NIŠTA OD DUETA

FESTIVALSKA ZABUNA Propao prvi zajednički nastup Tončija Huljića i Nene Belana u Splitu

 
Tonči Huljić i Madre Badessa band
 Paun Paunovic / CROPIX

- Baš smo se radovali zajedničkom nastupu na Splitskom festivalu. Za pjesmu “Žaj mi je”, koja je naša prva glazbena suradnja, udružili smo snage, snimili i videospot koji je u rekordnom roku skupio velik broj pregleda, što je, priznajem, zaprepastilo i Nenu Belana i mene jer mi nismo neki tipovi od Instagrama ili Facebooka. Baš smo guštali radeći pjesmu koja možda nije hit na prvu, ali je prelijepa, intimna pjesma, a veselilo nas je što ćemo je skupa izvesti na Prokurativama - kaže Tonči Huljić, priznajući da ovaj film na Splitskom festivalu ipak nećemo gledati. Zašto?

- Zato što sam ja pobrkao datume. S Tončijem sam napravio sve što smo trebali napraviti, sve smo dogovorili, utanačili smo i detalje nastupa, napravili krasnu pjesmu mediteransko-napolitanskog tipa, a onda je uslijedio šok - nastavlja priču Belan, koji je na Prokurativama trebao nastupiti nakon 24-godišnje stanke.

Datum

- Da tako neće biti počeli smo shvaćati nakon što sam ja u jednom razgovoru ovlaš spomenuo kako 1. srpnja moram na snimanje RTL-ova showa “Zvijezde”. Belan me pitao hoću li se stići vratiti na festival, a ja sam ga u čudu pogledao i rekao mu da je finalna večer Splitskog festivala u subotu 30. lipnja. Onda je Neno rekao da nije tako, da se festival održava prvog vikenda u srpnju, da je tako od Dioklecijana. A ja sam mu rekao da Dioklecijan nije računao na Ultru radi koje se festival pomaknuo tjedan dana ranije. E, ali taj vikend, tjedan dana ranije, Neno nastupa u Ozlju. Koncert je dogovorio mjesecima unaprijed, svira tamo u povodu svečanosti Dana grada i premda je to pokušao premjestiti, nije išlo - kaže Huljić, koji će se tako umjesto s Belanom u Splitu na pozornici pojaviti sa 24-godišnjim Lovrom Lučinom. Mladi Splićanin lani je nastupao na Splitskom festivalu s pjesmom “Pape moj”, nikad objavljenom skladbom hrvatskog kralja funka Dina Dvornika.

Drugačije

Osvojio je dvije nagrade, i to drugo mjesto po izboru žirija i za najbolju pjesmu po izboru novinara. Riječ je o pjesmi koju je Dino Dvornik samo nekoliko mjeseci prije svoje smrti napisao za pokojnog oca, Borisa Dvornika. Dino je skladao melodiju, no tekst nije uspio napisati do kraja jer je umro samo pola godine nakon svojeg tate. Stihove za pjesmu napisao je Dvornikov dugogodišnji suradnik Srđan Sekulović Skansi, a Lovre, inače zubotehničar po struci, sjajno ju je interpretirao na svojem prvom festivalskom nastupu. Sada će, pak, nastupiti s Tončijem Huljićem.

- Lovre i ja iznijet ćemo pjesmu “Žaj mi je” na jedan drugačiji način, a s Belanom ću je otpjevati u sklopu manifestacije San sustipanske noći koja se održava 12. srpnja - kaže Huljić, dodajući da se na Splitskom festivalu ne pojavljuje zbog eventualnih nagrada.

Rijeka, 070313.
Kantautor Neno Belan u svom rijeckom studiju.
Na fotografiji: Neno Belan.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimas / CROPIX
Neno Belan

Fali autora

- Ma kakve nagrade! Nemamo se mi više kome dokazivati, umjesto toga radimo lijepe pjesme i uživamo, ali želimo dati i poticaj mladim generacijama. Nasušno nam fali autora starih između 20 i 30 godina, čini mi se da je moj sin Ivan, koji danas ima 30 godina, možda najmlađi autor na Splitu, festivalu koji mora biti rasadnik izvođača i autora i to je osnovna ideja zbog koje smo se Belan i ja, iako smo već ljudi u najboljim godinama, odlučili za zajednički nastup. Split je u posljednje dvije godine na glazbenu scenu lansirao dva nova mlada kvalitetna imena: Miju Dimšić i Domenicu, koja ove godine nastupa u duetu s Damirom Kedžom. Ovaj festival mora biti odskočna daska za nove talentirane mlade ljude, a takav je i Lovre Lučin, s kojim ću sljedećeg vikenda neplanirano nastupiti - otkriva Tonči Huljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:44