MLADI GLAZBENIK

Filip Rudan novom pjesmom podiže raspoloženje i vodi nas u idealan dan - ‘The Outside‘

‘Dogodio se nekakav ‘inception‘ – razmišljao sam o svojoj drugoj pjesmi koju smo trebali završavati u studiju, a pojavila mi se nova ideja‘

Filip Rudan

 Ana Cindrić

Filip Rudan novom pjesmom i video spotom vodi nas van! „The Outside“, najnovija autorska pjesma jednog od omiljenih domaćih kantautora i nagrađivanog mladog glazbenika, donosi bezbrižnu proljetno-ljetnu atmosferu te podiže raspoloženje! Osim na domaćim i regionalnim radijskim postajama, singl se globalno može slušati na svim glazbenim platformama, dok je glazbeni video spot dostupan na službenom YouTube kanalu.

„Iskreno, često ne znam što reći o tome kako je neka pjesma nastala jer me inspiracija zna udariti potpuno nasumično. Tako je bilo s ovom pjesmom. Dogodio se nekakav ‘inception‘ – razmišljao sam o svojoj drugoj pjesmi na kojoj radim i koju smo taj dan trebali završavati u studiju, a pojavila mi se nova ideja. Dok sam čekao producenta, ideja za vokale i akorde došli su niotkud. Melodiju smo moji suradnici Niko Nobilo i Ivan Orešković i ja odmah razvili tijekom sessiona tog dana. Riječi, naravno, nisam stigao odmah raspisati, ali čim sam došao doma – nastao je i tekst“, opisuje Filip Rudan te poručuje:

„Mislim da imamo lijepu up tempo pjesmu na koju ljudi mogu skakati i jedva ju čekam svirati uživo! Posebno sam zadovoljan melodijom nakon refrena koja, čini mi se, ostaje u uhu i baš nekako prirodno povuče na pjevušenje ili fućkanje. Jako sam sretan što je ‘The Outside‘ sada vani i što ju mogu podijeliti sa svima. Nadam se da će i slušateljima podići raspoloženje kao što je i nama tijekom cijelog procesa stvaranja.“

Filip Rudan, nagrađivani mladi glazbenik, i ovoga puta autor je i glazbe i teksta. Ivan Orešković i Niko Nobilo razvili su aranžman pjesme te Niko Nobilo ujedno stoji iza mixa i produkcije snimke koju je finalno masterirao Filip Motovunski.

„Rekao bih da je ovo jedan klasični primjer pjesme koja je od starta izravno jasna u svojem otkrivanju, kako Oretu (Ivanu Oreškoviću), Filipu i meni dok smo ju stvarali tako i, smatram, slušatelju na prvo slušanje“, izjavio je glazbeni producent Niko Nobilo ne skrivajući oduševljenje čarolijom koja prati cijeli nastanak pjesme koja je, dodaje, i važna lekcija o otvorenosti i nepropuštanju svakodnevnih prilika.

Postojanje onih trenutaka kad se inspiracija jednostavno pojavi – a Filip Rudan ih zna prepoznati i odmah čvrsto zgrabiti - sjajno je prepričao u anegdoti koja se dogodila prije jednog od odlazaka u studio: „Taj sam dan zakasnio po Filipa svega tridesetak minuta, što je bilo dovoljno da mu se dogodi pjesma dok me čeka. Čim smo stigli u studio, postavili smo temelje aranžmana i odmah smo znali što imamo - stvar koja je nastala zadnja, ali mora prva van!“

image

Filip Rudan

Ana Cindrić

Pjesmom „The Outside“ koja, u startu nije bila u planu za album, Filip Rudan potvrdio je skorašnji izlazak svojeg prvog studijskog izdanja! Da čekanje bude malo podnošljivije, tu je sjajan glazbeni video spot za čiju je ideju zaslužna mlada producentica i redateljica Tara Turopoljac, a čiju realizaciju potpisuje redateljsko-producentski dvojac Ana Cindrić & Luka Matković.

Tara ističe kako je atmosfera koja prati „The Outside“ zamišljena kao dokumentirani prikaz druženja za vrijeme jednog lijepog proljetno-ljetnog dana.

„Filip u studiju završava pjesmu s producentom, a drugi dio dana dolazi ekipa i druženje se nastavlja u dvorištu“, opisala je dodavši kako se scene preklapaju s estetskim kadrovima snimljenima zasebno na livadi s ciljem da bojama i atmosferom gledatelje povedu „outside“, u proljetni dan.

„Osobno, ovo snimanje bilo mi je najdraže do sada. Uz osnovnu ideju nije bilo puno definiranih kadrova, već smo bili tu da ‘hvatamo‘ njihov dan. Od rada i jammanja u studiju pa do druženja - cilj je bio minimalno utjecati na ekipu kako bi finalno spot ispao najprirodnije moguće“, dodala je Tara koja je razvila cijeli moodboard prema kojemu je spot nastao te također doprinijela polaroid fotografijama nastalim u vrijeme snimanja. Set digitalnih fotografija djelo su Ane Cindrić, dok iza službenog vizuala singla stoji Zo dizajn.

Za opuštene trenutke snimanja zaslužni su, naravno, prijatelji (Niko Nobilo, Sandro Šandro, Petar Pavasović, Tamara Petriševac, Lucija Matković, Ana-Marija Falica, Ivan Penava) koji su se tijekom druženja zabavljali kao da nema kamera čime su u konačnici stvorili atmosferu kakvu su Tara i Filip i željeli snimiti. Posebne zahvale idu Hani Tušek (MUA) te Ivanu Oreškoviću što je u svojem dvorištu, na poslijepodnevnom druženju ugostio cijelu ekipu.

Dobitniku nagrade Porin (2022.) u kategoriji Novi izvođač godine, početkom 2023. uručena je i nagrada Music Pub – Oliver za najboljeg pjevača! Time se Filip Rudan već na počecima kantautorske karijere upisao uz imena kao što su Gibonni i Massimo. Podsjetimo, s već prepoznatljivim autorskim potpisom, upečatljivim vokalnim izražajem i emotivnim sviranjem gitare, očarao je ne samo domaću publiku već i slušatelje diljem svijeta.

Na dosadašnjem glazbenom putu može se pohvaliti uspješnim pjesmama „He‘s Not The One“, „Razine” i „Girl With The Brown Puppet“, koje su, uz podršku radio stanica, odmah pronašle put do slušatelja koji Filipa i njegov bend vjerno prate i na koncertima. Singlovi paralelno bilježe sjajne rezultate na glazbenim platformama, dok na društvenim mrežama i službenom YouTube kanalu redovito pristižu pohvale sa svih strana svijeta: od Hrvatske i regije preko europskih zemalja do Brazila, SAD-a, Sirije, Šri Lanke pa i daleke Australije!

Pažnju je privukao sudjelovanjem u The Voice Hrvatska („Lovely“ duet bilježi preko 71 milijun pregleda) nakon čega je debitantsku pjesmu „Blind“ (objavljenu i verziji na hrvatskom, „Kad Me Svojim Nazvala“) predstavio na Dori 2021. godine gdje se kao novo lice istaknuo kao jedan od favorita publike. Širu javnost i domaće medije posebno je impresionirao izvedbama u Areni Zagreb i pulskoj Areni gdje se kolegama glazbenicima pridružio na koncertima održanima u čast Akiju Rahimovskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:01