ŽIVOTNA BITKA

Estradna scena potresena: ‘Nadamo se da će se naš Rajko izvući, on je mačka s devet života...‘

Alen Islamović, Vlado Kalember, Jurica Pađen, Jasna Zlokić, Jasmin Stavros, Stevo Cvikić, Mario Kovač govore za Jutarnji
 Neja Markicevic/Cropix

Stanje 65-godišnjeg Rajka Dujmića i dalje je nepromijenjeno, saznajemo u KBC-u Rijeka. Njegovo je stanje vrlo teško, i dalje je životno ugrožen.

Podsjetimo, kantautor je zadobio opasne ozljede kada je u srijedu oko 17.15 sati u stravičnoj nesreći u mjestu Stari Laz, na području Ravne Gore, izgubio nadzore nad svojim VW Tiguanom zagrebačkih registracijskih oznaka i sletio u provaliju.

image
Neja Markicevic/Cropix

Zbog neprilagođene brzine sletio je s kolnika po izlazu iz oštrog lijevog zavoja koji se penje uzbrdo na tom dijelu kolnika, potom pokupio kameni zidić i šljivu da bi se zaustavio oko pet metara ispod razine ceste, odnosno desetak metara nad provalijom. Od pada ga je zadržalo granje.

image
Cropix

Kako doznajemo, nakon prometne nesreće u kojoj mu je teško ozlijeđena glava Dujmić se nalazi u komi i liječi se u Jedinici intenzivnog liječenja na Sušaku. Priključen je na respirator, a liječnici kažu kako mu se pruža kontinuirana skrb uz sve neophodne mjere liječenja, ali za sad ne žele davati nikakve prognoze.

Policija je, kako su nam potvrdili, obavila očevid, ali istraga još nije završena. Čeka se izvješće iz KBC-a Rijeka po kojem će policija dalje postupati po redovnoj proceduri.

- U ovom trenutku najbitnije je da se pacijent oporavi - rekla nam je Svemirka Miočić, glasnogovornica PU primorsko-goranske.

image
Sandra Simunovic/Cropix

Za dodatne informacije o Dujmićevom stanju kontaktirali smo i njegovu suprugu Snježanu, no potreseno nam je poručila da ne može ništa komentirati. Stoga smo kontaktirali njegove bliske prijatelje i suradnike među kojima je i Alen Islamović, pjevač Bijelog dugmeta.

image
Alen Islamović
Srdjan Vrancic/Cropix

Mačka s devet života

- Ma, nedavno smo se baš čuli, prije 15-ak dana, Rajko me zvao na promociju svoje knjige, antologije koja se baš danas trebala održati. Poslije sam ga ja zvao i potvrdio dolazak, pa je onda on opet zvao i rekao da je zbog korone sve otkazano. Bili smo u dobrim odnosima i baš sam šokiran. Kada sam čuo za nesreću nisam mogao vjerovati, odmah sam zvao naše kolege, među kojima i Nenu Ninčevića, ali i Rajkovu suprugu Snježanu kako bih provjerio informacije i čuo što se dogodilo. Baš mi je žao što mu se ovo dogodilo i evo, svi se molimo, i nadamo se da će ipak biti dobro – rekao je jučer Islamović koji je prije dva mjeseca, za vrijeme karantene, u suradnji s Dujmićem snimio live stream od 20-tak minuta u kojem Dujmić na klavijaturama izvodi „Za dobra stara vremena“. Bio je to projekt kojeg su realizirali sjajni glazbenici: Rajko Dujmić, Alen Islamović, Vlado Kalember, Jurica Pađen i Slavko Pintarić Pišta, koji su neko vrijeme djelovali u sastavu 4 Asa.

- Zatekla me vijest. Naš nedavno sam ga vidio, na Rebru, došao sam ga posjetiti. Izgledao je prisebno i vitalno, međutim čovjek nikad ne zna što ga čeka. Nadam se da će se izvući, on je mačka s devet života. Pozvao me i na promociju njegove knjige, i to baš u Starom Lazu gdje je stradao. Međutim, to je bilo prolongirano zbog korone. Rajko je imao još mnogo planova, stalno je nešto stvarao u bolnici, gdje je sa sobom imao i klavijature - rekao je Jurica Pađen, koji je uvjeren da će se Dujmić oporaviti i nastaviti raditi.

image
Jurica Pađen
Rtl

Generacija glazbenika

Na promociju antologije je trebao doći i Vlado Kalember.

- Mi smo jedna generacija koja je počela svirati početkom sedamdesetih, ja sam se motao po jednim bendovima, on po drugim. Nismo skupa svirali u te dane, ali smo se družili – rekao nam je Kalember, prisjećajući se tih ranih dana.

