GLASAJTE U ANKETI

Fanove uzbunio novi kostim Baby Lasagne, s HRT-a ih smiruju: Ne brinite, za Švedsku šivamo drugo....‘

Našeg predstavnika čeka još puno borbe do finala: nerealna očekivanja publike, izborna kuhinja žirija, te brojne obveze

Baby Lasagna

 /Cropix/hrt/facebook

Ne bojte se, Baby Lasagna niti će tako zvučati, niti će ovako izgledati na Eurosongu u Švedskoj - poručuju s HRT-a nakon sinoćnjeg televizijskog nastupa našeg eurovizijskog predstavnika koji je sudeći po reakcijama na društvenim mrežama dio fanova ostavio zabrinutima.

- Hitno treba promijeniti kostim! Ovo vizualno nije dobro - upozorio je tako jedan od gledatelja, a drugi je napomenuo: ‘Stvar treba vratiti na tvorničke postavke, konkretno na nastup na Dori.‘

Na Eurosongu, međutim, to ni blizu neće biti tako, uvjeravaju nas izvori s HRT-a koji otkrivaju kako je Baby Lasagna sinoć u crvenom ‘lajbeku‘ nastupio kako bi podcrtao poveznicu s pričom iz video spota za ‘Rim Tim Tagi Dim‘, što ga je snimala njegova djevojka Elizabeta Ružić, a koji na eurovizijskom You Tube kanalu ima više od tri milijuna pregleda.

- Za Švedsku se šivaju novi kostimi, po uzoru na one što ih je nosio na Dori. Dat će se kostimografski još veći naglasak na Istru, kao i na kontrast modernog i tradicionalnog. Vjerujte, cijela eurovizijska priča Baby Lasagne bit će još moćnija od one koju smo vidjeli i čuli na Dori - kažu na HRT-u o našem eurovizijskom predstavniku koji na kladionicama i dalje vodi s velikih 21 posto šanse za pobjedu.

Mnogi su zato već sada uvjereni da će ‘Rim Tim Tagi Dim‘ Eurosong 2025. sigurno dovesti u Hrvatsku. Oni oprezniji, s druge strane, upozoravaju kako to nipošto nije ‘gotova stvar‘, jer mnogo toga može, ne daj bože, krenuti po zlu.

Za početak, tu su upravo prevelika očekivanja, teret na leđima mladog istarskog glazbenika koji će, ne sumnjamo, kao i dosad nastojati dati najbolje od sebe. No jedno je navijati za njega, a drugo mu pod nos baš svakom prilikom stavljati da ‘mora‘ pobijediti na Eurosongu i naglašavati mu da bi bilo koji drugačiji ishod bio - poraz.

To naprosto nije ni fer ni pošteno. Jer, Baby Lasagna već je sada pobijedio. On je dečko koji je uoči Eurosonga Hrvatsku na kladionicama doveo na prvo mjesto, što se nikad, ali baš nikad, dosad nije dogodilo. Podsjetimo, zadnji put o nama se, po pitanju Eurosonga, ovoliko pozitivno pričalo prije četvrt stoljeća, kada se Doris Dragović u Izraelu natjecala s Huljićevom ‘Mariom Magdalenom‘. Doris je na kladionicama tada bila treća, a u konačnici je završila na četvrtom mjestu, zbog moćnog skandinavskog lobija, koji od 1999. do 2024., upozoravamo, nije oslabio.

Te, 1999, na Eurosongu nikad nismo bili bliže pobjedi, ali nikad nismo bili bliži ni diskvalifikaciji. Naime, kada su naši eurovizijski konkurenti vidjeli kako Doris sjajno zvuči na pozornici u Jeruzalemu i kako dobro kotira na kladionicama, ‘urotili‘ su se protiv Hrvatske, tražeći da se naša pjesma izbaci s natjecanja zbog muškog zbora kojeg je skladatelj Tonči Huljić ‘spretno‘ upakirao u instrumental pjesme što je tada bilo u suprotnosti s eurovizijskim pravilima koja su propisivala kako ljudski glas ne smije biti na matrici skladbe. Zbog Hrvatske je tada ozbiljno vjećala eurovizijska komisija, šefica naše delegacije Ksenija Urličić tvrdila je kako je muški zbor na matrici u funkciji instrumenta a ne glasa, čime je izborila da nas ne diskvalificiraju. No, zauzvrat su nam uzeli dragocjene bodove, pa smo na kraju završili na četvrtom mjestu, uz poklič ‘Ne damo EBU da nas jebu‘.

