. Profesor Primorac me pozvao da osmislim zajedno s Moti Giladijem iz Izraela taj koncert koji prezentira prijateljstvo između naših dviju zemalja. Bit će to koncert uglavnom na engleskom, ali naravno da ću pjevati ove najosnovnije Tajči pjesme jer ih želim otpjevati", kaže Tatiana, i spominje kako je Moti također bio na Euroviziji pa ih i to povezuje. Poručuje da će koncert biti čaroban - simbol nade, optimizma i zajedništva za sve.

Nismo mogli ne zamijetiti okrenutost prema Hrvatskoj koju ima pjevačica s američkom adresom, pa smo je pitali razmišlja li o povratku u domovinu.

"Uvijek mi je to negdje u srcu, u mislima. Jako, jako je teško. Ovdje sam doma, ovdje nikad neću ne biti doma, a tamo su mi tri sina i tamo sam isto doma", kaže Tajči i spominje svoja tri sina Evana, Dantea i Blaisea, za koje kaže da jako vole Hrvatsku. Problem im predstavlja jezik jer ga ne znaju. Ipak, njezini sinovi imaju želju dio svog života provesti u Hrvatskoj.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Razgovor s Tajči ne može proći bez spominjanja Eurovizijskog nastupa, pa se poveo razgovor o poznatoj narančastoj haljini s nastupa na Jugoviziji, za koju kaže da je i dalje čuva.

"U ormaru mi je. Malo sam se proširila i otraga treba malo dodati haljine", smije se Tatiana.

"Mijenjamo se, hvala Bogu da se mijenjamo. Promjena i biti zadovoljan baš tom promjenom gdje si sada, to je ključ sreće, a ne patiti zašto ne mogu ući u haljinu. Zato što imam privilegiju ne ući u nju, biti drugačija. Zar nije to najljepše? Dopustiti sebi da se mijenjamo?", zaključila je te poručila da je zadovoljna time gdje je sad u životu, ali upozorava: "I tuče i oluje su dio te sreće."

Otkrila nam je da ima vrt u kojem gleda svoje paradajze i vidi da im to kad se malo saviju pomaže da rastu dalje.

"Toliko je divno kad se opustimo i prihvatimo da je promjena jedina konstanta. Sreća je tu gdje jesmo", nadodala je kako se takve poruke mogu pročitati u njezinoj knjizi, "ako se čita polako i izmedu redaka".

"Nije važno što sam ja napisala, ovo je samo nekakav poziv da probudiš svoje."

Puno prostora u knjizi otvara mogućnost da svatko napiše nešto svoje potaknut Tatianinim riječima. Voditeljica Antonia Ćosić je priznala da je pisala po knjizi dok ju je čitala. Čitateljima samo preostaje da čitanjem i pisanjem postanu poput Tajči, (ne)slomljeni.

Za kraj promocije, neizostavno, Ante Gelo je počeo svirati "Hajde da ludujemo", a publika je uglas zapjevala s omiljenom pjevačicom.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:09