- U Teslinoj je bio i jedan kafić, Đanfa smo ga zvali, tu smo visili svaki dan i tu su bila naša druženja. Svi smo, naravno, znali za Rajka, koji je savršeno svirao orgulje. Iz početka smo svi mi bili reproduktivci, svirali smo svjetske hitove po plesnjacima, tako da smo znali točno tko što svira, i na kojem je instrumentu dobar – nastavio je Kalember, komentirajući kako je Dujmić tada bio poznat kao sjajan svirač, dok ga kasnije svi pamte kao skladatelja. Prisjetio se i bendovskih nastupa u SC-u tih godina.

image
Vlado Kalember
Jure Miskovic/Cropix

- Uvijek su bile svirke s više bendova, pa smo se i tu sretali. Bilo je i puno plesnjaka. Kada ja ne bih svirao, obvezno bi išao na čagu gdje svira Dujmić. Zatim sam ja napravio Srebrna krila, a Rajko mi je bio producent i aranžer na prvom albumu. Tako da, tada kreće naše još veće prijateljstvo. Srebrna krila i Novi fosili su bili bratski bendovi, i često smo skupa svirali – rekao je, pa se osvrnuo i na projekt 4 Asa.

- Kada je to krenulo Rajko je, naravno, bio uključen. Odradili smo u tih par godina preko 100 koncerata i tu smo se puno družili. Za prvi maj smo bili dogovorili i koncert 4 Asa na Maksimiru, no kako se pojavila korona, to je propalo – ističe Kalember, dodajući kako je njegovo prijateljstvo s Dujmićem takvo da bi se o tome mogla napisati knjiga.

- Što reći, želim mu brz oporavak i da se 4 Asa što prije popnu na stejdž – završio je Kalember.

'Do bola mi je žao...'

U svojoj karijeri kao skladatelj, aranžer i producent, Dujmić surađuje i s vokalnim solistima, posebno s Jasnom Zlokić i Jasminom Stavrosom.

image
Jasmin Stavros
Jure Miskovic/Cropix

- Rajko Dujmić je stvorio Jasmina Stavrosa. Bili smo jako vezani. Bez njega ne bi bilo ni mene. Vijest o njegovoj nesreći me zaista jako pogodila. Čuo sam se jučer s njegovom suprugom, kaže da je u komi i da se bori za život. Što da vam kažem, nadam se najboljem, sada je sve u Božjim rukama – kaže potresen Jasmin Stavros.

Kao i on, u šoku zbog nesreće i Dujmićevog teškog zdravstvenog stanja je Jasna Zlokić, diva domaće glazbene scene sa stotine tisuća prodanih ploča.

image
Jasna Zlokić
Jože Bojec

- Jao, jako teško sam doživjela vijesti o Rajkovoj nesreći. Mi vam se mnogo godina poznajemo, Dugo smo već prijatelji i dugo već surađujemo. “Skitnica”, “Povedi me”, “Ja sam ti jedini drug” i još bezbroj lijepih pjesama je na kojima smo zajedno surađivali. Ja vjerujem da je on jak i da će se izboriti s ovim ozljedama, koje čujem da su jako teške. Nemam neke dodatne informacije, pratim sve iz medija, ali, evo, vjerujem da se on sada bori i da će sve izići na dobro. Do bola mi je žao... Mislim da je mnogo onih koji ga znaju i poštuju, koji su surađivali s njim, i kojima je sada jako teško kao i meni – rekla nam je Zlokić.

Kreativna scena strepi

Malo je reći da je domaća glazbena scena potresena.

- Šokiran sam. Uvijek je tako kada se dogode ovakve nepredviđene situacije i teško mi je bilo što više od toga reći. Preostaje samo čekanje i nadati se da će sve završiti dobro - kazao je Stevo Cvikić legendarni tekstopisac koji je godinama surađivao s Dujmićem. Kao tandem Dujmić i Cvikić stvorili su eurovizijsku pobjednicu - pjesmu "Rock me baby" s kojom je pobijedila grupa Riva, a za Nove fosile Cvikić je napisao cijeli opus hitova, koje je uglazbio Dujmić poput "Za dobra stara vremena", "Dunjo mirisna", "Kad budemo ja i ti 63", "Ja sam za ples"…

image
Biljana Gaurina/Cropix

Redatelj Mario Kovač dobio je priliku pobliže upoznati Dujmića prije 11 godina kada se postavljao mjuzikl "Za dobra stara vremena" inspiriran pjesmama Novih fosila.

- Na prvu sam se premišljao kada sam dobio tu ponudu, jer te pjesme nisu moj glazbeni stil. No kada sam rekao mami što mi je ponuđeno, ona mi je rekla da što mi je, pa oni su naša ABBA, Beatlesi, Rolling Stonesi... No pokazalo se dobrim što sam imao taj odmak i do danas to je najveći produkcijski projekt koji sam radio u karijeri. Inače kada radite takve projekte, u kazalištu se zna reći "samo da nije živući autor". No to nije bio slučaj s Dujmićem koji nam je jako puno pomogao oko svega. Nije bio ego manijak, jer mu je bilo jasno da neke pjesme moramo preraditi, drugačije aranžirati kako bi bile prilagođene mjuziklu i tu nam je dao korisne smjernice. Bio je baša aktivan. I kada sam čuo vijest da je nastradao, stvarno sam ostao zatečen. Poslao sam mu i poruku na mobitel, objavu na njegov Facebook profil, premda sam svjestan da ih sada ne može pročitati. No nadam se da će ih pročitati kao i osjetiti svu ta dobra energija koju mu i drugi upućuju, dati neku unutarnju snagu da sve ovo prebrodi - kazao je Mario Kovač.

image
Mario Kovač
Mario Todoric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 19:40