BIT ĆE NAPETO

Finalisti The Voicea samo za Jutarnji: "Danas je kraj. Nisam sklon drami, ali kad završi popit ću..."

U finalu su Ana Širić (tim Urban), Martin Kosovec (tim Vanna), Luka Novokmet (tim Gobac), te Jakov Peruško Rihtar (tim Jelusić)

Finalisti showa ”The Voice Hrvatska”: Jakov Peruško Rihtar, Martin Kosovec, Ana Širić i Luka Novokmet s mentorima Dinom Jelusićem, Davorom Gopcem, Damirom Urbanom i Vannom

 /Hrt Press

Večeras je na rasporedu veliki finale HRT-ova showa The Voice Hrvatska. Pobjednika će svojim glasovima odabrati publika, što neće biti lako, jer večeras nastupaju: Ana Širić (tim Damir Urban), Martin Kosovec (tim Vanna), Luka Novokmet (tim Davor Gobac), te Jakov Peruško Rihtar (tim Dino Jelusić).

Sva četiri finalista nastupit će triput. Jednim će nas nastupom podsjetiti kako je sve počelo (izvest će pjesmu s audicije), zatim će otpjevati pjesmu koju su pripremili za njihov posljednji solistički nastup u natjecanju, a zajedničkom izvedbom potom će se oprostiti od gledatelja koji su ih podržavali tijekom showa.

Ana Širić (24) rodom je iz Posušja, studirala je u Splitu, a Zagreb je njezin novi dom. Radi kao viša medicinska sestra, glazba je njena oaza mira, a muzički uzori su joj Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Ella Fitzgerald i Sarah Vaughan. Na The Voice su je prijavili prijatelji, a kao svoje omiljene glazbene pravce ističe jazz, rock i soul.

- Teško mi je opisati sve ono što se događa. Kad pjevam, jednostavno sam sretna - kaže Ana, koja će nastaviti pjevati i nakon završetka showa.

- Što god se dogodi večeras, ja ću nastaviti pjevati. Ne opterećujem se, idem dan po dan, korak po korak - kaže jedina djevojka u finalu showa The Voice.

Njezina suparnika Martina Kosovca mnogi već vide na pobjedničkom tronu, ali on se time nimalo ne opterećuje.

- Jesam li ja doista najveći "cooler" u The Voice Hrvatska? Ne znam. Ja puno ne filozofiram, a nisam sklon ni dramama. Dođem, otpjevam, i to je to - kaže 18-godišnji učenik iz Zagreba. Mladić koji je tijekom showa u više navrata pokorio YouTube trendove ljubav prema glazbi naslijedio je od tate Mladena. Voli glazbu Franka Sinatre, Toma Jonesa, Dade Topića...

- To je muzika s dušom - kaže jedan od najmlađih kandidata ove sezone HRT-ova showa koji, pokazalo se, može pjevati baš sve žanrove.

Martin je polaznik Zrakoplovne tehničke škole u Velikoj Gorici, glazbom se bavi od malena, a uoči finala nema tremu.

- Bit će kako bude - govori Martin, koji zna da će, kada sve završi, nazdraviti svojim omiljenim pićem - gemištom.

Luka Novokmet (26) bivši nogometaš Dinama (igrao je nogomet u pionirima Španskog i bio kadet Dinama u generaciji s Benkovićem i Ćorićem), živi u Zagrebu i studira na Pravnom fakultetu. I prije showa nastupao je sa svojim sastavom s kojim izvodi soul i rock glazbu. Volio bi objaviti album, a glazbeni uzor mu je Tony Cetinski.

- Na Voice sam se prijavio jer sam htio osjetiti kako je biti sudionikom najkvalitetnijeg glazbenog natjecanja u Hrvatskoj. Osim toga, želio sam vidjeti koliko su moje kvalitete stvarne. Finale nisam planirao, ali zahvalan sam svima onima koje sam svojim pjevanjem dirnuo, i koji su glasali za mene - ističe Luka, koji svoju budućnost vidi u glazbi, koja je već godinama dio njega. Prvi put je, otkriva, na glazbenu pozornicu izašao kao član zbora u svojoj gimnaziji, a ističe kako su njegovi najveći navijači uz obitelj, frendovi iz kvarta, s kojima se druži od prvog razreda osnovne škole.

Jakov Peruško Rihtar (21) pjeva od svoje petnaeste godine, a pjevati je počeo na Visu, gdje je tog ljeta radio kao kuhar u restoranu s talijanskim specijalitetima. Voli kuhati, jedan od njegovih specijaliteta je crveni rižoto od cikle.

Kad je o glazbi riječ, Jakov svira klavir, bubanj, usnu harmoniku i gitaru, a najdraži glazbeni žanr su mu soul, pop i r‘n‘b.

- Ma, volim svu dobru glazbu. Zapravo, ne želim se svrstati u jedan žanr, radije bih nastavio eksperimentirati - govori Jakov, koji je autor nekoliko skladbi, za koje je, uz glazbu, napisao i stihove.

- Puno radim na autorskim tekstovima, i volio bih pisati pjesme i za druge glazbenike - otkriva mladić koji će nakon završetka showa vidjeti koje su mu daljnje glazbene opcije, kako na domaćem, tako i na inozemnom glazbenom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:21