Vratimo se sad u 2024. godinu. Što se Baby Lasagne tiče, potencijalni ‘urotnici‘ zasad ne prigovaraju zbog matrica, optužbe da su dijelovi njegove skladbe plagijat su odbačene, ali treba znati da se mnogima ne sviđa to što je 28-godišnji mladić iz ‘male‘ Hrvatske već mjesec dana prvi na kladionicama. Oni kojima to nije simpatično sigurno neće sjediti skrštenih ruku na Eurosongu na kojem će publika, nagađamo, mnoge svoje glasove pokloniti upravo Baby Lasagni. No, pitanje svih pitanja moglo bi biti: kako će glasati žiri, koji u finalu o pobjedniku odlučuje u omjeru od 50 posto?

Mogući ishod tih glasova stručnjaka imali smo priliku vidjeti već na Dori kad Baby Lasagna, začudo, od žirija Italije nije dobio ni jedan jedini bod, što je teško ne povezati s činjenicom da je njihova eurovizijska predstavnica Angelina Mango na kladionicama na trećem mjestu s 11 posto šansi za pobjedu na Eurosongu. Budu li još neki slijedili taj primjer visokim bodovima žirija ne bismo se unaprijed trebali veseliti ni od Ukrajine, Nizozemske, Švicarske i Belgije čiji predstavnici također na kladionicama ‘pušu za vrat‘ Baby Lasagni.

image

Baby Lasagna

/Cropix/hrt/facebook

Što se tiče Skandinavaca, koji posljednjih godina na Eurosongu osvajaju visoka mjesta, oni ove godine ne kotiraju dobro. Švedska drži deseto mjesto na kladionicama, Norveška je četrnaesta, Finska petnaesta. Međutim, za koje mjesto više u finalu Eurosonga te bi zemlje mogle poskočiti zahvaljujući ‘dobrosusjedskom‘ glasanju žirija koje su nekad davno njegovale zemlje bivše Jugoslavije od kojih se sada na Eurosongu natječu tek Hrvatska, Srbija i Slovenija. Dakle, nećemo imati priliku čuti ono milozvučno ‘Hrvatska: 12 bodova‘ od BIH, Makedonije ili Crne Gore (čemu se Graham Norton, BBC-jev komentator, godinama u eter slatko smijao). Ta vremena su prošla, sada bodove šakom i kapom između sebe ‘bratski‘ dijele Skandinavci, čemu se Norton također smije i podlo komentira, ali nama od toga nema koristi jer bi se moglo dogoditi da žiri iz zemalja na sjeveru u toj razdiobi bodova ‘zaboravi‘ na Hrvatsku.

Uz moguće kombinacije sa žirijem i prevelika očekivanja od našeg izvođača na Eurosongu bi po zlu moglo poći i ako se dogodi da Baby Lasagnu savlada trema. Ne zaboravimo, nije lako stati na pozornicu velike arene u Malmou i besprijekorno izvesti svoju pjesmu, svjestan da te gleda 162 milijuna ljudi (koliko ih je pratilo lanjski televizijsko-glazbeni spektakl). Mnogi naši, ali i inozemni glazbenici koji su, pošteno recimo, ‘u nogama‘ imali puno više ‘utakmica‘ od Baby Lasagne zakočili su se na sceni pokošeni tremom zbog koje svoje nastupe nisu izveli onako kako je bilo zamišljeno.

Što se Baby Lasagne tiče, on je još na Dori iskreno rekao kako ga je ‘ubila‘ trema uoči nastupa, povjerivši da je zbog toga imao i probavne smetnje. No, tada je sve to ‘junački‘ svladao, briljirao je na nastupu i nadmoćno pobijedio na Dori. Hoće li se tako dogoditi i na Eurosongu vidjet ćemo početkom svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 14:58