GLAZBENA MANIFESTACIJA

FOTO: JELENA RADAN I ĐANI STIPANIČEV SLAVILI U ŠIBENIKU Završilo 21. izdanje Festivala Dalmatinske šansone, Neno Belan prvi put nastupio s kćerkom

 
Jelena Radan, Neno Belan s kćerkom Nikolinom i Đani Stipaničev
 Nikša Stipaničev / Cropix

Jelena Radan s pjesmom 'Negdje tamo gore', prema odluci Stručnog ocjenjivačkog žirija, pobjednica je 21. šibenskog Festivala Dalmatinske šansone, prestižne glazbene manifestacije i jednog od najboljih hrvatskih festivala, koji je završen u prvim satima nedjelje na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku, između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice. Ova naša kantautorica i ljubiteljica fada pobijedila je s pjesmom za koju je napisala glazbu, a koautorica je teksta zajedno s Anitom Valo.

- Šibenska šansona mi je najomiljeniji festival na kojem se uvijek rado pojavljujem. Nakon prošlogodišnje apstinencije, vratila sam se u pobjedničkom stilu. Hvala žiriju, hvala predivnoj šibenskoj publici. Ponosna sam na na ovu zlatnu šansonjeru – kazala je Jelena Radan, kojoj je pripala i brončana šansonjera za osvojeno treće mjesto prema glasovima publike.

Glasovima gledateljstva slavio je Đani Stipaničev sa skladbom 'Čuvajte mi pismu'. Đani je maestralno i s puno emociju otpjevao ovu pjesmu. Nakon ovacija koje je doživio po završetku svog nastupa, njegova pobjeda glasovima publike bila je i očekivana. Đani je, uz Nenu Belana, postao zaštitni znak 'šibenske Šansone', a slavio je drugu godinu zaredom.

- Veliko hvala ovoj predivnoj šibenskoj publici koja me nagradila pobjedničkom Šansonjerom. Hvala autorima pjesme Čuziću, Kali i Šiškovu. Prošle godine, također odlukom publike, pobijedio sam kao dio 'Četiri tenora' sa svojim prijateljima i vrsnim tenorima Markom Pecotićem, Markom Škugorom i Vladimirom Garićem i pjesmom 'Sve je tvoje'. Ova pobjeda mi je slađa od lanjske, jer je samo moja – kazao je popularni tenor, koji se okitio i srebrnom šansonjerom za drugo mjesto odlukom žirija.

FOTOGALERIJA: Nagrađeni i poznati na 21. šibenskom Festivalu Dalmatinske šansone

Pored Jelene Radan i Đanija Stipaničeva, razloga za veliko slavlje imala je 15-godišnja Mia Negovetić koja je, također, kao njezine starije kolege, ponijela dvije šansonjere. Za pjesmu 'Mali dio neba' koje je autor teksta i glazbe Olja Dešič, mladoj Riječanki, nekadašnjoj pobjednici RTL-ovog showa 'Zvjezdice' pripala je nagrada za najbolju debitanticu festivala, te srebrna šansonjera za osvojeno drugo mjesto prema glasovima publike.

- Presretna sam osvojenim nagradama. Ova pjesma posvećena je mom pokojnom djedu koji je živo u Šibeniku i s njome sam željela pokazati koliko sam bila bliska s djedom i koliko mi nedostaje. Pred nastupom bilo je malo treme, ali one pozitivne. Iako sam na Šansoni debitirala u natjecateljskoj večeri, ovo mi nije prvi nastup pred šibenskom publikom jer sam nastupala prije dvije godine u revijalnom dijelu na večeri starih skladbi – sijala je od sreće Mia Negovetić.

Klapi Cambi iz Kaštel Kambelovca s pjesmom 'Iman li te još' pripala je brončana šansonjera za treće mjesto odlukom stručnog žirija. Šansonjeru za najbolji tekst dobio je Zoran Ševerdija za skladbu 'Vrijeme ljubavi' koju je izvela splitska grupa Diogen, dok je šansonjera za najbolji aranžman otišla u ruke Olji Dešiću za skladbu 'Mali dio neba', pa je tako ova skladba koju je otpjevala Mia Negovetić nagrađena s tri šansonjere.

Šansonjera za najbolju interpretaciju pripala je zadarskoj grupi Forum na čelu s vokalom Davorom Pekotom koji su izveli skladbu 'Samo me jubi', a za koju je tekst i glazbu napisao Neno Belan.

Inače, višestruki pobjednik i najnagrađeniji sudionik proteklih 'Šansona' Neno Belan na ovogodišnjem izdanju premijerno je nastupio sa svojom kćerkom Nikolinom, mladom skladateljicom. Izveli su Neninu pjesmu 'Ti i ja', ali unatoč burnom pljesku i oduševljenju publike, njihova pjesma ostale je bez nagrade. Neni je, pak, direktor festivala Branko Viljac uručio šansonjeru za najizvođeniju pjesmu u proteklkih godinu dana s lanjske Šansone 'Zvijezde moga sna', a prema podacima ZAMP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:46