VEČER NOVIH SKLADBI

FOTO: LIDIJA BAČIĆ UKRALA SHOW NA ČUVENOM ŠIBENSKOM FESTIVALU Spremno uzvratila kritičarima koji su se pitali 'što cajka radi na šansoni'

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Kad su se u subotu, na večeri novih skladbi 22. dalmatinske šansone Šibenik, na pozornici pojavili „Četiri tenora“, prema reakciji i ovacijama publike, bilo je jasno kakav će ishod glasovanja biti, piše Šibenski list. Publika im je dala najviše glasova za skladbu "Brod bez imena", dok je drugo mjesto prema boju glasova publike pripalo Branku Medaku i skladbi „Za koga si šila dotu“.

Zbog istog broja glasova, ove su godine za treće mjesto publike uručena dva Šansonjera. Jedan je pripao Stijepi Gleđ Markosu za skladbu „Moja prava ljubavi“, a drugi Branimiru Bubici i klapi Sebenico za skladbu „Nisan zna“.

Inače, Branimir Bubica i klapa Sebenico su na ovogodišnjoj večeri novih skladbi bili jedini predstavnici Krešimirova grada. Dodajmo da su uspješno odradili i polusatni show program, nakon što su izvedene 23 nove skladbe i dok se čekalo proglašenje najboljih.

Pobjednik ovogodišnje 22. dalmatinske šansone, prema prosudbi stručnog ocjenjivačkog suda, je splitska klapa „Contra“ s pjesmom „Serenada kalelargi“.

Druga nagrada stručnog ocjenjivačkog suda pripala je Elisi Lovrić i klapi Brnistra za skladbu „Od kad te poznon“, a treću je dobila skladba „Pismo“ koju je otpjevala grupa „Beng beng“.

Nagrada za najbolje kantautorsko djelo i ove je godine otišla u ruke Nene Belana za skladbu „Lito umire“.

Najbolji debitant na večeri novih skladbi je Božidarka Matija Čerina s pjesmom „Odolijevam“. Nagradu za najbolji tekst dobila je Olga Palinkaš za skladbu „Serenada kalelargi“, a za najbolju interpretaciju Zadranin Duje Stanišić za pjesmu „Vrata vičnosti“.

Autori najboljeg aranžmana su Olja Dešić, Marko Basara i Mia Negovetić za skladbu „Vrijeme je“.

Šansonjera za najslušaniju skladbu s prošlogodišnjeg festivala dobila je Nikolina Tomljanović.

'Što će cajka na šansoni'

Kako piše portal Šibenik IN, u festivalskom backstageu bilo je živo i zanimljivo.

Treća je na scenu izašla Lidija Bačić Lille, a nakon nastupa novinari su je zamolili da prokomentira izjavu koju su čuli u backstageu, 'Ona je cajka, što radi na Šansoni', a nakon nastupa isti glazbeni znalac komentirao je 'pa ona ima odličan glas i dobro izgleda'.

- Ne bih rekla da sam cajka, malo mi je to uvredljivo. Nijedna moja pjesma nije cajka, ili su zabavne ili pjevačke. Ljudi često pjevače stavljaju u ladice, to je pokazatelj, ali drago mi je da ipak misli da dobro pjevam - kazala je Bačić.

Nakon nastupa, odmah je išla na gliser i na koncert.

- Zadnji put sam tu bila prije 10 godina i drago mi je da sam se vratila. Uvijek se potrefi da imam koncert, ali uspjela sam iskombinirati. Otpjevala sam i idem odmah na gliser pa na Vir na koncert - kaže popularna pjevačica koja, očito, nagradu nije očekivala s obzirom da nije čekala proglašenje.

Šibenska miljenica koja je prošle godine osvojila čak dva Šansonjera, Mia Negovetić, ove je godine sama napisala tekst i glazbu za pjesmu Vrijeme je.

- Jako mi je drago biti tu svake godine iznova. Velika mi je čast pjevati uz orkestar, a ove godine sam sudjelovala i u aranžmanu. Ne osjećam niakkav pritisak, bitno mi je da sam sama zadovoljna - kaže za Šibenik IN 16-godinjakinja koja oduševljava publiku svojim vokalnim sposobnostima.

Par djevojaka je novinarima kazalo da obavezno fotografiraju i uzmu izjavu od Stijepe Gleđ Markosa jer je, kažu, 'isti' Jared Leto.

FOTOGALERIJA: Druga večer 22. Festivala dalmatinske šansone u Šibeniku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:14